Αυτές οι τροφές μας γερνούν μια ώρα αρχύτερα

milo-miso-sapio
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

Κανείς δεν θέλει να γεράσει νωρίτερα στη ζωή. Κι όμως, ο τρόπος ζωής και διατροφής μας μπορεί να δράσει ευεργετικά ή επιθετικά την εμφάνισή μας, με κάποιες διατροφικές επιλογές να μας προσθέτουν χρόνια, χωρίς να το καταλάβουμε.

Η γήρανση του οργανισμού και της εξωτερικής μας εμφάνισης, όσο περνούν τα χρόνια, είναι σίγουρα αναπόφευκτη και ο χρόνος δύσκολα μπορεί να νικηθεί φυσικά. Αυτό που μπορείτε, όμως, να κάνετε προκειμένου να… κρύβετε χρόνια με την ησυχία σας, είναι να αποφεύγετε τους παράγοντες που μας συστήνουν με τη γήρανση, πριν την ώρα μας. Το κάπνισμα, ο κακός ύπνος, το αλκοόλ, η καθιστική ζωή είναι μερικοί μόνο από αυτούς, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι διατροφικές μας επιλογές.

Υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός τροφών και ποτών, που αν καταναλώνουμε καθημερινά ή συχνά, μπορούν να επισπεύσουν τη διαδικασία γήρανσης έσω κι έξω και να μας κάνουν να δείχνουμε μεγαλύτεροι από την ηλικία μας. Κι επειδή κανείς δεν το θέλει αυτό, ας δούμε ποιες τροφές είναι αυτές για να τις αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και σίγουρα να μην τις καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση.

 Επεξεργασμένα κρέατα
Το μπέικον, το λουκάνικο και κάθε τέτοιου τύπου αλμυρά κρέατα είναι επεξεργασμένα και προκαλούν 2 σημαντικά προβλήματα όσον αφορά τη γήρανση: πρώτον, εξαιτίας των συντηρητικών τους προκαλούν φλεγμονή στο δέρμα και δεύτερον, περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Και οι 2 αυτοί παράγοντες οδηγούν σε κόκκινο και πρησμένο δέρμα που δεν δείχνει υγιές και νεανικό, με τις επιπτώσεις να εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο -πέραν του ότι είναι εποβλαβή για την υγεία γενικότερα.

Υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη
Μπορεί να ακούγεται δύσκολο σαν τίτλος, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μια πολύ απλή έννοια: οι υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι αυτοί που ανεβάζουν πολύ γρήγορα το σάκχαρο του αίματος όταν καταναλώνονται και συμβάλλουν στην πρόωρη γήρανση. Ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι ότι η διαδικασία στην οποία μπαίνει ο οργανισμός για να διασπάσει τη ζάχαρη, βλάπτει το κολλαγόνο, δηλαδή την πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα μας απαλό και σφιχτό. Υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, μεταξύ άλλων, θεωρούνται οι πολύ γλυκές τροφές με ζάχαρη, δηλαδή όλα τα γλυκά, τα οποία καλό είναι να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αλκοόλ
Η αλήθεια είναι ότι σε μικρές ποσότητες, όπως 1 ποτό αραιά και πού, το αλκοόλ πιθανόν δεν βλάπτει τους περισσότερους ανθρώπους, ενώ το κόκκινο κρασί σε μικρές ποσότητες μπορεί σε ένα βαθμό να ωφελεί την καρδιά. Σε μεγαλύτερες ποσότητες, όμως, συμβάλλει στη δημιουργία πρόωρων ρυτίδων, απώλειας κολλαγόνου και ελαστικότητας και δημιουργία ερυθρότητας, αφυδάτωσης και πρηξίματος στο δέρμα. Το αλκοόλ, επίσης, μειώνει τα επίπεδα της βιταμίνης Α στον οργανισμό, η οποία αποτελεί σημαντικό αντιοξειδωτικό.

Fast food
Όλοι ξέρουμε ότι το έτοιμο και γρήγορο φαγητό που παραγγέλνουμε απ’ έξω κάνει κακό στην υγεία μας και τη σιλουέτα μας. Οι βλαβερές του συνέπειες, όμως, δεν περιορίζονται μόνο εκεί και ο λόγος είναι τα τρανς λιπαρά. Πρόκειται για λιπαρά που δεν τα συναντάμε σε φυσικές τροφές, αλλά σε επεξεργασμένες, οι οποίες τηγανίζονται σε φυτικά έλαια. Τα τρανς λιπαρά φράσσουν και σκληραίνουν τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες, κάνοντας το δέρμα να δείχνει χειρότερο κι εμάς… μεγαλύτερες.

Καθημερινός καφές
Η καφεΐνη σε μεγάλες δόσεις, όπως αυτή που καταναλώνουμε σε μερικές κούπες καφέ, δρα ως διουρητικό. Ουσιαστικά, οδηγεί τον οργανισμό στο να διώχνει τα υγρά του και μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία είναι ιδιαιτέρως βλαβερή για το δέρμα, προκαλώντας ρυτίδες και κηλίδες. Αν δεν συνοδεύετε τον καφέ σας με αρκετό νερό, τότε πιθανότατα να έχετε χαμηλό βαθμό ενυδάτωσης καθημερινά, κάτι που επηρεάζει την επιδερμίδα και τον οργανισμό και πιθανόν να σας προσθέτει χρόνια.

Αναψυκτικά με ζάχαρη
Σύμφωνα με το περιοδικό Time, η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να προκαλέσει γήρανση, ανάλογη με αυτή του καπνίσματος. Πέραν, όμως, της εξωτερικής εμφάνισης, οι ερευνητές του άρθρου αναφέρουν ότι η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών σε ποσότητα 0,5 λίτρου, μπορεί να μειώσει συνολικά 5 χρόνια από τη ζωή μας.

Υπερκατανάλωση αλατιού
Το υπερβολικό αλάτι στη διατροφή, εκτός του ότι μπορεί να προκαλέσει κοκκινίλες και πρήξιμο στο δέρμα, ενδέχεται να επηρεάσει και τη γήρανση, όπως τα αναψυκτικά. Σύμφωνα με έρευνες, η υπερβολή στην κατανάλωση αλατιού επιταχύνει κυριολεκτικά τη γήρανση των κυττάρων, αυξάνοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα καρδιοπάθειας. Το καλό είναι ότι η μείωσή του έχει αντίθετα αποτελέσματα και συμβάλλει όχι μόνο στο να δείχνετε νεότεροι, αλλά να το αισθάνεστε κιόλας!