Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά στη νέα σχολική χρονιά

sxoleio-tsanta
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Τα σχολεία ανοίγουν σήμερα, με γονείς και παιδιά να παίρνουν βαθιές ανάσες για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά. Μήπως, όμως, φέτος μπορούμε να οργανωθούμε λίγο καλύτερα;

Για τα περισσότερα παιδιά, η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να είναι λίγο δύσκολη, καθώς πρέπει όχι μόνο να προσαρμοστούν σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά και σε έναν μεγαλύτερο και συχνά πιο δύσκολο φόρτο εργασίας, που έρχεται μετά τη χαλάρωση του καλοκαιριού. Κι επειδή τα χρόνια περνούν και τα παιδιά πρέπει μέσα από τα σχολικά τους χρόνια να μαθαίνουν την οργάνωση, υποστηρίζοντάς τα, είναι μια καλή στιγμή να τα ενθαρρύνετε και να τα βοηθήσετε να πετύχουν τους στόχους τους με μερικές απλές συμβουλές.

 Καθιερώστε μαζί τους μια ρουτίνα εργασίας στο σπίτι
Είναι ζωτικής σημασίας να τα βοηθήσετε να καθιερώσουν μια ρουτίνα μελέτης, που θα τα ωθήσει να οργανώνουν το χρόνο τους. Ξεκινήστε με τον καθορισμό μιας ώρας κατά την οποία μπορούν να ολοκληρώνονται οι καθημερινές σχολικές εργασίες, είτε π.χ. μετά το σχολείο, είτε αν θέλουν να ξεκουραστούν πρώτα, λίγο αργότερα. Μόλις αποφασίσετε μαζί την ώρα, είναι σημαντικό τα παιδιά σας να την τηρήσουν, ακόμη και αν δεν έχουν όρεξη. Με αυτόν τον τρόπο δεν μαζεύονται οι εργασίες για το σπίτι και θα έχουν τον χρόνο που χρειάζονται για να διαβάσουν σωστά και συγκεντρωμένα.

Ενισχύστε την ανεξαρτησία τους
Ενθαρρύνετέ τα να ζητούν βοήθεια από το δάσκαλό τους ή να βρίσκουν δικές τους λύσεις σε τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με το σχολείο. Σίγουρα πρέπει να ακούτε τα προβλήματά τους, αλλά αντί να τους λέτε πάντα τι να κάνουν, μπορείτε να τα κατευθύνετε πιο έμμεσα, ενισχύοντας τη δική τους ανεξαρτησία. Είναι επίσης μια πολύ καλή ιδέα να τα βοηθήσετε να επικεντρωθούν περισσότερο στην ανάπτυξη καλών συνηθειών, όπως η διαχείριση του χρόνου, η οργάνωση και η αυτο-υπεράσπιση, αντί να εστιάζουν καθαρά στους βαθμούς και μόνο.

Μένετε ενήμεροι για το τι συμβαίνει
Ως γονείς είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι συμβαίνει στη σχολική ζωή του παιδιού σας. Ξεκινήστε ελέγχοντας τακτικά το σχολικό του πρόγραμμα για να βεβαιωθείτε ότι γράφει σωστά τις εργασίες του και για να δείτε αν υπάρχουν σημαντικά σχόλια από τους καθηγητές. Το να μιλάτε στα παιδιά σας για το πώς πάει το σχολείο κάθε εβδομάδα είναι επίσης σημαντικό. Κι αν δείτε ότι είναι μονολεκτικά σε γενικές ερωτήσεις τύπου «πώς πήγε το σχολείο σήμερα;», μιλήστε τους πιο συγκεκριμένα. Ρωτήστε τα για το πώς βρίσκουν το φόρτο εργασίας τους, τις επερχόμενες εξετάσεις και τα διαγωνίσματα και πώς τα πάνε με τους φίλους τους και τα άλλα παιδιά. Αυτό θα δείξει πραγματικά αν το παιδί σας χρειάζεται κάποια επιπλέον βοήθεια κατά την προσαρμογή του στη νέα σχολική χρονιά.

Βοηθήστε το παιδί σας να θέσει στόχους
Ο καθορισμός στόχων είναι μια σημαντική δεξιότητα που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τα παιδιά να παραμείνουν συγκεντρωμένα, παρακινημένα και παραγωγικά, ειδικά καθώς ξεκινούν μια νέα σχολική χρονιά. Αφιερώστε χρόνο για να καθίσετε με το παιδί σας και να προσδιορίσετε κάποιους εκπαιδευτικούς στόχους και να θέσετε ένα σχέδιο για την επίτευξή τους για τους επόμενους μήνες. Ενθαρρύνετέ τα να διαλέξουν δύο ή τρεις στόχους στους οποίους θα επικεντρωθούν, βοηθήστε τα να ορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα και χωρίστε τους στόχους τους σε μικρότερα, διαχειρίσιμα καθήκοντα. Αυτό θα τα βοηθήσει να νιώσουν περισσότερη έμπνευση και ενθουσιασμό.

Δημιουργήστε ένα βοηθητικό περιβάλλον στο σπίτι
Ανεξαρτήτως ηλικίας, βοηθήστε το παιδί να πετύχει καλλιεργώντας ένα καλό μαθησιακό περιβάλλον στο σπίτι. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας τακτικής ρουτίνας, την ενθάρρυνση καλών συνηθειών για το διάβασμα στο σπίτι, τον καθορισμό στόχων και τη δημιουργία ενός ήρεμου περιβάλλοντος μελέτης για τα παιδιά. Αυτή η βοήθεια είναι ανεκτίμητη για τα παιδιά και σημαίνει ότι θα έχουν πραγματικά τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας στο σχολείο.

Επιδείξτε θετική στάση απέναντι στην εκπαίδευση
Δείχνοντας στα παιδιά σας ότι και εσείς εκτιμάτε την εκπαίδευση και τη χρησιμοποιείτε στην καθημερινή σας ζωή, τους παρέχετε ισχυρά πρότυπα και συμβάλλετε σημαντικά στην επιτυχία τους στο σχολείο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά την έναρξη μιας νέας περιόδου, όταν όλα μοιάζουν λίγο καινούργια και τρομακτικά, όπου η θετική στάση θα τα βοηθήσει να νιώσουν καλύτερα και να βρουν περισσότερο νόημα στο σχολείο. Στην πραγματικότητα, το να δείχνετε ενεργό και θετικό ενδιαφέρον για την εκπαίδευση των παιδιών σας μπορεί πραγματικά να βοηθήσει να πυροδοτηθεί ο ενθουσιασμός και να τα οδηγήσει σε μια πολύ σημαντική κατανόηση: ότι η μάθηση μπορεί να είναι ευχάριστη.