Αυτά είναι τα λαχανικά που θα μας φτάσουν μέχρι τα 100

laxanida-glukopatata
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής με πολλά φρούτα και λαχανικά και αποφυγή επεξεργασμένων τροφών και κρεατικών, αυτά τα 5 λαχανικά είναι βάσει ερευνών τα πιο ωφέλιμα και δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σας.

Σίγουρα δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη τροφή που αν την τρώμε κάθε μέρα, χωρίς να προσέχουμε τον τρόπο ζωής μας συνολικά, θα μας θωρακίσει από κάθε ασθένεια. Υπάρχουν, όμως, τροφές που αν τις καταναλώνουμε τακτικά, ακολουθώντας έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής και διατροφής, θα δούμε σίγουρα διαφορά στην υγεία μας, στις εξετάσεις μας, στο δέρμα μας, αλλά και μελλοντικά στη μακροζωία μας. Ποιες τροφές, λοιπόν, «κερδίζουν» στις έρευνες;

 Λαχανίδα
Ένα φλιτζάνι ωμό kale παρέχει πάνω από το 100% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης K, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών. Ταυτόχρονα, η λαχανίδα είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, K και B6, περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως κερσετίνη και καμφερόλη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ασβέστιο και σίδηρο.

Σπανάκι
Ως παιδιά το τρώγαμε μόνο και μόνο επειδή το έτρωγε και ο Ποπάι, αλλά ως ενήλικες πρέπει να το βάζουμε συχνά στη διατροφή μας καθώς είναι πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο και περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης K και φυλλικού οξέος. Επίσης έχει λίγες θερμίδες αλλά είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία των ματιών.

Μπρόκολο
Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, K και ινών, το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη, μια ένωση με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και είναι ευεργετικό για την καρδιά και την υγεία των οστών.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Πλούσια σε βιταμίνη K, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ένα σταυρανθές λαχανικό πλούσιο σε γλυκοσινολάτες, που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Γλυκοπατάτες
Τι προτιμούν στις Μπλε Ζώνες, τις περιοχές του πλανήτη όπου παρατηρούνται οι μακροβιότεροι άνθρωποι και σίγουρα κάτι ξέρουν. Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε β-καροτίνη, την οποία το σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη A, καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και βιταμινών C και B6 και το πιο σημαντικό: προάγουν την υγεία του εντέρου και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Καρότα
Πλούσια σε β-καροτίνη και αντιοξειδωτικά, τα καρότα είναι εξαιρετική τροφή για την υγεία των ματιών και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού.

Σκόρδο
Περιέχει αλισίνη, μια θειούχα ένωση με θεραπευτικές ιδιότητες, ενώ είναι γνωστό για την πιθανή μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης.

Παντζάρια
Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και μαγγάνιο και περιέχουν νιτρικά άλατα, τα οποία βελτιώνουν τη ροή του αίματος και υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Πιπεριές
Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C (υψηλότερη από τα πορτοκάλια) και βιταμίνης A. Οι πιπεριές είναι επίσης πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως η καψαϊκίνη και η β-καροτίνη.

Σπαράγγια
Εκτός του ότι κάνουν καλό στο hangover, τα σπαράγγια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ και ταυτόχρονα έχουν λίγες θερμίδες και πολλά αντιοξειδωτικά.