Η τέλεια συνταγή για μαγειρίτσα με μανιτάρια

mageiritsa-manitaritsa
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΜΑΙΟΥ 2024

Όσοι δεν αγαπήσατε ποτέ τη μαγειρίτσα ή δεν τρώτε κρέας, αλλά θέλετε να τηρήσετε με τον δικό σας τρόπο τις παραδόσεις, δοκιμάστε την τύχη σας με την μανιταρίτσα.

Η μανιταρίτσα έχει στρέψει τα φώτα πάνω της τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σε σπίτια που καταναλώνουν κρέας. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και για όσους καταναλώνουν κρέας, η μαγειρίτσα είναι ένα «δύσκολο» φαγητό, βαρύ, με έντονη μυρωδιά που πολλοί προτιμούν να το αποφύγουν. Αν προσθέσουμε σε αυτούς και τους χορτοφάγους, αλλά και τους vegan, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ανάγκη και για μια πιο ελαφριά εναλλακτική, χωρίς κρέας.

Αν ανήκετε στα παραπάνω, είναι μια καλή ευκαιρία φέτος να δοκιμάσετε τη χορτοφαγική βερσιόν της μαγειρίτσας, χρησιμοποιώντας μανιτάρια αντί για συκωτάκια κ.ο.κ. παίρνοντας ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά στην υφή και την όψη της πραγματικής μαγειρίτσας, χωρίς τα πολλά κορεσμένα λιπαρά που τις ημέρες του Πάσχα βομβαρδίζουν τον οργανισμό μας.

Υλικά
1 κιλό φρέσκα μανιτάρια
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
9 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνηθο
1 μαρούλι
1 κρεμμύδι ξερό
½ φλιτζάνι ρύζι γλασέ
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι
2 αυγά ή 3 κ.σ. ταχίνι

Εκτέλεση
Καθαρίστε τα μανιτάρια σας με χαρτί κουζίνας και κόψτε το κοτσάνι τους. Στη συνέχεια κόψτε τα στη μέση ή σε ακόμη μικρότερα κομμάτια. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα λαχανικά, κόβοντας το κρεμμύδι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο και το μαρούλι, αφού πρώτα τα πλύνετε καλά.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε πρώτα τα κρεμμύδια. Έπειτα προσθέστε και τα μανιτάρια, ανακατεύοντας για μερικά λεπτά μέχρι να σωταριστούν κι αυτά και στη συνέχεια προσθέστε το ρύζι, με 2 ποτήρια νερό ή ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι. Μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και προς το τέλος προσθέστε το μαρούλι και τον άνηθο. Η σούπα πρέπει να πήξει, αλλά να παραμένει υγρή. Αν χρειαστεί προσθέστε νερό από τον βραστήρα.

Αν καταναλώνετε αυγά μπορείτε να φτιάξετε κανονικά αυγολέμονο, χτυπώντας τα αυγά με το σύρμα. Ρίχνετε σταδιακά και τον χυμό λεμονιού, χτυπώντας ταυτόχρονα. Αραιώστε το αυγολέμονό σας με τον ζωμό που θα προσθέτετε λίγο λίγο (περίπου τη μισή ποσότητα του ζωμού σας), χτυπώντας. Ρίξτε τέλος το αυγολέμονο στη μανιταρίτσα σας και ανακατέψτε καλά να πάει παντού, αφήνοντας τη να μαγειρευτεί για 1-2 λεπτά ακόμα, χωρίς όμως να βράζει, σε πολύ χαμηλή φωτιά.

Αν δεν καταναλώνετε αυγά, η εναλλακτική του αυγολέμονου είναι το ταχινολέμονο, όπου ανακατεύετε σε ένα μπολάκι το ταχίνι με ζωμό και χυμό λεμονιού και το προσθέτετε στο φαγητό σας.  

Σερβίρετε με άνηθο και πιπέρι και απολαύστε.