Μήπως η έλλειψη ύπνου είναι περισσότερο σοβαρή απ’ όσο νομίζαμε;

upnos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Oι ειδικοί του Create Health, της 1ης Οργανωμένης Ψηφιακής Κοινότητας για την Υγεία στην Ελλάδα, Δέσποινα Μαρσέλου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και τη φλεγμονή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία και Κυριακή Μαρσέλου, Φαρμακοποιός-Ομοιοπαθητικός με έδρα το Λονδίνο, μας εξηγούν με βάση τα επιστημονικά δεδομένα πόσο σημαντικός είναι ο ποιοτικός ύπνος και πόσο επιβλαβής είναι η έλλειψή του, ώστε να πάψουμε να τον θεωρούμε χάσιμο χρόνου.

Στους σύγχρονους ρυθμούς της πόλης, με την απομάκρυνση από τη φύση, με τις υποχρεώσεις να τρέχουν όλη την ημέρα και το στρες μαζί το blue light από τις οθόνες να πρωταγωνιστούν στις νύχτες μας, ο ύπνος δεν είναι τόσο ποιοτικός όσο θα έπρεπε. Σύμφωνα με μελέτη, οι Έλληνες κοιμούνται κατά μέσο όρο 6,9 ώρες τις καθημερινές και 7,1 ώρες τα Σαββατοκύριακα, με ώρα κατάκλισης κοντά στα μεσάνυχτα. Στην Αμερική, δημοσκόπηση έδειξε ότι οι Αμερικανοί κοιμούνται κατά μέσο όρο 6,8 ώρες τη νύχτα, με το 40% να κοιμάται λιγότερο από το συνιστώμενο ελάχιστο όριο των επτά ωρών. Σύμφωνα με το Nationwide Children’s Hospital στο Οχάιο, οι έφηβοι κοιμούνται λίγο περισσότερο από επτά ώρες τη νύχτα, ενώ στην πραγματικότητα χρειάζονται τουλάχιστον εννέα. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, όπως υποστηρίζει μεταξύ άλλων και ο νευροεπιστήμονας ύπνου Matthew Walker του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, ο αριθμός των ανθρώπων που μπορούν να επιβιώσουν με έξι ώρες ύπνου ή λιγότερο χωρίς μετρήσιμη βλάβη, στρογγυλοποιημένος σε ακέραιο αριθμό και εκφρασμένος ως ποσοστό, είναι… μηδέν. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα για να είναι υγιείς.

Για να καταλάβετε πόσο ευαίσθητος είναι ο οργανισμός μας στον ύπνο, σκεφτείτε τη θερινή ώρα (DST). Κάθε χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν μια ώρα ύπνου όταν τα ρολόγια «πηγαίνουν μπροστά». Στο πλαίσιο αυτό, οι συνέπειες για την υγεία από την άνοιξη κι έπειτα είναι η αύξηση καρδιακών προσβολών και αυτοκτονιών την επόμενη εβδομάδα, καθώς το σώμα μας υποβάλλονται σε στρες από την ξαφνική αλλαγή.

 Καλός ύπνος, αποφυγή του Αλτσχάιμερ, γερό ανοσοποιητικό
Αν και μπορεί να αισθανόμαστε ότι δεν κάνουμε τίποτα όσο κοιμόμαστε, στην πραγματικότητα συμβαίνουν πολλά. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι γεμάτες με υγρό κοιλίες του εγκεφάλου ανοίγουν έτσι ώστε να απομακρυνθούν οι επικίνδυνες τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των αμυλοειδών πλακών που προκαλούν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Εθελοντές που παρέμειναν ξύπνιοι για 31 ώρες συνεχόμενα εμφάνισαν τεράστιες αιχμές στο μόριο που προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τους ξεκούραστους συμμετέχοντες. Οι συνέπειες είναι σαφείς: η αϋπνία δεν είναι καθόλου ακίνδυνη.

Πέρα από την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, ο ύπνος υποστηρίζει γενικά το ανοσοποιητικό σύστημα και μας προστατεύει από τον καρκίνο. Επειδή ο καθημερινός κύκλος του ύπνου μας (κιρκάδιος ρυθμός) φαίνεται να ρυθμίζει πολλές βιολογικές λειτουργίες, μια νύχτα ελαφρού ύπνου μπορεί να επηρεάσει την υγεία και την αναζωογόνηση που νιώθουμε.

Κάτι άλλο που έχει παρατηρηθεί είναι ότι παρ’όλο που η μέθη από αλκοόλ επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο τη συμπεριφορά και νόησή μας με τη στέρηση ύπνου, οι περισσότεροι δεν τα παίρνουν και τα δύο το ίδιο σοβαρά. Συγκεκριμένα, αν κάποιος μείνει 20 ώρες ξύπνιος, είναι τόσο εξασθενημένος γνωστικά, όσο κι αν ήταν μεθυσμένος. Η οδήγηση έπειτα από 24 ώρες συνεχούς εγρήγορσης δίνει παρόμοια επίπεδα εξασθένησης με την οδήγηση με συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα 0,1, υψηλότερη από αυτή που θεωρείται νόμιμη.

Η ειρωνεία είναι, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας του βιβλίου Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams (2017), ότι οι γιατροί που φροντίζουν για την υγεία μας, είναι συχνά συνένοχοι στη δημιουργία της σημερινής κουλτούρας της έλλειψης ύπνου, με τις πολύωρες βάρδιες και τη στέρηση ύπνου που επηρεάζει όχι μόνο τους ίδιους αλλά και τους ασθενείς τους. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, οι ειδικευόμενοι που εργάζονται σε 30ωρη βάρδια έχουν 460% περισσότερες πιθανότητες να κάνουν διαγνωστικά λάθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε σχέση με όταν εργάζονται 16 ώρες. Η έλλειψη ύπνου των γιατρών μπορεί κυριολεκτικά να σκοτώνει τους ασθενείς κι αυτό που μένει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι το νόημα δεν είναι να κοιμόμαστε λιγότερο για να έχουμε περισσότερο χρόνο να «πετύχουμε», όπως ισχυρίζονται πολλοί. Το να ξυπνάμε, για παράδειγμα, το ξημέρωμα για να γυμναστούμε, είναι αφενός μια υγιεινή συνήθεια, αλλά προϋποθέτει να έχουμε κοιμηθεί από τις 9, κάτι το οποίο δεν κάνει σχεδόν κανείς. Δυστυχώς, είμαστε με τον ύπνο εκεί που ήμασταν με το κάπνισμα πριν από 50 χρόνια, όπως αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου. Είχαμε όλα τα στοιχεία για το ρίσκο ασθενειών, αλλά το κοινό δεν είχε ενημερωθεί. Κι απ’ ό,τι φαίνεται θα γίνει το ίδιο και με τον ύπνο.

Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι ο ύπνος δεν είναι χάσιμο χρόνου και να τον θωρακίσουμε, αφήνοντας στην άκρη συνήθειες που μας τον διαταράσσουν, όπως ο καφές, τα smartphone, οι σειρές κ.ο.κ. Ο καλός ύπνος δείχνει τα οφέλη από την πρώτη κιόλας στιγμή, αλλά και μακροπρόθεσμα, γι’ αυτό επικαιροποιήστε τις αξίες και τη φιλοσοφία σας προς… όνειρα γλυκά.

Πηγή
https://www.bluezones.com/2019/01/is-not-sleeping-the-new-smoking/

Info
Create Health
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου
Ομοιοπαθητικός-Φαρμακοποιός με έδρα στην Αγγλία και εξειδίκευση στα συμπληρώματα διατροφής, Κυριακή Μαρσέλου
Instagram: createhealth_bymarselou
FacebookCreate Health