Γιατί να απολαύσετε περισσότερη κάππαρη φέτος

kappari
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Άμεσα συνδεδεμένη με την κουζίνα των Κυκλάδων, του Αιγαίου και του καλοκαιριού, η κάππαρη είναι η τέλεια προσθήκη στα πιάτα των διακοπών, τόσο σε γεύση, όσο και σε οφέλη.

Το καλοκαίρι στα νησιά, η χωριάτικη χωρίς κάππαρη μοιάζει ελλιπής και τα πιάτα της ελληνικής κουζίνας της δίνουν πάντα λίγο χώρο για έξτρα άρωμα και γεύση. Εκτός, όμως, από την ιδιαίτερη γεύση και την αλμύρα της, η κάππαρη τουρσί έχει αρκετά οφέλη που πρέπει να αξιοποιήσετε. Το καλοκαίρι στα νησιά είναι μια καλή αρχή, αφού η κάππαρη μοσχοβολά Κυκλάδες, Αιγαίο και Μεσόγειο και ταιριάζει ιδανικά… παντού. Πασπαλίστε τη, λοιπόν, στο φαγητό και τις σαλάτες σας για 5 λόγους.

Καταπολεμά τη φλεγμονή
Η κάππαρη είναι πλούσια σε μια φυτική ένωση που ονομάζεται κερκετίνη, η οποία έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι, μάλιστα, η πλουσιότερη γνωστή φυσική πηγή κερκετίνης, του φλαβονοειδούς που καταναλώνεται περισσότερο. Συμβάλλει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο, ενώ μπορεί επίσης να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των κυττάρων που απελευθερώνουν ισταμίνη στο σώμα και έτσι να έχει μια αντιφλεγμονώδη και αντιισταμινική δράση.

Δρα ενάντια στις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο
Η κάππαρη είναι, επίσης, πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής, μπορεί να έχει μεγάλο όφελος στην καρδιά και τη συνολική υγεία. Σύμφωνα με μελέτες, το εκχύλισμα κάππαρης βοήθησε στην πρόληψη του σχηματισμού ορισμένων υποπροϊόντων της πέψης του κρέατος που έχουν συνδεθεί από άλλους με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων. Αυτή η ευεργετική επίδραση εμφανίστηκε ακόμη και με τις μικρές ποσότητες που χρησιμοποιούνται συνήθως για να αρωματίσουμε το φαγητό μας.

Συμβάλλει στην υγεία των οστών
Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνη Κ, τα οποία είναι όλα θρεπτικά συστατικά-κλειδιά για γερά οστά.

Προλαμβάνει τους θρόμβους στο αίμα
Η ρουτίνη είναι ένα άλλο ισχυρό φυτικό συστατικό και αντιοξειδωτικό που υπάρχει στην κάππαρη. Είναι γνωστό ότι βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει στην πρόληψη των θρόμβων στο αίμα, ενώ μπορεί ακόμη και να μειώσει την κακή χοληστερόλη.

Βοηθά σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας
Περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες είναι το κλειδί για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Κι όσο κι αν δεν γίνεται να φάμε μεγάλες ποσότητες, ακόμη και μια κουταλιά πάνω από τα αυγά ή τη σαλάτα σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε περισσότερες φυτικές ίνες στην καθημερινή σας διατροφή. Κι όπως είναι γνωστό, οι φυτικές ίνες βοηθούν σημαντικά σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

Φέτος το καλοκαίρι, λοιπόν, μην ξεχάσετε να προσθέσετε την κάππαρη στο πιάτο σας και να την απολαμβάνετε καθημερινά, σε νησιώτικο φόντο.