3 επιλογές στην ταβέρνα που σας κάνουν καλό –και είναι πεντανόστιμες

taberna-elliniki-kouzina
ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Το καλοκαίρι πάει πακέτο με την παραλία και τα ταβερνάκια. Στην παραλία βάζουμε το αντιηλιακό μας για να προφυλαχτούμε από τον ήλιο και στην ταβέρνα κάνουμε πιο ισορροπημένες επιλογές, για να μην μας βρει μετανιωμένους το φθινόπωρο. Όπως οι παρακάτω.

Μελιτζανοσαλάτα η αντιοξειδωτική
Το λαχταριστό αυτό ντιπ φτιάχνεται αναμειγνύοντας ψητές μελιτζάνες με ελαιόλαδο, σκόρδο και χυμό λεμονιού. Είναι παρόμοιο με το baba ghanoush, το οποίο έχει προέλευση από τη Μέση Ανατολή και είναι σίγουρα ένα απολαυστικό ορεκτικό. Οι μελιτζάνες, άλλωστε, αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συνδέονται με τη γήρανση, τον καρκίνο και τις χρόνιες ασθένειες. Κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι οι μελιτζάνες περιέχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται νασουνίνη. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό το αντιοξειδωτικό μπορεί να μειώσει τις ελεύθερες ρίζες και να προστατεύσει την υγεία του εγκεφάλου. Συν τοις άλλοις, ο χυμός λεμονιού και το σκόρδο έχουν τα δικά τους οφέλη. Για παράδειγμα, το σκόρδο μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, ενώ τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της πέτρας στα νεφρά.

Ντολμαδάκια τα βιταμινούχα
Ίσως οι πιο λαχταριστές μπουκιές που θυμίζουν μαμά και γιαγιά, τα ντολμαδάκια είναι αμπελόφυλλα γεμιστά συνήθως με ρύζι και μυρωδικά. Τα αμπελόφυλλα είναι  χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ έχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α και βιταμίνης Κ και πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Στην πραγματικότητα, έρευνες δείχνουν ότι τα αμπελόφυλλα έχουν 10 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το χυμό ή τον πολτό των σταφυλιών. Επιπλέον, τα μυρωδικά, όπως ο μαϊντανός και ο άνηθος, αποτελούν σημαντικό μέρος της ελληνικής κουζίνας και περιέχουν επίσης πολλά οφέλη για την υγεία. Ο άνηθος πιστεύεται ότι είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών και μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων που προκαλούν ασθένειες, ενώ κάνει καλό στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Ο μαϊντανός είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ. Μόλις 5 κλωνάρια παρέχουν πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών σας στη βιταμίνη αυτή, που βοηθά στην πήξη του αίματος και υποστηρίζει επίσης την υγεία των οστών και της καρδιάς.

Βραστά χόρτα τα πλούσια σε νιτρικά
Το αγαπημένο πιάτο που αποτελεί σήμα κατατεθέν της ελληνικής κουζίνας και της ταβέρνας, είναι μια σούπερ επιλογή για το καλοκαίρι. Τα βραστά χόρτα συνήθως συνοδεύονται με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, ενώ παραδοσιακά στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται άγρια χόρτα. Τα χόρτα καταναλώνονται ευρέως σε όλη τη Μεσόγειο και η υψηλή πρόσληψή τους αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Τα περισσότερα άγρια χόρτα έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, περισσότερα κι από τα βατόμουρα, σύμφωνα με έρευνες. Και παρ’ όλο που μέρος της περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά χάνεται κατά το βράσιμο, τα διατηρούν καλύτερα από τα περισσότερα τρόφιμα όταν βράζονται. Αντίδια, ραδίκια, σπανάκι, σταμναγκάθι, σέσκουλα είναι μερικά από τα πιο γνωστά είδη που πρέπει να βάζετε στο τραπέζι σας. Αν και η ακριβής περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά ποικίλλει αναλόγως την επιλογή, όλα τα φυλλώδη χόρτα είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες, αλλά ταυτόχρονα χαμηλά σε θερμίδες. Επιπλέον, όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι καλές πηγές διαιτητικών νιτρικών αλάτων. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε νιτρικά από λαχανικά μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο γλαυκώματος