Μούδιασμα στο σώμα: Τι μπορεί να σημαίνει;

podia-moudiasma
ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Αισθάνεστε συχνά μούδιασμα στα πόδια ή στον κορμό που δεν σχετίζεται με μια κακή στάση σώματος; Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις, που ωστόσο μόνο ο γιατρός σας θα διερευνήσει σε βάθος.

Το μούδιασμα στα πόδια και στον κορμό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, από σχετικά αβλαβείς μέχρι πιο σοβαρές καταστάσεις και οι πιθανές εξηγήσεις είναι πολλές και ποικίλες.

Συμπίεση ή βλάβη νεύρων
Σε αυτή την περίπτωση, το μούδιασμα μπορεί να οφείλεται σε δισκοκήλη, όπου ένας δίσκος στη σπονδυλική στήλη μπορεί να πιέζει τα νεύρα. Η συμπίεση του ισχιακού νεύρου μπορεί επίσης να προκαλέσει μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα που ακτινοβολεί προς τα πόδια, όπως και η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα.

Περιφερική νευροπάθεια
Η περιφερική νευροπάθεια συνήθως προκαλείται από διαβήτη, ανεπάρκεια βιταμινών (όπως Β12), λοιμώξεις ή έκθεση σε τοξικές ουσίες. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και μερικές φορές πόνο, συνήθως που ξεκινά από τα πόδια και ανεβαίνει.

 Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS)
Γνωστή και ως Σκλήρυνση κατά πλάκας, η πολλαπλή σκλήρυνση είναι ένα αυτοάνοσο, όπου ο οργανισμό επιτίθεται και καταστρέφει τη μυελίνη, την ουσία που προστατεύει τα νεύρα ώστε να στέλνουν σήματα κίνησης, ομιλίας κ.ο.κ. Λόγω αυτής της βλάβης στα νεύρα, το μούδιασμα και η αδυναμία στα άκρα και σε άλλα μέρη του σώματος είναι πολύ συχνά.

Αγγειακά προβλήματα
Καταστάσεις όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT) ή η περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD) μπορούν να προκαλέσουν μούδιασμα λόγω μειωμένης ροής αίματος.

Παρενέργειες φαρμάκων
Ορισμένα φάρμακα, ειδικά αυτά για χημειοθεραπεία ή άλλες θεραπείες, μπορεί να προκαλέσουν νευροπάθεια.

Αυτοάνοσα νοσήματα
Καταστάσεις όπως ο λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορούν να επηρεάσουν τα νεύρα και να προκαλέσουν μούδιασμα.

Λοιμώξεις ή φλεγμονές
Λοιμώξεις όπως η νόσος του Lyme ή φλεγμονές των νεύρων (νευρίτιδα) μπορούν επίσης να προκαλέσουν μούδιασμα.

Πιθανές αιτίες μπορεί να είναι επίσης:

  • Τραυματισμός ή βλάβη: Φυσικός τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη ή στις νευρικές οδούς.
  • Ανεπάρκεια βιταμινών: Ιδιαίτερα η Β12, η οποία είναι σημαντική για την υγεία των νεύρων.
  • Άγχος και στρες: Μπορούν μερικές φορές να προκαλέσουν αίσθηση μουδιάσματος ή μυρμηγκιάσματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός είναι αυτός που θα κάνει τη διάγνωση, γι’ αυτό αν το μούδιασμα είναι ξαφνικό, σοβαρό ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως αδυναμία, δυσκολία στο περπάτημα, απώλεια ελέγχου της κύστης ή του εντέρου ή σύγχυση, πρέπει να ζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για σωστή διάγνωση και θεραπεία.