Toner ή μελάνι; Βρες το κατάλληλο!

plaisio
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Τι κι αν ζούμε στην ψηφιακή εποχή; Η εκτύπωση εξακολουθεί να παίζει τεράστιο ρόλο στις ζωές μας.

Οι περισσότεροι μπορεί να το αγνοούν, όμως στην καθημερινότητά μας εκτυπώνουμε ουκ ολίγες φορές, είτε για προσωπική, είτε για επαγγελματική χρήση: τιμολόγια, έγγραφα, μελέτες, emails, κρατήσεις, εισιτήρια, φωτογραφίες, βεβαιώσεις, λογαριασμούς και τόσα άλλα. Ως εκ τούτου, ο μύθος που θέλει τον εκτυπωτή τη σήμερον ημέρα να μην έχει λόγο ύπαρξης, καταρρίπτεται με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι εκτυπωτές διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τους laser που χρησιμοποιούν toner και τους inkjet που χρησιμοποιούν μελάνι. Ανάλογα με το μοντέλο θα χρειαστείς και το κατάλληλο αναλώσιμο, με την επιλογή σου να εξαρτάται από τις ανάγκες σου ως προς την εκτύπωση. Τι λες, πάμε να δούμε πώς θα καταλήξεις στην κατάλληλη λύση για ‘σένα και τον εκτυπωτή σου;

Κίνηση 1η: Προσδιόρισε τις ανάγκες σου

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις, θα είναι να υπολογίσεις τη συχνότητα και τον όγκο των εκτυπώσεών σου. Αν για παράδειγμα εκτυπώνεις συχνά και σε μεγάλες ποσότητες, τότε καλό θα ήταν να προτιμήσεις μεγαλύτερο cartridge και όσο το δυνατόν πιο οικονομικό (είτε πρόκειται για toner, είτε για μελάνι). Ως προς την οικονομία πάντως, δώσε βάση, ιδίως αν εκτυπώνεις π.χ. φωτογραφίες και εικόνες υψηλής ποιότητας. Εν τοιαύτη περιπτώσει, ιδανικά επίλεξε κατάλληλου τύπου μελάνι -δηλαδή φωτογραφικό- για να μην απογοητευτείς. Αν αντίθετα ασχολείσαι με την εκτύπωση κειμένων, τότε έχεις μεγαλύτερη ευελιξία: εστίασε στο κόστος (το εξηγούμε παρακάτω).

Κίνηση 2η: Γνήσιο ή συμβατό αναλώσιμο;

Όταν έρθει η ώρα για αλλαγή cartridge, θα πρέπει να ανατρέξεις στο εγχειρίδιο του εκτυπωτή σου προκειμένου να διαπιστώσεις τα ακριβή αναλώσιμα με τα οποία είναι συμβατός εκείνος. Εν συνεχεία, έχεις δύο επιλογές: είτε να προτιμήσεις ένα γνήσιο μελάνι ή toner από τον κατασκευαστή, είτε να επιλέξεις ένα συμβατό από τρίτη εταιρεία. Τα μεν γνήσια είναι ακριβότερα αλλά προσφέρουν σταθερά κορυφαία ποιότητα. Τα δε συμβατά είναι πολύ πιο προσιτά οικονομικά αλλά η απόδοσή τους παίζεται (αυτό που λέμε hit and miss), ιδίως αν μιλάμε για πρόταση που δεν έχεις δοκιμάσει ξανά στο παρελθόν. Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις μάλιστα ενδεχομένως να επηρεάσουν και την εγγύηση του εκτυπωτή.

Κίνηση 3η: Κόστος

Φυσικά τα πάντα καταλήγουν στο κόστος, μόνο που εδώ θα πρέπει να δώσεις βάση αφού δεν αναφερόμαστε στο κόστος του μελανιού αλλά της εκτύπωσης. Κάθε cartridge μελανιού ή toner έρχεται με δυνατότητα εκτύπωσης ενός αριθμού σελίδων -ο οποίος φυσικά δεν είναι πάντα απόλυτος αλλά μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις για λόγους αναφοράς. Πρακτικά διαιρώντας το κόστος του μελανιού προς τον αριθμό αυτό, έχεις το κόστος εκτύπωσης ανά σελίδα (χωρίς να υπολογίζουμε το ρεύμα που χρειάζεται) και βάσει αυτού θα πρέπει να συγκρίνεις τις διάφορες προτάσεις που κυκλοφορούν στην αγορά. Γι’ αυτό προσοχή: το ακριβότερο cartridge ίσως στην πραγματικότητα να είναι το φθηνότερο.

Κίνηση 4η: Ποιότητα εκτύπωσης

Για το τέλος αφήσαμε την ποιότητα της εκτύπωσης με την οποία ασχοληθήκαμε επιδερμικά στο πρώτο βήμα. Το τελευταίο που θες είναι το μελάνι ή το toner που μόλις εγκατέστησες στον εκτυπωτή σου να αποδειχθεί ανεπαρκές για τις ανάγκες της δουλειάς σου. Πριν αγοράσεις λοιπόν αναλώσιμο, ιδίως εφ’ όσον πρόκειται για πρόταση τρίτης εταιρείας που δεν έχεις ξαναχρησιμοποιήσει, διάβασε κριτικές και reviews ώστε να προτιμήσεις εκείνο που το κοινό έχει επαινέσει για την ποιότητά του. Επιπρόσθετα, σκέψου αν έχεις τυχόν ιδιαίτερες απαιτήσεις όπως π.χ. αδιάβροχη εκτύπωση αφού πρόκειται για κάτι που οφείλεις αν λάβεις υπ’ όψιν στην έρευνα αγοράς σου.

Πριν πατήσεις print…

Συνοψίζοντας λοιπόν, η σωστή επιλογή μελανιού ή toner για τον εκτυπωτή σου εξαρτάται από τις ανάγκες σου, τη συχνότητα και το κόστος εκτύπωσης. Κάνε προσεκτικά την έρευνα αγοράς σου, σύγκρινε τις διαθέσιμες προτάσεις βάσει των σωστών χαρακτηριστικών και επίλεξε το cartridge που καλύπτει στο έπακρο τόσο τον εκτυπωτή σου, όσο και εσένα τον ίδιο!