10 τροφές για να μην έχετε ποτέ έλλειψη στη βιταμίνη Α
Ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή για την πρόσληψη της βιταμίνης Α, αφού τα πράσινα λαχανικά της εποχής, αλλά και άλλα φρούτα και λαχανικά, την παρέχουν σε μεγάλες ποσότητες. Όσο για τα οφέλη της στην υγεία μας, πολλά και σημαντικά!
Η βιταμίνη Α, είναι μεν γνωστότερη για τη σημαντική της δράση υπέρ της υγείας των ματιών και της καλής όρασης, αλλά η δραστηριότητά της δεν περιορίζεται μόνο στον οφθαλμολογικό τομέα. Η βιταμίνη αυτή, ενισχύει την ανάπτυξη των οστών, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μάχεται κατά των ασθενειών, ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύει την υγεία του δέρματος και τέλος, φροντίζει για την γερή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.
Ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή για την πρόσληψη της βιταμίνης Α, αφού τα πράσινα λαχανικά της εποχής, την παρέχουν σε μεγάλες ποσότητες, αλλά και το καλοκαίρι προσφέρει τις επιλογές του. Έχετε όμως στα υπόψη πως πρόκειται περί λιποδιαλυτής βιταμίνης, οπότε ο προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης είναι να συνοδεύεται από κάποιος είδος λίπους, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή απορρόφησή της από τον οργανισμό.
Πριν ανακαλύψουμε ποιες είναι οι τροφές-πηγές της βιταμίνης Α, καλό είναι να εξακριβώσουμε τι εννοούμε ακριβώς όταν αναφερόμαστε σε αυτή, καθώς η βιταμίνη Α δεν είναι απλά μια βιταμίνη όπως υπονοείται, αλλά μια οικογένεια βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, όπως είναι το άλφα- και βήτα- καροτένιο και η λουτεΐνη.
Οι τροφές, λοιπόν, που περιέχουν βιταμίνη Α είναι οι εξής:
Το κόκκινο κρέας, κατά κύριο λόγο αποσπά τα πιο αρνητικά σχόλια, σχετικά με τη θρεπτική του αξία, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένας σημαντικός λόγος να το καταναλώνουμε και αυτός είναι τα αποθέματά του σε βιταμίνη Α. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, προτιμήστε καθαρό φιλέτο χωρίς λιπαρά και ιδανικότερα από μοσχάρι ελευθέρας βοσκής.
Το φωτεινό πορτοκαλί της γλυκοπατάτας, εκτός από ωραίο χρώμα έχει και μπόλικη βιταμίνη Α, με τη μορφή του βήτα καροτένιου. Πιο συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια γλυκοπατάτας περιέχουν το 384% της ημερήσιας δόσης της βιταμίνης! Θυμηθείτε μόνο να φάτε και τη φλούδα της πατάτας, αφού την έχετε καθαρίσει προσεκτικά.
Τα πράσινα λαχανικά, όταν είναι φρέσκα και τραγανά, είναι το ιδανικότερο συστατικό για μια εύγευστη σαλάτα. Εκτός όμως από γεύση και βιταμίνη Α, περιέχουν και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου. Το δε λάχανο περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα της βιταμίνης, από τα περισσότερα λαχανικά, φτάνοντας τα 478 mg ανά μισή κούπα. Παρόμοιες καλές επιλογές είναι το σπανάκι και τα πράσινα φύλλα από τα γογγύλια και τα παντζάρια, τα οποία αν και παραγνωρισμένα, είναι συχνά πιο θρεπτικά από τα ίδια τα παντζάρια. Είτε τα προσθέσετε στη φρέσκια σαλάτα, είτε τα καταναλώσετε βραστά, τότε θα έχετε προσφέρει στον οργανισμό σας εκτός από βιταμίνη Α και βιταμίνη C, Κ, φολικό οξύ και ασβέστιο.
Τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν δυο βασικά πλεονεκτήματα. Είναι ιδανικό σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας και μια κούπα την ημέρα, παρέχει το 94% της ημερήσιας δόσης σε βιταμίνη Α, ενώ σε ένα μόνο βερίκοκο αντιστοιχεί το 6%.
Η γλυκιά κολοκυθόπιτα απενοχοποιείται και μπορείτε να την απολαύσετε με λιγότερες ενοχές. Το βήτα καροτένιο που προδίδεται από το πορτοκαλί χρώμα της κολοκύθας και είναι της ευρύτερης οικογένειας της βιταμίνης Α, βρίσκεται άφθονο στην κολοκύθα. Έχετε στα υπόψη πως μισή κούπα κολοκύθας περιέχει 953 mg της βιταμίνης.