Πώς να διατηρήσετε τα καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά όλο το χρόνο

ntomatinia-kolokuthia
ΤΡΙΤΗ, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Το ότι το καλοκαίρι τελείωσε, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το κρατήσουμε στο πιάτο μας.

Ξέρουμε πλέον καλά ότι η διατροφή μας πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ώστε να λαμβάνουμε τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή, καταπολεμώντας τη φλεγμονή στον οργανισμό. Κι αυτή την εποχή, είναι στα καλύτερά τους, πιο πολύχρωμα από ποτέ. Γιατί, λοιπόν, να μην τα διατηρήσουμε όσο γίνεται περισσότερο; Η Melissa Clark από του NYTimes προτείνει τα παρακάτω.

Ντομάτες
Οι ενυδατικές και πλούσιες σε αντικαρκινικό λυκοπένιο ντομάτες είναι στην εποχή τους και είναι πεντανόστιμες. Το μυστικό για να τις διατηρήσετε είναι να τις ψήσετε και να τις βάλετε στην κατάψυξη για μια γλυκιά, υγιεινή εναλλακτική λύση στις ντομάτες σε κονσέρβα. Με αυτό τον τρόπο αυξάνετε και την περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο, κάτι που συμβαίνει με το μαγείρεμα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα ντοματίνια. Απλώστε τα σε ένα ταψί, πασπαλίστε με ελαιόλαδο, αλάτι και όποια μυρωδικά θέλετε, όπως θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο, δεντρολίβανο. Ψήστε στους 200 μέχρι να πάρουν χρώμα στις άκρες και να «σκάσουν». Έπειτα τοποθετήστε τα σε δοχεία και βάλτε τα στην κατάψυξη, για να τα χρησιμοποιήσετε σε σάλτσες, σούπες και βραστά.

Κολοκυθάκια
Η αφαίρεση της υγρασίας από τα κολοκυθάκια είναι το κλειδί για να καταψυχθούν καλά. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται λίγο ψήσιμο, αλλά αξίζει τον κόπο για τις πλούσιες, καραμελωμένες γεύσεις που θα έχετε το χειμώνα –σημειώστε επίσης ότι τα μαγειρεμένα κολοκυθάκια καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στην κατάψυξη. Τρίψτε μερικά κιλά κολοκυθάκια και σιγοψήστε τα σε αλατισμένο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώστε με ψιλοκομμένο σκόρδο και μυρωδικά ή αφήστε τα σκέτα. Μετά από περίπου μισή ώρα (ανακατεύοντας προς το τέλος), θα πρέπει να έχουν πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Χρησιμοποιήστε τα σε σούπες, ντιπ ή σε ζυμαρικά.  

Καλαμπόκι
Το καλαμπόκι, πλούσιο σε φυτικές ίνες, μπορεί να βοηθήσει την πέψη και αν το καταψύξετε μόνοι σας θα έχετε πολύ καλύτερη υφή και γεύση από τα περισσότερα συσκευασμένα προϊόντα. Αφαιρέστε τους κόκκους πάνω στο ξύλο κοπής και στη συνέχεια, βάλτε τους σε μια επανασφραγιζόμενη σακούλα και καταψύξτε τους. Χρησιμοποιήστε τους σε πιάτα σωτέ, stir fry και σούπες.

Βασιλικός
Ο βασιλικός είναι άφθονος τώρα, γι' αυτό εκμεταλλευτείτε το και φτιάξτε πέστο. Καταψύξτε το σε παγοκύβους ή μικρά δοχεία για να το προσθέσετε σε ζυμαρικά και σούπες όλο το χρόνο.