10 τροφές για καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία
Εκτός από τα σταυρόλεξα και τα Sudoku, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τη νόσο του Alzheimer και μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν… ρεβίθια, καρύδια και κουνουπίδι.
Εκτός από τροφές ικανές να μας αποτοξινώσουν ή να μας κάνουν να κάψουμε μερικές θερμίδες παραπάνω, υπάρχουν και μερικές άλλες που έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την εγκεφαλική μας λειτουργία. Εκτός από τα σταυρόλεξα και τα Sudoku, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τη νόσο του Alzheimer και μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν… ρεβίθια, καρύδια και κουνουπίδι.
Τροφές που ενισχύουν με θρεπτικά συστατικά τους νευρώνες, ενισχύουν τη δράση των νευροδιαβιβαστών και προστατεύουν από τον εκφυλισμό των κυττάρων, είναι αυτές που πρέπει να αναζητήσετε στο σουπερ μάρκετ και να εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή αν θέλετε να έχετε «μυαλό – ξυράφι» μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Η κουρκούμη είναι το μπαχαρικό που δίνει στο κάρυ και στη μουστάρδα το κίτρινο χρώμα τους και περιέχει το βασικό συστατικό που είναι και το κύριο αντικείμενο πληθώρας νευρολογικών ερευνών. Αυτές οι έρευνες έχουν δείξει τη σχέση μεταξύ κουρκουμίνης και της ενίσχυσης της μνήμης, της επιβράδυνσης της εξέλιξης της νόσου του Alzheimer και της υποβοήθησης της διαδικασίας παραγωγής νέων εγκεφαλικών κυττάρων.
Οι ίδιες έρευνες, έχουν δείξει πως η κουρκούμη φροντίζει για την υγεία των αμυλοειδών πλακών, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην νόσο του Alzheimer, ενώ περιορίζει τις φλεγμονές σε νευρικά και εγκεφαλικά κύτταρα.
Μπρόκολο και κουνουπίδι
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως η έλλειψη του στοιχείου της χολίνης, συνδέεται με προβλήματα στο νευρικό σωλήνα του ατόμου ενώ η δράση της ενισχύει την υγεία των νευροδιαβιβαστών, ενισχύοντας τοιουτοτρόπως τη λειτουργία της μνήμης. Η χολίνη βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο συκώτι του βοδιού, αλλά ένας ευκολότερος τρόπος να την εντάξετε στη διατροφή σας είναι μέσα από το μπρόκολο και το κουνουπίδι που περιέχουν 182 και 177 mg χολίνης αντίστοιχα, σε 140 γραμμάρια μόνο.
Τα εν λόγω λιπαρά, εκτός της εγκεφαλικής τους δράσης, κάνουν πολύ καλό στην καρδιά και στην καλή κυκλοφορία του αίματος, ωφελώντας και με αυτό τον τρόπο εμμέσως τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα Ω-3 λιπαρά, τα βρίσκουμε σε μεγάλες ποσότητες στο σολομό, αλλά είναι πιο εύκολο και πιο οικονομικό να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή λίγα καρύδια, είτε μέσα στις σαλάτες είτε αντικαθιστώντας με αυτά το απογευματινό μας σνακ.
Επιπλέον, τα καρύδια περιέχουν βιταμίνη Β6, που επίσης ενισχύει την καλή μνήμη.
Τα καβούρια, αν και κανείς δεν το περιμένει, περιέχουν μεγάλες ποσότητες φαινυλαλανίνης, η οποία είναι απαραίτητη στον οργανισμό για την παραγωγή της ντοπαμίνης, της αδρεναλίνης αλλά και της ορμόνης του θυρεοειδούς. Για την ακρίβεια, μια μερίδα καβούρια περιέχουν 1840 mg φαινυλαλανίνης, που ξεπερνά ακόμα και την ημερήσια προτεινόμενη δόση. Τα περισσότερα ψάρια περιέχουν το αμινοξύ, ενώ τα καβούρια περιέχουν επίσης σημαντική ποσότητα της βιταμίνης Β12, παρέχοντας το 192% της προτεινόμενης ημερήσιας πρόσληψης αυτής.
Οι δυτικές όμως διατροφικές συνήθειες δεν περιλαμβάνουν το μαγνήσιο σε επαρκείς ποσότητες και δεδομένου ότι το άγχος προκαλεί τη διαρροή μέρους του μαγνησίου από το σώμα, η ανάγκη πρόσληψής του γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Μια πλούσια πηγή του μετάλλου είναι τα φύκια, αλλά επειδή ομολογουμένως δεν τα συνηθίζουμε, μια εναλλακτική λύση είναι τα ρεβίθια, που περιέχουν 220 mg μαγνησίου σε μια μερίδα.
Μια κούπα φαγόπυρου περιέχει το 25% της ημερήσιας δόσης του φυσικού ηρεμιστικού τρυπτοφάνης, ενώ είναι επίσης ακόμα μια καλή πηγή μαγνησίου, περιέχοντας 229 mg ανά κούπα. Επιπλέον, το φαγόπυρο εφόσον δεν περιέχει γλουτένη, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι ιδανικό υποκατάστατο σιτηρών.
Κόκκινο κρέας
Η μαγιά είναι μια από τις καλύτερες πηγές της βιταμίνης Β1 και Β6, οι οποίες είναι ευθέως συνδεδεμένες με την εγκεφαλική λειτουργία με πολλούς τρόπους. Η έλλειψη της Β1 συνδέεται με την άνοια, ενώ οι έρευνες έχουν δείξει πως συμπληρώματα της βιταμίνης έχουν τη δυνατότητα να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου του Alzheimer.
Όσον αφορά στη Β6, παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι με τη σειρά τους ενδυναμώνουν τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου και τη μνήμη. Οι δυο βιταμίνες, δεν βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα σε μια συγκεκριμένη τροφή, γι’ αυτό ένας συνδυασμός τροφών, όπως είναι η μπανάνα, τα μαύρα φασόλια, οι φακές, τα αυγά, το χοιρινό και οι ηλιόσποροι, μπορεί να σας παρέχει με επαρκή ποσότητα των Β βιταμινών.