Ηλεκτρολύτες και καλοκαίρι: Τι να φάμε για να τους αναπληρώσουμε;

mpanana-paralia-kalokairi
ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024

Με τον ιδρώτα του καλοκαιριού τους «αποχαιρετάμε». Μπορούμε, όμως, να τους αναπληρώσουμε μέσα από τη διατροφή μας.

Oι ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο, το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, είναι σημαντικοί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς τόσο λόγω της δραστηριότητας (κολύμπι, παιχνίδι στη θάλασσα), όσο και λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, έχουμε αυξημένη εφίδρωση και παρουσιάζουμε απώλεια που μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες που επηρεάζουν την ενυδάτωση και τη λειτουργία των μυών. Μας είναι, λοιπόν, απαραίτητοι όλο το χρόνο, πόσο μάλλον το καλοκαίρι, καθώς βοηθούν στη ρύθμιση της ενυδάτωσης, της λειτουργίας των μυών και των νεύρων και στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα.

Πώς να τους αναπληρώσετε

  • Τρόφιμα όπως μπανάνες (κάλιο), αμύγδαλα (μαγνήσιο), σπανάκι (μαγνήσιο και κάλιο) και γιαούρτι (ασβέστιο), όπως και βρώμη, καρπούζι, αβοκάντο κ.ά. μπορούν να βοηθήσουν.
  • Τα αθλητικά ποτά περιέχουν ηλεκτρολύτες που βοηθούν στην αναπλήρωση κατά την εφίδρωση, αλλά μπορείτε εναλλακτικά να προσθέστε μια μικρή πρέζα αλάτι σε απλό νερό ή δοκιμάστε νερό καρύδας που περιέχει φυσικούς ηλεκτρολύτες.
  • Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση νερού χωρίς ηλεκτρολύτες, καθώς μπορεί να οδηγηθείτε σε υπονατριαιμία, μια επικίνδυνη κατάσταση χαμηλών επιπέδων νατρίου στο αίμα.

Αν έχετε κράμπες στους μύες, αισθάνεστε κούραση, ζαλάδα, ναυτία ή αίσθημα παλμών, συμβουλευτείτε ειδικό.