Πώς μπορεί να μας βλάψει η διαλειμματική νηστεία;

diaita-dialeimmatiki-nisteia
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Έχει αποτελέσει σχεδόν trend τα τελευταία χρόνια για απώλεια βάρους, ενώ με καθοδήγηση ειδικού υπάρχουν πρωτόκολλα και για συγκεκριμένες παθήσεις. Υπάρχει, ωστόσο, επικινδυνότητα όταν αναλαμβάνουμε μόνοι μας να την ακολουθήσουμε, χωρίς εξατομικευμένη καθοδήγηση ειδικού.

Με το star system να παίζει πάντα το ρόλο του σε δίαιτες που γίνονται τάση, η διαλειμματική νηστεία ακούγεται πολύ την τελευταία δεκαετία, με πολλούς star να την έχουν δοκιμάσει, όπως Τζένιφερ Άνιστον, Moby, Chris Pratt, Kourtney Kardashian κ.ά. Αναπόφευκτα, οι περισσότεροι έχουν δελεαστεί, άλλοι την έχουν υιοθετήσει και κάποιοι την έχουν προσπαθήσει χωρίς επιτυχία. Ως γνωστόν, όμως, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, με ξεχωριστές ανάγκες γι’ αυτό και ποτέ δεν λειτουργεί θετικά ακριβώς η ίδια πρακτική για δύο διαφορετικά άτομα. Πέραν τούτου, οι διατροφικές επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος στο διάστημα που επιστρέφει στο φαγητό παίζουν σημαντικό ρόλο.

 Για τους λίγους που ίσως να μην γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται, διαλειμματική νηστεία είναι ένα διατροφικό πλάνο που εναλλάσσει περιόδους νηστείας και κατανάλωσης φαγητού. Οι πιο δημοφιλείς μέθοδοι περιλαμβάνουν τη μέθοδο 16/8 δηλαδή αποχή από το φαγητό για 16 ώρες και κατανάλωση φαγητού μέσα σε διάστημα 8 ωρών και τη μέθοδο 5:2 που σημαίνει φυσιολογική διατροφή για 5 ημέρες και περιορισμός θερμίδων για 2 ημέρες. Ο στόχος της διαλειμματικής νηστείας είναι η βελτίωση της υγείας, η απώλεια βάρους και η καλύτερη μεταβολική λειτουργία, μέσω της ελεγχόμενης πρόσληψης θερμίδων σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, χωρίς την καθοδήγηση από ειδικό και με διατροφικές επιλογές που απέχουν από το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής με πολλά φρούτα, όσπρια και λαχανικά το διάστημα που επιτρέπεται το φαγητό, μπορεί να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Τι κίνδυνοι, λοιπόν, υπάρχουν;

Απώλεια θρεπτικών συστατικών: Οι μεγάλες περίοδοι νηστείας μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών, ειδικά όταν λείπουν οι θρεπτικές τροφές από το διατροφικό πλάνο, τις ώρες που καταναλώνουμε φαγητό.
Διατροφικές διαταραχές: Η νηστεία μπορεί να προκαλέσει ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και δεν ενδείκνυται για άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών. Η μεγάλη αποχή από το φαγητό χωρίς σωστό προγραμματισμό, μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία το διάστημα κατανάλωσης φαγητού, με πολλές junk τροφές που προσφέρουν απόλαυση, χωρίς θρεπτικές ουσίες.
Κόπωση και ευερεθιστότητα: Η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων μπορεί να προκαλέσει εξάντληση και μεταβολές διάθεσης.
Ορμονικές διαταραχές: Στις γυναίκες, μπορεί να επηρεάσει τον έμμηνο κύκλο και τις ορμόνες.
Υπογλυκαιμία: Μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ειδικά σε άτομα με διαβήτη, κάτι που χρειάζεται μεγάλη προσοχή και καθοδήγηση από ειδικό.
Απώλεια μυϊκής μάζας: Η διαλειμματική νηστεία χωρίς σωστή και ισορροπημένη διατροφή τα διαστήματα φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυών, καθώς το σώμα μπορεί να χρησιμοποιεί μυϊκό ιστό για ενέργεια.
Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν αυξημένο άγχος ή εμμονές με το φαγητό, λόγω του μεγάλου διαστήματος αποχής από αυτό. Υπάρχουν, ωστόσο, και έρευνες που δείχνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Πεπτικά προβλήματα: Οι μακρές περίοδοι νηστείας μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα όταν ξαναρχίζετε να τρώτε.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα κρίνει αν η διαλειμματική νηστεία είναι για εσάς και θα προσαρμόσει εξατομικευμένα το διατροφικό σας πλάνο. Το διάστημα που καταναλώνετε φαγητό, θα πρέπει αυτό να είναι δομημένο σωστά, με τις απαραίτητες θερμίδες, θρεπτικά στοιχεία, πρωτεΐνη, μέταλλα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά κ.ο.κ. ούτως ώστε να μην διατρέχετε κινδύνους.
 

Πηγές

  • "Effects of Intermittent Fasting on Health, Aging, and Disease" (NEJM, 2019)
  • "Fasting and Menstrual Cycle Disruptions in Women" (Journal of Women’s Health, 2020)
  • "Impact of Caloric Restriction on Stress Responses" (Obesity Reviews, 2018)
  • https://www.getactive.gr/dialeimmatiki-nisteia-kathe-deyteri-mera-einai-asfalis/