Πότε ένα smoothie μπορεί να μας κάνει κακό

smoothie
ΤΕΤΑΡΤΗ, 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Είναι δροσερά, πολύχρωμα, ταιριάζουν στο καλοκαίρι κι έχουν άρωμα φρεσκάδας. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που μπορεί να μας βλάψουν. Δείτε πού πρέπει να δώσετε προσοχή.

Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

  • Προσθήκη ζάχαρης: Πολλά έτοιμα smoothies περιέχουν προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών όπως μέλι, σιρόπι αγαύης ή σιρόπια, που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.
  • Χυμοί φρούτων: Η χρήση χυμών φρούτων αντί για ολόκληρα φρούτα μπορεί να αυξήσει σημαντικά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και να μειώσει την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μας κάνουν καλό και είναι ένα από τα βασικά θρεπτικά στοιχεία ενός smoothie.

 Υψηλά σε θερμίδες συστατικά

  • Φυστικοβούτυρο και πλήρες γάλα: Ενώ είναι θρεπτικά, αυτά τα συστατικά μπορούν να προσθέσουν πολλές θερμίδες, οδηγώντας σε αύξηση βάρους αν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα. Τα βούτυρα από καρπούς είναι μια καλή επιλογή, αλλά αν προσέχετε τις θερμίδες που καταναλώνετε, θέλουν μέτρο.
  • Υπερβολική χρήση γλυκών φρούτων: Μπανάνες, μάνγκο και άλλα γλυκά φρούτα μπορούν να προσθέσουν πολλές θερμίδες και σάκχαρα αν δεν ισορροπούνται με φρούτα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε σάκχαρα και λαχανικά.

Έλλειψη διατροφικής ισορροπίας

  • Μεγάλη περιεκτικότητα σε φρούτα: Ένα smoothie που αποτελείται κυρίως από φρούτα μπορεί να έχει έλλειψη σε πρωτεΐνες και καλά λιπαρά, οδηγώντας σε γρήγορη πέψη και επακόλουθη πείνα.
  • Απουσία λαχανικών: Ένα smoothie που δεν περιέχει λαχανικά θα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, μικρότερη ποικιλία φυτικών ινών και μετάλλων και σίγουρα δεν είναι καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη.

Χαμηλής ποιότητας συστατικά

  • Φρούτα και λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας: Η χρήση μη βιολογικών φρούτων και λαχανικών μπορεί να αυξήσει την έκθεση σε φυτοφάρμακα και χημικά.
  • Τεχνητά συστατικά: Τα smoothies με τεχνητές γεύσεις, χρώματα ή συντηρητικά σίγουρα είναι μια χαμηλότερης ποιότητας επιλογή που πρέπει να αποφύγετε.

Πεπτικά προβλήματα

  • Πολλές φυτικές ίνες: Η προσθήκη πολλών συστατικών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως σπόροι chia, λιναρόσποροι ή ορισμένα λαχανικά μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια ή δυσφορία στο πεπτικό σύστημα, ειδικά σε άτομα με ευαισθησία ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Γενικότερα, πάντως, οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για ένα υγιές έντερο και πεπτικό.

Ασφάλεια τροφίμων

  • Μόλυνση: Αν δεν παρασκευαστούν ή αποθηκευτούν σωστά, τα smoothies μπορεί να αποτελέσουν πηγή βακτηρίων, ειδικά αν περιέχουν γαλακτοκομικά και φρέσκα προϊόντα. Προσοχή στις επιλογές σας για να αποφύγετε τροφικές δηλητηριάσεις.

Συμβουλές για υγιεινά smoothies

  • Ισορροπήστε τα συστατικά: Φροντίστε τα smoothies σας να περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνη (από γιαούρτι, φυτικά βούτυρα, ξηρούς καρπούς και σπόρους), αλλά και καλά λιπαρά όπως αβοκάντο ή ξηρούς καρπούς.
  • Παρακολουθήστε τις μερίδες: Προσέχετε τις μερίδες για να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και ζάχαρης.
  • Επιλέξτε ολόκληρα τρόφιμα: Χρησιμοποιήστε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά αντί για χυμούς ή επεξεργασμένα συστατικά.
  • Περιορίστε τα πρόσθετα: Αποφύγετε την προσθήκη γλυκαντικών ή τεχνητών συστατικών.
  • Προσοχή στη φρεσκάδα: Καταναλώστε τα smoothies σύντομα μετά την παρασκευή τους για να διασφαλίσετε τη φρεσκάδα και να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων.