Τελικά πρέπει να βάζουμε τα καλλυντικά στο ψυγείο το καλοκαίρι;

kalluntika-psugeio
ΤΡΙΤΗ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Ψυγείο ή ντουλάπι για τα καλλυντικά; Ιδού η απορία!

Το ντουλάπι του μπάνιου είναι σίγουρα ο κατεξοχήν χώρος για τα καλλυντικά μας, ωστόσο ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αποθηκεύουν τους ορούς, τις κρέμες ματιών, τις ενυδατικές κρέμες και άλλα προϊόντα τους στο ψυγείο –υπάρχουν, μάλιστα, και ειδικά μίνι ψυγεία γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Η τάση είναι τόσο δημοφιλής, που υπάρχουν αμέτρητα βίντεο στο TikTok όπου οι άνθρωποι επιδεικνύουν το #skincarefridge τους.

 Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να τα μεταφέρουμε στο ψυγείο, ειδικά το καλoκαίρι; H σύντομη απάντηση είναι «όχι». Αν, όμως, θέλουμε να το δούμε με περισσότερη λεπτομέρεια, τότε ίσως μπορεί να παραταθεί η διάρκεια ζωής ορισμένων κρεμών, λοσιόν και ορών. Οι περισσότεροι δερματολόγοι συνιστούν την αποθήκευση των προϊόντων σε δροσερό, ξηρό μέρος. Αυτό συμβαίνει διότι η θερμότητα και η υγρασία μπορούν να επιταχύνουν την ημερομηνία λήξης και να αλλάξουν τα ενεργά συστατικά προς το χειρότερο.

Από την άλλη πλευρά, η τοποθέτησή τους στο ψυγείο μπορεί να κάνει το αντίθετο, δηλαδή να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους. Συγκεκριμένα, η ψύξη μπορεί να επιβραδύνει την αποσύνθεση των ενεργών συστατικών, ιδιαίτερα των αντιοξειδωτικών και των συντηρητικών σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος, βοηθώντας τα να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την η Azadeh Shirazi, δερματολόγο με πιστοποίηση επιστημονικού συμβουλίου και ιδρύτρια της AziMD Skincare.

Η Stacey Tull, δερματολόγος με πιστοποίηση επιστημονικού συμβουλίου και χειρουργός δερματολογίας στο St. Charles County Dermatologic Surgery, επισημαίνει στο nbcnews.com ότι εκτός και αν ένα προϊόν αναφέρει ότι απαιτεί ψύξη, δεν χρειάζεται να το βάλετε στο ψυγείο, με μία εξαίρεση: To φυσικό (όχι χημικό) αντηλιακό, με διοξείδιο τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου, για να το προστατεύσετε από τις πιθανά επιβλαβείς επιπτώσεις της θερμότητας στη σύνθεση, αλλά και για να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του κάθε δυο ώρες.

Έχει οφέλη η τοποθέτηση καλλυντικών στο ψυγείο;
Αν και δεν είναι απαραίτητο -εκτός και αν αναφέρεται σαφώς ότι πρέπει να μπουν στο ψυγείο- υπάρχουν κάποια οφέλη σε αυτή την πρακτική. Σύμφωνα με τους ειδικούς:

Μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο
Η αποθήκευση προϊόντων περιποίησης του δέρματος στο ψυγείο μπορεί να βοηθήσει να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους. Αν τα αποθηκεύετε στο ντουλάπι του μπάνιου, υπάρχει αυξημένη ζέστη και υγρασία, οπότε μπορεί το ψυγείο να είναι μια καλύτερη λύση.

Ίσως συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής
Τα κρύα προϊόντα μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη και να προσφέρουν αναζωογονητική αίσθηση όταν εφαρμόζονται στο δέρμα, ειδικά για προϊόντα όπως ενυδατικές κρέμες ή κρέμες γύρω από τα μάτια. Οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν στη σύσφιξη των αγγείων του αίματος, μειώνοντας το ερεθισμό και τη φλεγμονή, καθιστώντας προϊόντα περιποίησης του δέρματος από το ψυγείο ευεργετικά για ερεθισμένο ή φλεγμονώδες δέρμα.

Είναι αναζωογονητικά
Με τις θερμοκρασίες στο κόκκινο όλο το καλοκαίρι, σίγουρα είναι μια ευχάριστη αίσθηση η εφαρμογή ενός δροσερού προϊόντος στο πρόσωπο, ειδικά αν πρόκειται για τζελ ή κρεμώδη υφή.

Ποια προϊόντα δεν πρέπει να μπουν στο ψυγείο
Το ότι κάποια προϊόντα πρέπει να μπουν στο ψυγείο, δεν σημαίνει ότι ισχύει το ίδιο για όλα. Ορισμένες συνθέσεις μπορεί να γίνουν ασταθείς ή να αλλάξουν υφή όταν εκτίθενται σε ψυχρές θερμοκρασίες. Η ψύξη μπορεί να οδηγήσει, για παράδειγμα, τα έλαια να αλλάξουν την υφή τους, μειώνοντας ενδεχομένως την αποτελεσματικότητά τους. λέει. Ακόμη, τα προϊόντα που περιέχουν γαλακτωματοποιητές που βοηθούν στον συνδυασμό ελαίου και υδατοδιαλυτών συστατικών, ενδέχεται επίσης να γίνουν ασταθή ή να διαχωριστούν αν μπουν στο ψυγείο, καθιστώντας επισφαλή την αποτελεσματικότητά τους.
Προϊόντα, λοιπόν, με έλαια (έλαιο jojoba ή έλαιο τεϊόδενδρου κ.ο.κ.) όσο και συστατικά βασισμένα σε νερό (όπως αλόη), πρέπει να αποφύγετε να τα βάλετε στο ψυγείο.

Είναι πάντα, ωστόσο, καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο ή επαγγελματία περιποίησης του δέρματος αν δεν είστε βέβαιοι.