Πώς να ψήσετε το πιο νόστιμο αρνί το Πάσχα

arni-salata
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΜΑΙΟΥ 2024

Την Κυριακή του Πάσχα το αρνί είναι ο πρωταγωνιστής του τραπεζιού κι αν ακολουθήσετε τα παρακάτω μυστικά, θα γίνει πιο νόστιμο από ποτέ.

Είτε στην εξοχή στη σούβλα, είτε στο σπίτι και τον φούρνο, το αρνί είναι ένα κρέας που οι περισσότεροι δεν καταναλώνουν συχνά, αλλά σχεδόν όλοι το επιλέγουν την Κυριακή του Πάσχα, εθιμοτυπικά και παραδοσιακά. Έχει υψηλό πρωτεϊνικό περιεχόμενο, καλύπτοντας σε μόλις μια μερίδα μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων αναγκών μας, ενώ έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνες Β. Παραμένει, ωστόσο, ένα κρέας πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, το οποίο φτάνει τα 15 γραμμάρια λίπους στα 100 γραμμάρια, ενώ έχει και υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν το ουρικό οξύ. Καταναλώστε το, λοιπόν, με μέτρο, χωρίς υπερβολές και με μπόλικη πράσινη σαλάτα ως συνοδευτικό.

Κι αφού θα το καταναλώσετε, με τα υπέρ και τα κατά του, δείτε πώς να το απολαύσετε όσο πιο νόστιμο και γευστικό γίνεται.

Μαρινάρετε το κρέας
Το μαριναρισμένο κρέας είναι πάντα και το πιο νόστιμο, γι’ αυτό φτιάξτε τη μαρινάδα σας σε μια λεκάνη και βυθίστε το κρέας σας. Υπολογίστε ότι περίπου για 5 κιλά κρέατος, θα χρειαστείτε ¾ του φλιτζανιού ελαιόλαδο, χυμό από 1,5 λεμόνι, 4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένες, φύλλα δάφνης, 3 κλωναράκια θυμαριού.

Προσοχή στο αλάτι και το πιπέρι
Το αρνί θέλει πολύ καλό αλατοπιπέρωμα παντού, με ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία που το κρέας είναι πιο παχύ, όπως το μπούτι.

Δώστε βάση στα μπαχαρικά
Υπάρχει μείγμα μπαχαρικών κατάλληλο για το αρνί, ωστόσο αν δεν το έχετε στην κουζίνα σας, μην παραλείψετε να το αρωματίσετε με ρίγανη, θυμάρι και φασκόμηλο, τα οποία θα βοηθήσουν στη μείωση της έντονης μυρωδιάς του, που για πολλούς είναι αποτρεπτική. Ταυτόχρονα, αυτά τα μπαχαρικά μειώνουν και τη λιπαρότητα της γεύσης του. Την ίδια δουλειά κάνει και το σκόρδο, ενώ ταιριαστό με το αρνί είναι και το δεντρολίβανο, το οποίο, όμως, δεν πρέπει να ψηθεί -μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αλείφετε το λάδι στο αρνί σας. Φροντίστε να απλώνετε τα μπαχαρικά σας στο κρέας αρκετή ώρα πριν το μαγειρέψετε, για καλύτερα αποτελέσματα ή να τα προσθέσετε στη μαρινάδα.

Ψήστε για τον κατάλληλο χρόνο
Αν ψήσετε το αρνί σας στη σούβλα, θα πρέπει να υπολογίσετε περίπου 4 με 5 ώρες, ξεκινώντας από την πιο ψηλή θέση και κατεβαίνοντας σταδιακά, αλείφοντας με λάδι κάθε λίγο. Αν το μαγειρέψετε στο φούρνο, θα πρέπει την πρώτη ώρα να το ψήσετε καλυμμένο με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο στους 200 βαθμούς και στη συνέχεια να χαμηλώσετε στους 180 και να ψήσετε για άλλη μια ώρα.