Chroming: Η νέα «άρρωστη» μόδα των εφήβων στο Tik Tok

mano-kokkino-chroming
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Μια επικίνδυνη μόδα μέσω του Tik Tok διαδίδεται μεταξύ των εφήβων, προβληματίζοντας τους επιστήμονες.

Μια επικίνδυνη μόδα μέσω του Tik Tok έχει ξεκινήσει και διαδίδεται μεταξύ των εφήβων, το Chroming. Η νέα αυτή τάση έχει προβληματίσει τους επιστήμονες, καθώς ανήλικοι εισπνέουν χημικές ουσίες που βρίσκονται μέσα σε προϊόντα οικιακής χρήσης, μανό, μπουκάλια με αεροζόλ, ασετόν, μαρκαδόρους, αποσμητικά, κόλλες, υγρό αναπτήρα, διαλυτικά μπογιάς, λακ μαλλιών, βενζίνη, πετρέλαιο και ό,τι άλλο έχει έντονη μυρωδιά, προκαλώντας τους μια έντονη αίσθηση ευφορίας. Η λέξη προέρχεται από τη λέξη chromium, δηλαδή χρώμιο, που είναι χημικό στοιχείο και προκαλεί παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η εισπνοή αυτών των χημικών, προκαλεί στα παιδιά ελαφριά ζάλη, εγκεφαλική βλάβη, ενώ στις πιο σοβαρές περιπτώσεις ακόμη και θάνατο. Μάλιστα στις ΗΠΑ υπήρξαν αναφορές για παιδιά που τραυματίστηκαν σοβαρά, άλλα τυφλώθηκαν ή παρουσίασαν στομαχικές διαταραχές, ενώ καταγράφηκαν και θάνατοι από τη συνεχή εισπνοή χημικών ουσιών. 

Τι λένε οι ειδικοί 
«Οι κίνδυνοι για την υγεία του παιδιού μπορεί να είναι μακροπρόθεσμοι ή βραχυπρόθεσμοι. Η χρήση είναι επιβλαβής για την υγεία και σε πολλές περιπτώσεις είναι απρόβλεπτο το τί μπορεί να πάθει το παιδί, καθώς εξαρτάται από το είδος της ουσίας που θα εισπνεύσει, τη διάρκεια, αλλά και την ένταση της χρήσης. Οι ουσίες αυτές προκαλούν εθισμό, ζάλη, σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, ενώ μπορεί το παιδί να πέσει σε κώμα ή ακόμη και να πεθάνει. Μελέτες έχουν δείξει πως τέτοιου είδους εισπνοές οδηγούν σε μυϊκή αδυναμία, δύσπνοια, αδεξιότητα στις κινήσεις, ασαφή ομιλία, ακόμη και επιληπτική κρίση. Η συχνή χρήση μπορεί να προκαλέσει ακόμη και νεφρική δυσλειτουργία» εξηγεί o παιδίατρος Σπυρος Μαζάνης. 

Αμερικανοί επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Παίδων Cohen της Νέας Υόρκης, μετά από έρευνα που έκαναν σε βιντεάκια που έχουν αναρτηθεί στο συγκεκριμένο μέσω κοινωνικής δικτύωσης, διαπίστωσαν πως η πλειονότητα των εφήβων εισέπνεε ανεξίτηλους μαρκαδόρους, ενώ το 12% βερνίκια νυχιών, το 11% διαλυτικά μπογιάς, το 11% βενζίνη, το 11% αποσμητικά σπρέι και το 6% λακ μαλλιών. «Η εισπνοή της χημικής ουσίας γίνεται από τη μύτη ή το στόμα. Εκτός από την απευθείας εισπνοή, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται πανί ή ακόμη και πλαστική σακούλα και εισπνέουν βαθιά για αρκετά δευτερόλεπτα» επισημαίνει ο κ. Μαζάνης. 

Ανήλικοι καλούν τους συνομήλικούς τους να τους μιμηθούν  
Τα εκατομμύρια βίντεο που κυκλοφορούν στο Tik Tok δείχνουν παιδιά να εισπνέουν μαρκαδόρους μακράς διάρκειας ή άλλα χημικά και μάλιστα παρακινούν και άλλους συνομήλικούς τους να κάνουν το ίδιο. Αυτό το challenge θεωρείται η μόδα της εποχής και όποιος δεν την ακολουθήσει δεν θα έχει την εύνοια των φίλων του. Όπως μας λέει ο παιδίατρος Σπυρος Μαζάνης, «τα παιδιά παρασύρονται από φίλους τους και νομίζουν πως μπορούν να ελέγξουν τις ουσίες, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν».  

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς 
Αυτή η μόδα τρομάζει τους γονείς, καθώς η συνήθεια αυτή που έχει ξεκινήσει ως πλάκα, μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή τους. Αρκετά παιδιά έχουν εθιστεί και να αναζητούν ακόμη πιο έντονες μυρωδιές για να εισπνεύσουν. Μεγάλος αριθμός γονέων προχώρησαν σε αναφορά των βίντεο ώστε να κατέβουν από το Tik Tok, ενώ η πλατφόρμα απαγόρευσε στις αναζητήσεις τι λέξεις chroming challenge. «Οι γονείς μπορούν εύκολα να καταλάβουν αν τα παιδιά τους έχουν εισπνεύσει ουσίες, καθώς θα μυρίζουν τα ρούχα τους. Επιπλέον θα παρατηρήσουν εναλλαγή στη διάθεσή τους, ανεξήγητο γέλιο ή έντονα ξεσπάσματα. Καλό θα ήταν αν αντιληφθούν κάτι τέτοιο να συζητήσουν μαζί τους, επίσης καλό θα ήταν να ψάχνουν τις σχολικές τους τσάντες μήπως βρουν τέτοια αντικείμενα  που τα χρησιμοποιούν για εισπνοές» αναφέρει η παιδίατρος Μαρία Τοπούζη.  

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΟΥ
[email protected]