Παίρνετε αγωγή για το σάκχαρο; Νέα έρευνα δείχνει ότι επιβραδύνει τη γήρανση

farmaka-xapia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Καλά είναι τα νέα για όσους λαμβάνουν μετφορμίνη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μετφορμίνη είναι η ουσία που θα βρείτε στα φάρμακα για το διαβήτη, καθώς έχει αντι-υπεργλυκαιμικές ιδιότητες, μειώνοντας και τη μεταγευματική γλυκόζη του πλάσματος. Σε νέα έρευνα, ωστόσο, που έγινε σε αρσενικούς πιθήκους και δημοσιεύτηκε στο Journal Cell βρέθηκε ότι κάνει ένα ακόμα καλό: επιβραδύνει τη γήρανση.

 Στο πλαίσιο της μελέτης διάρκειας 40 μηνών, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις γεροπροστατευτικές επιδράσεις της μετφορμίνης σε ενήλικες αρσενικούς πιθήκους cynomolgus, καλύπτοντας ένα κενό στην έρευνα για τη γήρανση των πρωτευόντων. Η μελέτη περιλάμβανε μια ολοκληρωμένη σειρά φυσιολογικών, απεικονιστικών, ιστολογικών και μοριακών αξιολογήσεων, τεκμηριώνοντας την επίδραση της μετφορμίνης στην καθυστέρηση φαινοτύπων που σχετίζονται με την ηλικία σε επίπεδο οργανισμού.

Τα αποτελέσματα ανέδειξαν μια σημαντική επιβράδυνση των δεικτών γήρανσης, ιδίως μια περίπου 6ετή υποχώρηση της γήρανσης του εγκεφάλου. Η μετφορμίνη ασκεί σημαντική νευροπροστατευτική δράση, διατηρώντας τη δομή του εγκεφάλου και ενισχύοντας τη γνωστική ικανότητα. Οι γεροπροστατευτικές επιδράσεις στους νευρώνες των πρωτευόντων διαμεσολαβήθηκαν εν μέρει από την ενεργοποίηση του Nrf2, ενός μεταγραφικού παράγοντα με αντιοξειδωτικές ικανότητες.

Η εν λόγω έρευνα πρωτοπορεί στη συστηματική μείωση της πολυδιάστατης βιολογικής ηλικίας σε πρωτεύοντα θηλαστικά μέσω της μετφορμίνης, ανοίγοντας το δρόμο για την προώθηση φαρμακευτικών στρατηγικών κατά της γήρανσης του ανθρώπου. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των μοριακών μηχανισμών και των μεταφραστικών δυνατοτήτων της και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λαμβάνει κανείς μετφορμίνη χωρίς την καθοδήγηση ιατρού.
 

Πηγή
https://www.cell.com/cell/abstract/S0092-8674(24)00914-0