3 διατάσεις που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα για ευλυγισία

diatasi-askisi-fusi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Μπαίνουμε στη νέα σεζόν δυναμικά, ξεκινώντας καθημερινό stretching για καλύτερη ευλυγισία και κινητικότητα στο σώμα μας.

Οι καθημερινές διατάσεις είναι σημαντικές για την πρόληψη των τραυματισμών και τη βελτίωση ή τη διατήρηση της ευλυγισίας, η οποία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της φυσικής κατάστασης και της συνολικής υγείας. Για να κατανοήσετε τη σημασία της, σκεφτείτε πόσο δύσκολες θα ήταν οι καθημερινές δραστηριότητες χωρίς την ικανότητα να σκύβετε, να στρίβετε ή να κάθεστε. Με την αρχή της νέας σεζόν, λοιπόν, είναι μια καλή στιγμή να ενσωματώσετε ένα πρόγραμμα διατάσεων στην καθημερινή σας ρουτίνα, που θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την ευλυγισία και το εύρος της κίνησής σας, αλλά και να βελτιώσετε την απόδοσή σας στα αθλήματα και στις καθημερινές εργασίες. Οι διατάσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη τραυματισμών και στη μείωση του πόνου που σχετίζεται με το μυϊκό σφίξιμο.

Στάση του σκύλου
Η κλασική στάση της γιόγκα τεντώνει το στήθος, τους οπίσθιους μηριαίους και την πλάτη. Ξεκινήστε στα 4, σε χέρια και γόνατα, με τα χέρια κάτω από τους ώμους σας και τα γόνατα κάτω από τους γοφούς σας. Τεντώστε τα γόνατά σας, σχηματίζοντας ένα τρίγωνο με το πάτωμα, πιέζοντας τους γλουτούς και γοφούς προς τα πάνω και πίσω. Ισιώστε τα πόδια όσο καλύτερα μπορείτε και πίεστε απαλά τις φτέρνες σου προς το πάτωμα. Το κεφάλι σας θα πρέπει να είναι χαλαρό ανάμεσα στα χέρια σας, κοιτώντας προς τα γόνατά σας. Η πλάτη σας πρέπει να είναι επίπεδη. Κρατήστε τη στάση για 60 δευτερόλεπτα. Αν είστε αρχάριοι δοκιμάστε να «περπατήσετε» το σκύλο, κάνοντας flex και λυγίζοντας τα πόδια σας μέσα έξω εναλλάξ. Μπορείτε να κρατήσετε τη στάση για μικρότερο χρονικό διάστημα για να να προχωρήσετε σε μεγαλύτερη διάρκεια.

Στάση κόμπρα
Αυτή η διάταση αυξάνει την ευελιξία της σπονδυλικής σας στήλης, τεντώνει το στήθος σας, ενώ ενισχύει τους ώμους σας. Θα παρατηρήσετε ότι συσφίγγει και τονώνει επίσης την κοιλιά και τους γλουτούς σας. Ξαπλώστε μπρούμυτα στο πάτωμα με τα πόδια τεντωμένα πίσω σας και τα δάχτυλα των ποδιών σας να δείχνουν προς τα πίσω. Βάλτε τα χέρια σας κάτω από τους ώμους σας με τα δάχτυλα προς τα εμπρός και πιέστε τους αγκώνες σας στα πλάγια του σώματός σας. Καθώς εισπνέετε, πιέστε προς τα κάτω μέσω των ποδιών σας και του ηβικού οστού, ανασηκώνοντας απαλά το κεφάλι και το στήθος σας από το πάτωμα. Τραβήξτε τους ώμους σας προς τα πίσω και μακριά από τα αυτιά σας και μην τεντώνετε τον αυχένα σας. Μπορείτε να το δοκιμάσετε αρχικά με μικρό σήκωμα κι έπειτα με μεγαλύτερο, τεντώνοντας τα χέρια.

Όρθια τσιμπίδα
Αυτή η διάταση τεντώνει ολόκληρη την πίσω πλευρά του σώματος, από το κεφάλι μέχρι τις φτέρνες. Νιώστε ελεύθεροι να χαλαρώσετε σε αυτή τη στάση με ίσια γόνατα και χρησιμοποιήστε το βάρος του σώματός σας για να αιωρείστε. Σταθείτε με τα πόδια σας ανοιχτά στο πλάτος των ώμων. Τεντώστε τα πόδια σας όσο περισσότερο μπορείτε χωρίς να κλειδώσετε τα γόνατά σας και αφήστε τον κορμό σας να κρέμεται προς τα κάτω. Τεντώστε το πηγούνι σας προς το στήθος σας, χαλαρώστε τους ώμους σας και αφήστε το κεφάλι σας προς το πάτωμα, για να δημιουργήσετε μια μακριά σπονδυλική στήλη. Ανάλογα με την ευλυγισία σας, τα χέρια σας θα αγγίζουν το πάτωμα ή θα κρέμονται πάνω από το επίπεδο του δαπέδου. Μπορείτε να κρατηθείτε από κάθε αγκώνα με το αντίθετο χέρι ή να αφήσετε τα χέρια σας να κρέμονται ξεχωριστά. Θα πρέπει να νιώσετε ένα τέντωμα στην πλάτη και τους οπίσθιους μηριαίους. Κρατήστε τη στάση για 30 έως 60 δευτερόλεπτα. Για μια βαθύτερη απελευθέρωση της έντασης στην πλάτη και τους οπίσθιους μηριαίους, τοποθετήστε ένα μπλοκ κάτω από τα χέρια σας και πιέστε σε αυτό.