Γεύματα και σνακ που προτιμούν οι διαιτολόγοι για να ξεκινήσει καλά η σεζόν

prasini-salata-proteini
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

O Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Νικόλαος Δήμζας, μας δίνει ιδέες για το διατροφικό πλάνο του φθινοπώρου που θα μας χαρίσει υγεία και ενέργεια.

Οι διαιτολόγοι είναι επαγγελματίες που ασχολούνται με τη διατροφή και την υγεία και συχνά γίνονται πρότυπα για τους πελάτες τους όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες. Αν και κάθε άτομο είναι διαφορετικό, οι διαιτολόγοι συνήθως ακολουθούν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που προωθεί τη γενική ευεξία, με ορισμένα παραδείγματα γευμάτων και σνακ που προτιμούν να τρώνε οι διαιτολόγοι κατά τη διάρκεια της ημέρας τους.

 Πρωινό
Το πρωινό είναι συχνά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας για πολλούς διαιτολόγους. Ένα τυπικό πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει:

Βρώμη με φρούτα και ξηρούς καρπούς: Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Συνδυάζεται συχνά με φρέσκα φρούτα, όπως μύρτιλλα ή φράουλες, και μια χούφτα ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα ή καρύδια, για επιπλέον πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά.

Γιαούρτι με μούσλι: Το γιαούρτι παρέχει προβιοτικά που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ το μούσλι προσθέτει φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Smoothie πρωτεΐνης: Ένα smoothie με βάση το γιαούρτι, το γάλα αμυγδάλου, τα φρούτα και λίγους σπόρους chia μπορεί να είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να ξεκινήσει η μέρα με πολλή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Μεσημεριανά γεύματα που προτιμούν οι διαιτολόγοι
Το μεσημεριανό γεύμα για τους διαιτολόγους συχνά περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφίμων για να εξασφαλίσουν μια ισορροπημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών:

Σαλάτα με πρωτεΐνη: Μια σαλάτα με βάση τα πράσινα λαχανικά, όπως σπανάκι ή ρόκα, και πηγές πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο, τόνος ή αυγά. Προσθέτουν επίσης λαχανικά όπως ντομάτες, αγγούρια, και πιπεριές και υγιεινά λιπαρά από αβοκάντο ή ελαιόλαδο.

Σάντουιτς ολικής αλέσεως : Ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, με άπαχο κρέας ή χούμους, και φρέσκα λαχανικά. Οι διαιτολόγοι αποφεύγουν συνήθως τα επεξεργασμένα κρέατα και τα λιπαρά και ίσως τα πολλά καρυκεύματα.

Σούπα και κράκερς ολικής αλέσεως: Μια ελαφριά σούπα λαχανικών ή οσπρίων με ολικής αλέσεως κράκερς ή ψωμί μπορεί να είναι μια ζεστή και θρεπτική επιλογή για μεσημεριανό.

Απογευματινό ή δεκατιανό σνακ
Οι διαιτολόγοι προτιμούν σνακ που προσφέρουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά χωρίς να περιέχουν υπερβολικές θερμίδες:
Φρούτα και ξηροί καρποί: Ένα μήλο ή ένα πορτοκάλι με μια χούφτα αμύγδαλα είναι ένα κλασικό σνακ που συνδυάζει υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά.

Χούμους με λαχανικά: Καρότο, αγγούρι, και πιπεριές με λίγο χούμους αποτελούν ένα χορταστικό και υγιεινό σνακ.

Ελληνικό γιαούρτι με μέλι και καρύδια: Το ελληνικό γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ενώ το μέλι και τα καρύδια προσθέτουν γλυκύτητα και τραγανή υφή.

Βραδινό γεύμα
Το βραδινό γεύμα είναι συνήθως ελαφρύ αλλά θρεπτικό:

Ψητό ψάρι με λαχανικά: Ένα κομμάτι σολομού ή άλλου λιπαρού ψαριού με λαχανικά στον ατμό, όπως μπρόκολο ή σπαράγγια, παρέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες.

Σπιτικά stir-fry με τόφου: Το τόφου, τα λαχανικά όπως πιπεριές, καρότα, και μανιτάρια, και η σάλτσα σόγιας αποτελούν μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή.

Φακές με καστανό ρύζι (φακόρυζο): Ένα πιάτο φακές με καστανό ρύζι και λαχανικά, όπως σπανάκι ή ντομάτες, παρέχει πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Οι διαιτολόγοι αποτελούν πρότυπο για τους ανθρώπους που τους εμπιστεύονται
Οι διαιτολόγοι δίνουν προτεραιότητα στην ισορροπία και την ποικιλία στη διατροφή τους, επιλέγοντας τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλές σε επεξεργασμένα συστατικά και πρόσθετα σάκχαρα. Η προσήλωσή τους σε μια υγιεινή διατροφή όχι μόνο υποστηρίζει τη δική τους υγεία, αλλά τους επιτρέπει επίσης να παρέχουν αξιόπιστες και εμπνευσμένες συμβουλές στους πελάτες τους.

Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος
Νικόλας Δήμζας
www.docdiet.gr