Φραγκoστάφυλο: Μήπως πρέπει να του δώσουμε μια ευκαιρία;
H Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μαρίνα Αντίνου μας εξηγεί το γιατί.
Το φραγκοστάφυλο (επιστημονικό όνομα: Ribes rubrum ή Ribes nigrum) ανήκει στο γένος Ribes και είναι ένας μικρός θάμνος εύκολης καλλιέργειας, ανθεκτικός στο κρύο. Ευδοκιμεί σε υγρά και δροσερά κλίματα και σε όλα τα εδάφη εκτός των πολύ υγρών. Οι καρποί του, γνωστοί ως φραγκοστάφυλα, συγκομίζονται βαθμιαία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Η γεύση τους είναι όξινη και στυφή, τα καταναλώνουμε φρέσκα ή τα γαρνίρουμε πάνω τούρτες, κάνουμε μαρμελάδες, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθούν και σε χυμούς. Το φραγκοστάφυλο μπορεί να γίνει ζελέ πλούσιο σε πηκτίνη που η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι σχεδόν ίση με εκείνη των πορτοκαλιών.
Υπάρχουν τρία βασικά είδη φραγκοστάφυλων: το μαύρο (ribes nigrum), το κόκκινο (ribes rubrum) και το λευκό (ribes sativum).
Το μαύρο φραγκοστάφυλο έχει έντονη γεύση και συνήθως χρησιμοποιείται για μαρμελάδες, ζελέ, σιρόπια, χυμούς και επεξεργασμένες τροφές. Το κόκκινο φραγκοστάφυλο χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, ενώ το λευκό φραγκοστάφυλο έχει χαμηλότερη οξύτητα και τρώγεται πιο ευχάριστα φρέσκο.
Τα φραγκοστάφυλα είναι χαμηλά σε θερμίδες και λίπος, αλλά γεμάτα με θρεπτικά συστατικά. Μόνο 1 φλιτζάνι (150 γραμμάρια) φραγκοστάφυλο περιέχει:
- Θερμίδες: 66
- Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
- Λίπος: λιγότερο από 1 γραμμάριο
- Υδατάνθρακες: 15 γραμμάρια
- Φυτικές Ίνες: 7 γραμμάρια
- Βιταμίνη C: 46% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (RDI)
- Βιταμίνη Β5: 9% της RDI
- Βιταμίνη Β6: 7% της RDI
- Χαλκός: 12% της RDI
- Μαγγάνιο: 9% της RDI
- Κάλιο: 6% της RDI
Αντιοξειδωτικά: Αποτελούν πηγή βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών, θρεπτικών ουσιών που συμβάλλουν στην καθυστέρηση της κυτταρικής γήρανσης. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πηγή βιταμίνης Β5: Η βιταμίνη Β5 είναι απαραίτητη για τη δημιουργία λιπαρών οξέων.
Πηγή Βιταμίνης Β6: Η βιταμίνη Β6, την οποία πολλά ένζυμα και κύτταρα στο σώμα μας χρειάζονται για να δράσουν, βοηθάει στη μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια.
Πηγή Χαλκού: Ο χαλκός είναι σημαντικός για την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, το ανοσοποιητικό σύστημα και τον εγκέφαλο.
Πηγή Μαγγανίου: Το μαγγάνιο υποστηρίζει το μεταβολισμό, τον σχηματισμό οστών, την αναπαραγωγή και την ανοσοαπόκριση.
Ας δούμε μερικά από τα οφέλη του φραγκοστάφυλου:
- Βελτιώνει την πέψη και επιταχύνει το μεταβολισμό
- Συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης
- Βοηθά στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης
- Προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία όταν εφαρμόζεται εξωτερικά
- Προστατεύει τον οργανισμό από ιούς και παθογόνα βακτήρια
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά την κόπωση, τον πόνο στις αρθρώσεις (δρα ως αντιφλεγμονώδες) και ακόμη επιτρέπει τη σύλληψη ελεύθερων ριζών, αποφεύγοντας έτσι τα κυτταρικά προβλήματα
- Προάγει την καλή υγεία της καρδιάς
- Εξαλείφει την περίσσεια νερού στο σώμα, αποτρέποντας το οίδημα
- Έχει ιδιότητες προφυλακτικού τύπου καρκίνου
Πηγές
Φραγκοστάφυλο – Βικιπαίδεια. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BF.
Οι ποικιλίες των φραγκοστάφυλων | iTrofi. https://www.itrofi.gr/fytika/frouta/article/2417/oi-poikilies-ton-fragkostafylon.
Φραγκοστάφυλο: Χρήσεις, Διατροφή και Ιδιότητες – Με Υγεία. https://meygeia.gr/fragkostafylo-chriseis-diatrofi-kai-idiotites/
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μαρίνα Αντίνου
diatrofi.gr