Ποιες φυτικές τροφές δεν πρέπει να τρώτε ποτέ ωμές

manitaria
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Η ωμοφαγία κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια και πράγματι ορισμένες φυτικές τροφές είναι πιο θρεπτικές αν τις καταναλώσουμε ωμές. Στην αντίπερα όχθη, όμως, υπάρχουν φυτικές τροφές που αν τις φάμε ωμές ή όχι καλά μαγειρεμένες, μπορούν να μας κάνουν κακό.

Μια διατροφή που βασίζεται σε φυτικές τροφές είναι σίγουρα το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τη υγεία μας και το βάρος μας, καθώς οι φυτικές τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και στους σωστούς συνδυασμούς μας παρέχουν πρωτεΐνη και καλά λιπαρά σε επαρκείς ποσότητες. Κι ενώ τις περισσότερες μπορούμε να τις καταναλώνουμε ωμές και μάλιστα να εξασφαλίζουμε ακόμη και υψηλότερη διατροφική αξία αν δεν τις επεξεργαστούμε με μαγείρεμα, κάποιες θα μας βλάψουν αν δεν μαγειρευτούν σωστά ή καθόλου. Ποιες είναι αυτές;

 Φασόλια και ρεβίθια
Τα ωμά ή μισοψημένα φασόλια περιέχουν φυτοαιμαγλουτινίνη, μια τοξική λεκτίνη. Η κατανάλωση ακόμη και λίγων ωμών φασολιών μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό και διάρροια. Για να είστε ασφαλείς, μουλιάστε τα φασόλια και τα ρεβίθια για αρκετές ώρες και μαγειρέψτε τα καλά για να καταστραφούν οι τοξίνες.

Πικραμύγδαλο
Τα πικραμύγδαλα περιέχουν αμυγδαλίνη, η οποία απελευθερώνει κυάνιο όταν καταναλωθεί. Η κατανάλωση ακόμη και μιας μικρής ποσότητας ωμών πικρών αμυγδάλων μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Φύλλα από ραβέντι
Τα φύλλα αυτά περιέχουν οξαλικό οξύ και ανθρακινόνη, και τα δύο από τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Όπως καταλαβαίνετε, είναι εξαιρετικά τοξικά, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, γι’ αυτό φροντίστε να καταναλώνετε μόνο τα στελέχη και να απορρίπτετε τα φύλλα.

Πατάτες (ειδικά αν έχουν πρασινίσει κι έχουν βγάλει φύτρα)
Οι ωμές πατάτες, ειδικά αυτές που είναι πράσινες ή έχουν πετάξει φύτρα, περιέχουν σολανίνη, μια τοξική ουσία που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκεφάλους και νευρολογικά συμπτώματα. Μαγειρέψτε καλά τις πατάτες για να διασπαστεί η σολανίνη και αποφύγετε την κατανάλωση των πράσινων τμημάτων κι αυτών που έχουν φύτρα.

Ζαμπούκος (elderberry)
Οι ωμοί καρποί σαμπούκου, καθώς και τα φύλλα και οι σπόροι τους, περιέχουν κυανογόνες γλυκοσίδες που μπορούν να προκαλέσουν ναυτία, εμετό και διάρροια. Πρέπει να μαγειρεύονται για να απομακρυνθούν οι τοξίνες πριν χρησιμοποιηθούν σε σιρόπια, μαρμελάδες ή κρασιά.

Άγρια Μανιτάρια
Ορισμένα άγρια μανιτάρια μπορεί να είναι εξαιρετικά τοξικά ή ακόμα και θανατηφόρα αν καταναλωθούν ωμά. Ακόμη και οι ασφαλείς ποικιλίες, όπως οι μορέλες, είναι δύσπεπτες ωμές και μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές. Φροντίστε να τα μαγειρεύετε πάντα για καλύτερη πέψη και εξάλειψη τοξινών.

Μελιτζάνα
Η ωμή μελιτζάνα περιέχει σολανίνη, την ίδια τοξίνη που υπάρχει στις ωμές πατάτες, αν και σε χαμηλότερες ποσότητες, που σημαίνει ότι αν την καταναλώσετε ωμή σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές.

Σόγια
Τα ωμά φασόλια σόγιας περιέχουν λεκτίνες και αναστολείς πρωτεάσης που μπορεί να εμποδίσουν την πέψη των πρωτεϊνών και να προκαλέσουν δυσφορία στο πεπτικό σύστημα. Για το λόγο αυτό η σόγια πρέπει να μαγειρεύεται, να ζυμώνεται ή να υπόκειται επεξεργασία (όπως σε tofu ή tempeh) για να απομακρυνθούν οι ενώσεις αυτές.