Πώς συντηρούμε το μαγειρεμένο φαγητό το καλοκαίρι

fagito-laxanika-geuma
ΤΡΙΤΗ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Γιώργος Μίλεσης, εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε για να απολαμβάνουμε το μαγειρεμένο φαγητό με ασφάλεια, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες.

Το καλοκαίρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, τα τρόφιμα αλλοιώνονται γρήγορα, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πώς θα τα συντηρήσουμε.

 Τι κάνουμε, λοιπόν, όταν ο υδράργυρος χτυπήσει κόκκινο, για να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων;

  • Τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού μπορούμε να αφήσουμε το μαγειρεμένο φαγητό εκτός ψυγείου μόνο για δύο ώρες. Εντός ψυγείου, το ίδιο φαγητό συντηρείται το πολύ 3 με 4 ημέρες. Από εκεί και πέρα χρειάζεται κατάψυξη.
  • Τα προϊόντα ψύξης διατηρούνται στη συντήρηση του ψυγείου σε θερμοκρασία μικρότερη των 7 βαθμών Κελσίου. Αντίστοιχα, τα προίόντα κατάψυξης διατηρούνται στους -18 βαθμούς Κελσίου.
  • Αποθηκεύουμε ξεχωριστά το μαγειρεμένο φαγητό με τα ωμά τρόφιμα, για να μειώσουμε τον κίνδυνο επιμόλυνσης από τα ωμά τρόφιμα.
  • Δώστε μεγάλη προσοχή και στην απόψυξη, η οποία πρέπει να γίνεται σταδιακά εντός της συντήρησης του ψυγείου, καθώς η ζέστη ευνοεί την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων στα τρόφιμα.
  • Τέλος, θα πρέπει να μαγειρεύουμε τα τρόφιμα στη σωστή θερμοκρασία και τον απαιτούμενο χρόνο, όπως π.χ. στο κοτόπουλο και το χοιρινό, για να είμαστε ασφαλείς.

Γιώργος Μίλεσης MSc Κλινικός Διαιτολόγος
[email protected]
www.milessis.gr 
FB page: milessisgeorge