4 συνταγές για περισσότερο σταφύλι

stafuli
ΤΡΙΤΗ, 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Ένα από τα φρούτα που μας δίνει απλόχερα αυτή η εποχή, μπορεί να ταιριάξει με γεύσεις που δεν είχατε φανταστεί.

Το σταφύλι είναι το φρούτο που έρχεται να κάνει το τέλος του καλοκαιριού λιγότερο επίπονο και περισσότερο απολαυστικό, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως η ρεσβερατρόλη, η κερκετίνη και οι ανθοκυανίνες, προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος, ενώ έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιώνει τη συνολική κυκλοφορία. Ακόμη, έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χάρη στην περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, συμβάλλει στην υγεία των ματιών. Οι πολυφαινόλες στα σταφύλια, ιδιαίτερα η ρεσβερατρόλη, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη, ενώ μπορούν επίσης να προστατεύουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Αποτελούν καλή πηγή βιταμινών C και Κ, οι οποίες είναι σημαντικές για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και τέλος, η κατανάλωσή τους βοηθά στην πέψη, στην εξισορρόπηση του σακχάρου, στην υγεία του δέρματος και των οστών.

Ας δούμε 4 απολαυστικούς τρόπους να τα καταναλώσετε, όσο βρίσκονται στην εποχή τους.

Στη σαλάτα
Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να προσθέσετε μερικές ρώγες σταφύλι, ολόκληρες ή κομμένες στη μέση, στην πράσινη σαλάτα σας. Ταιριάζουν ιδανικά με πράσινα λαχανικά και μπαλσάμικο, χαρίζοντας γλυκύτητα και πιο τραγανή υφή.

Σε smoothie
Προσθέστε στο μπλέντερ μια μπανάνα, μια χούφτα ρώγες σταφυλιού, 1 αβοκάντο, λίγο γιαούρτι και λίγο τζίντζερ κι έχετε το τέλειο αντιοξειδωτικό, πρωτεϊνούχο και πλούσιο σε καλά λιπαρά και φυτικές ίνες smoothie, με ελαφρώς γλυκιά και πλούσια γεύση.

Σε ψητή φέτα
Ένα κομμάτι φέτα με ντοματίνια, πασπαλισμένα με ελαιόλαδο και ρίγανη, στον φούρνο είναι ένα πεντανόστιμο και εύκολο ορεκτικό. Δοκιμάστε μαζί με τα ντοματίνια, να προσθέσετε και μερικές ρώγες σταφυλιού και να τα ψήσετε όλα μαζί.

Σε ψάρι
Είτε το ψάρι σας είναι ωμό, μαριναρισμένο σε μια σαλάτα, είτε ψητό στο φούρνο, λίγο σταφύλι ταιριάζει ιδανικά και κάπως εξισορροπεί την λιπαρότητα του ψαριού. Αν το ψάρι σας είναι ψητό, ψήστε μαζί και μερικές ρώγες σταφυλιού και δείτε πόσο ταιριαστές είναι οι γεύσεις τους.