Αποχή από το σεξ: Επηρεάζει την υγεία;

gunaika-seks-apoxi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Προτού αρχίσετε να μετράτε αγχωμένα το διάστημα που έχει περάσει από την τελευταία φορά που βρεθήκατε στο κρεβάτι με κάποιον, χαλαρώστε. Η αποχή από το σεξ δεν σημαίνει ούτε δυστυχία, ούτε κακή υγεία.

Το πόσο συχνά κάνει κάποιος σεξ μπορεί να αλλάζει ανά περιόδους, ανάλογα με την ηλικία, τις διακυμάνσεις της σεξουαλικής ορμής και την κατάσταση της σχέσης. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν μια πλήρη και ικανοποιητική ζωή χωρίς να κάνουν σεξ και με αρκετούς διάσημους να το αναφέρουν ανοιχτά (βλέπε Lenny Kravitz που απείχε για χρόνια, Lady Gaga στο παρελθόν και πολλοί άλλοι), ίσως είναι μια καλή στιγμή να δούμε κατά πόσο μας επηρεάζει το να μην έχουμε για καιρό κάποιον στο κρεβάτι μας.

 Τα οφέλη του σεξ
Ξεκινώντας αντίστροφα, υπάρχουν πράγματι κάποια οφέλη στην υγεία από το τακτικό σεξ, όπως βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η μειωμένη αρτηριακή πίεση, τα χαμηλότερα επίπεδα στρες, ο μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων, ενώ έχουν φανεί κάποια οφέλη όπως μείωση του στρες και από την αυτοϊκανοποίηση. Στους άνδρες, η υγεία του προστάτη μπορεί να ωφεληθεί από τη συχνή εκσπερμάτιση, είτε αυτή γίνεται με άλλο άτομο είτε μόνη της. Μια μετα-ανάλυση του 2018 διαπίστωσε ότι η εκσπερμάτιση δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Για τις γυναίκες, η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα -και πάλι, είτε με σύντροφο είτε χωρίς- μπορεί να ενισχύσει τους μυς του πυελικού εδάφους που στηρίζουν την ουροδόχο κύστη. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και να μειώσει την ακράτεια και τη διαρροή.

Αποχή και ψυχική υγεία
Μια μελέτη του 2020 σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά κατά τα lockdown λόγω Covid-10 έδειξε ότι η τακτική σεξουαλική επαφή συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους που σχετίζονται με τη σεξουαλική λειτουργία. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί επίσης να ενισχύσει τη διάθεση και να βελτιώσει τη συνολική ευημερία. Ενώ αυτό ισχύει για ορισμένους ανθρώπους, ωστόσο, δεν ισχύει για όλους.

Όταν η σεξουαλική αποχή δεν είναι κάτι που επιθυμεί το άτομο, μπορεί όντως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική του υγεία. Ακόμη κι αν βρίσκεται σε σχέση, αλλά δεν κάνει σεξ ή τουλάχιστον όσο συχνά θα ήθελε, μπορεί να του προκαλέσει ανασφάλεια ή άγχος. Ωστόσο, η συζήτηση με τον/την σύντροφο ή με ειδικό μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση αρνητικών συναισθημάτων.

Για άλλους ανθρώπους, όμως, η αποχή από το σεξ μπορεί να είναι σημαντική για την καλή ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι μπορεί να απέχουν από το σεξ για πολλούς λόγους, για παράδειγμα, επειδή έχουν χαμηλή σεξουαλική ορμή, είναι ασεξουαλικοί ή απλώς επιλέγουν να μην ασχολούνται με αυτό σε μια φάση της ζωής τους. Όπως δήλωσε ο Lenny Kravitz, έπειτα από χρόνια αποχής, προτίμησε να ασχοληθεί με τον εαυτό του και την υγεία του και να ξαναεπιδοθεί στο σεξ όταν θα βρει την κατάλληλη. H Lady Gaga, όπως είχε αναφέρει στο παρελθόν, απείχε από το σεξ καθώς φοβόταν ότι θα έχανε τη δημιουργικότητά της, ενώ τον Μάιο, ο τραγουδιστής Craig David ανέφερε ότι δοκίμασε την αποχή μήπως τον βοηθήσει με τη δημιουργικότητα. Στο παρελθόν, και ο Justin Bieber είχε δοκιμάσει για καιρό την αποχή στην προσπάθειά του να διορθώσει το πρόβλημά του με το σεξ. Η αποχή, λοιπόν, μπορεί να είναι επιλογή για πολλούς λόγους.

Τα πιθανά οφέλη της αποχής από το σεξ, ανάλογα με το άτομο και την κατάστασή του, περιλαμβάνουν την απουσία κινδύνου σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ), την αποφυγή μιας πηγής άγχους όπως αυτή της εύρεσης ερωτικού συντρόφου, ενώ αφήνει περιθώριο στο άτομο να αφιερώσει χρόνο και να επεξεργαστεί τα αρνητικά συναισθήματα σχετικά με το σεξ και να ζήσει με έναν τρόπο που συνάδει με τις πεποιθήσεις του.

Ασεξουαλικότητα και αποχή
Ασεξουαλικότητα είναι όταν το άτομο δεν βιώνει σεξουαλική έλξη και δεν αισθάνεται καμία επιθυμία να κάνει σεξ. Ένα ασεξουαλικό άτομο μπορεί να εξακολουθεί να ασκεί σεξουαλική δραστηριότητα, είτε μόνο του είτε με σύντροφο. Η ασεξουαλικότητα είναι μια ταυτότητα που εκφράζεται σε ένα φάσμα. Ορισμένα ασεξουαλικά άτομα δεν νιώθουν καμία σεξουαλική έλξη, ενώ άλλα έχουν περιστασιακά αυτά τα συναισθήματα. Μια άλλη κατηγορία είναι και η ημισεξουαλικότητα που αφορά άτομα που νιώθουν έλξη μόνο αφού δημιουργήσουν συναισθηματικό δεσμό με ένα άλλο άτομο. Ορισμένοι ασεξουαλικοί άνθρωποι βιώνουν ρομαντικά συναισθήματα και επιθυμία για μια ρομαντική σχέση, ενώ άλλοι όχι. 

Η αγαμία, από την άλλη πλευρά, αναφέρεται στην αποχή από το σεξ για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή για πάντα. Ενώ η ασεξουαλικότητα δεν είναι επιλογή, η αγαμία μπορεί να είναι επιλογή ή προϊόν των περιστάσεων.

Τι να θυμάστε
Δεν υπάρχει σωστή «ποσότητα» σεξ και η επιθυμητή συχνότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Το να μην κάνετε σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν πρέπει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος έκφρασης των σεξουαλικών συναισθημάτων, εφόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι συναινούν με σαφήνεια. Κανείς δεν πρέπει ποτέ να αισθάνεται υποχρεωμένος να κάνει σεξ. Η αποφυγή του σεξ δεν θα βλάψει την υγεία ενός ατόμου και αν είναι ολοκληρωτικά επιλογή του, ενδεχομένως του κάνει και καλό.

Όποιος αισθάνεται ότι ανησυχεί για τη χαμηλή σεξουαλική επιθυμία ή τις επιπτώσεις του αραιού σεξ στη σχέση του μπορεί να το συζητήσει με έναν γιατρό ή θεραπευτή. Η φαρμακευτική αγωγή, η θεραπεία, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, η βελτίωση της επικοινωνίας και πολλές άλλες στρατηγικές μπορεί να βοηθήσουν.

Με πληροφορίες από το medicalnewstoday.com