Διάσημες γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού και οι ιστορίες τους

christinaapplegate
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Χωρίς διακρίσεις, ο καρκίνος μπορεί να χτυπήσει παντού κι ας υπάρχει πολλή λάμψη τριγύρω. Αυτές είναι οι ιστορίες διάσημων γυναικών που κέρδισαν τη μάχη, δίνοντας ελπίδα με το βήμα τους και σε όλες τις υπόλοιπες.

Christina Applegate
Η ηθοποιός που γνωρίσαμε ως κόρη του Αλ Μπάντι στη γνωστή σειρά των ‘90s “Married with Childern” αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια. Με ιστορικό καρκίνου, αφού η μητέρα της είχε διαγνωστεί στο παρελθόν, η Applegate φρόντιζε να κάνει κάθε χρόνο μαστογραφία. Όταν η μαγνητική τομογραφία έδειξε πρόβλημα στο αριστερό της στήθος, ο γιατρός της προγραμμάτισε μια οσφυονωτιαία εκτομή και ακτινοβολίες. Η ηθοποιός, όμως, βρέθηκε θετική στο γονίδιο που προκαλεί καρκίνο του μαστού, γεγονός που την έθετε σε υψηλό κίνδυνο να τον εμφανίσει ξανά. Έτσι επέλεξε να κάνει διπλή μαστεκτομή.

Sheryl Crow
Η διάσημη τραγουδίστρια και μουσικός ακολουθούσε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, χωρίς οικογενειακό ιστορικό καρκίνου. Ωστόσο, ο πυκνός ιστός του μαστού της δυσκόλευε την αυτοεξέταση. Όταν το 2006 η μαστογραφία της έδειξε σημάδια, ο ακτινολόγος της πρότεινε να το ξαναδεί σε 6 μήνες, όμως ο γυναικολόγος της συνέστησε βιοψία για να ελέγξει τα δείγματα ιστού της. Τα αποτελέσματα έδειξαν In situ πορογενή καρκίνο DCIS. Η Crow υποβλήθηκε σε οσφυονωτιαία εκτομή, η οποία αφαιρεί μόνο τον καρκινικό ιστό, συν 7 εβδομάδες ακτινοθεραπείας και πλέον είναι υγιής.

Melissa Etheridge
Η δημιουργός και ερμηνεύτρια του αγαπημένου “Like the way I do” αλλά και ακτιβίστρια, Μelissa Etheridge, ανακάλυψε έναν μεγάλο όγκο στο στήθος της ενώ βρισκόταν σε περιοδεία σε ηλικία 43 ετών. Tο ένστικτό της αρχικά ήταν η άρνηση, παρ’ όλο που ο καρκίνος υπήρχε στην οικογένειά της, μεταξύ άλλων στη μητέρα, τον πατέρα, τη θεία και τη γιαγιά της. Ο όγκος της αποδείχθηκε ότι ήταν καρκίνος του μαστού σταδίου ΙΙΙ. Αργότερα οι γιατροί υποβάθμισαν τη διάγνωση σε στάδιο ΙΙ, που σημαίνει ότι ο καρκίνος δεν είχε εξαπλωθεί όσο νόμιζαν. Λίγο μετά το τέλος της θεραπείας της, η Etheridge εμφανίστηκε χωρίς μαλλιά στα βραβεία Grammy του 2005.

Kylie Minogue
Η αυστραλή τραγουδίστρια της ποπ Minogue έχει αναφέρει ότι ο γιατρός της δεν εντόπισε τον καρκίνο του μαστού της το 2005. Έμαθε για τη λανθασμένη διάγνωση μόνο όταν πήγε ξανά για μια δεύτερη γνώμη αρκετές εβδομάδες αργότερα. Η Minogue έκανε γρήγορα οσφυονωτιαία αφαίρεση του μικρού όγκου, ακολουθούμενη από χημειοθεραπεία. Τώρα λέει στις γυναίκες να εμπιστεύονται το ένστικτό τους: «Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, πηγαίνετε κι αλλού».

Cynthia Nixon
Τον Οκτώβριο του 2006, η Νίξον διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια μαστογραφίας ρουτίνας, έχοντας ιστορικό στην οικογένεια, από τη μητέρα της. Αρχικά αποφάσισε να μη δημοσιοποιήσει την ασθένειά της, επειδή φοβόταν ότι θα μπορούσε να βλάψει την καριέρα της, αλλά τον Απρίλιο του 2008 ανακοίνωσε τη μάχη της με την ασθένεια σε συνέντευξή της στο Good Morning America. Έκτοτε, η Νίξον έγινε ακτιβίστρια για τον καρκίνου του μαστού και έπεισε τον επικεφαλής του NBC να μεταδώσει το αφιέρωμά της σε prime time πρόγραμμα, ενώ έγινε πρέσβειρα της Susan G. Komen for the Cure.