Γιατί η ινδική κουζίνα είναι ιδανική για νηστεία

panipuri-indiki-kouzina
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Για όσους νηστεύουν, δεν καταναλώνουν κρέας και άλλα ζωικά παράγωγα ή απλώς θέλουν να δοκιμάσουν διαφορετικές κουζίνες, χωρίς να δώσουν τόση έμφαση στο κρέας, η ινδική κουζίνα είναι αυτή που θα γεμίσει το πιάτο τους.

Αν δεν καταναλώνετε κρέας, η ινδική κουζίνα είναι μια από τις κουζίνες που θα βρείτε αρκετές επιλογές. Η παραδοσιακή ινδική κουζίνα δίνει έμφαση στη διατροφή με βάση τα φυτά, και πολλές περιοχές της Ινδίας διαθέτουν μεγάλη ποικιλία χορτοφαγικών και vegan πιάτων. Ειδικά η κουζίνα της Νότιας Ινδίας ξεχωρίζει ιδιαίτερα, καθώς ένα σημαντικό μέρος της είναι vegan.

Ένα δημοφιλές ινδικό πιάτο για χορτοφάγους είναι το pani puri, αλμυρό τηγανητό σνακ που αποτελείται από ένα κέλυφος γεμάτο με ένα συνδυασμό από ψιλοκομμένες πατάτες, κρεμμύδι, μπιζέλια και ρεβίθια. Είναι συνηθισμένο street food και συχνά του προσθέτουν σκόνη τσίλι ή chaat masala.

Ένα άλλο αγαπημένο vegan πιάτο είναι το masala dosa, ένα τραγανό πιάτο που μοιάζει με κρέπα και φτιάχνεται από ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση και από φακές με γέμιση από πατάτα με μπαχαρικά.

Το Besan chilla είναι ένα ακόμη δημοφιλές vegan ινδικό πιάτο πρωινού που ουσιαστικά είναι τηγανήτες από αλεύρι ρεβιθιού με μπαχαρικά και λαχανικά.

Άλλα vegan ινδικά πιάτα περιλαμβάνουν το dal makhani, ένα κρεμώδες πιάτο με φακές, το veg pulao, ένα πιάτο ρυζιού με λαχανικά, και το aloo puri, που είναι ινδικό ψωμί από βραστές πατάτες, αλεύρι και μπαχαρικά. Επιπλέον, το Kashmiri dum aloo είναι ένα δημοφιλές πιάτο από πατάτες σιγοβρασμένες σε μια πλούσια, αρωματική σάλτσα ντομάτας και μπαχαρικών. Και, φυσικά, υπάρχουν πολυάριθμα κάρυ και τσάτνεϊ για να δοκιμάσετε.

Αγαπημένα ινδικά εστιατόρια στην Αθήνα που μπορείτε να δοκιμάσετε vegan και μη πιάτα είναι το Indian Chef (Συγγρού 55, 210 9236336), οπου θα βρείτε dal makhani και πολλά ακόμη χορτοφαγικά πιάτα, το Namaste (Λεμπέση 12, 210 9233999) με χορτοφαγικές και vegan επιλογές όπως bhindi masala που είναι μπάμιες σε σάλτσα masala με κρεμμύδι και ντομάτες, αλλά και το Naan stop (Λεωφ. Αλεξάνδρας 223, 2111829303)με τεράστιο μενού, που στις επιλογές του θα βρείτε χορτοφαγικές και vegan επιλογές.