Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες;
Η βιοχημικός, Φλώρα Γιατρά, μας εξηγεί τι συμβαίνει με αυτό το δημοφιλές τραγανό σνακ.
Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα πολύ διαδεδομένο σνακ που συχνά επιλέγεται από υπέρμαχους της υγιεινής διατροφής, ειδικά από άτομα που ακολουθούν δίαιτες χαμηλών θερμίδων ή χωρίς γλουτένη. Φτιαγμένες κυρίως από διογκωμένο ρύζι, προσφέρουν μια τραγανή υφή και θεωρούνται ευρέως ως μια βολική εναλλακτική επιλογή στα παραδοσιακά πατατάκια και άλλα επεξεργασμένα σνακ. Tο ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο είναι όντως υγιεινές και αν όλες οι ρυζογκοφρέτες είναι το ίδιο ωφέλιμες για την υγεία.
Θερμιδικό περιεχόμενο
Οι ρυζογκοφρέτες περιέχουν κυρίως υδατάνθρακες, καθώς το κύριο συστατικό τους είναι το ρύζι. Ανά τεμάχιο, μια τυπική ρυζογκοφρέτα παρέχει περίπου 30-35 θερμίδες, με ελάχιστα λιπαρά και σχεδόν καθόλου πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες. Αυτό τις καθιστά ιδανική επιλογή για όσους προσπαθούν να ελέγξουν την πρόσληψη θερμίδων ή να χάσουν βάρος. Είναι σημαντικό βέβαια να συνδυάζονται με κατάλληλα τρόφιμα, πλούσια σε πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, ώστε να παρέχουν κορεσμό, χωρίς να ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα.
Οι ρυζογκοφρέτες είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, γεγονός που τις καθιστά κατάλληλες για άτομα με κοιλιοκάκη ή για όσους επιλέγουν να αποφεύγουν τη γλουτένη για λόγους υγείας. Επομένως, είναι μια ασφαλής και εύπεπτη επιλογή για άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη. Παράλληλα, λόγω της απουσίας γλουτένης είναι κατάλληλη για άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Η κατανάλωση τους δεν φαίνεται να επιφέρει δυσάρεστα συμπτώματα στους πάσχοντες. Μάλιστα, συγκριτικά με πολλά παξιμάδια/ψωμιά χωρίς γλουτένη του εμπορίου οι ρυζογκοφρέτες είναι προτιμότερες, καθώς πολλές φορές τα επεξεργασμένα gluten free αρτοπαρασκευάσματα είναι πλούσια σε ζάχαρη και πρόσθετα.
Επεξεργασία και πρόσθετα
Οι απλές ρυζογκοφρέτες παράγονται χωρίς πρόσθετα, με αποτέλεσμα να αποτελούν ιδανική επιλογή σνακ για άτομα που αναζητούν κάτι τραγανό. Ωστόσο, πολλές εμπορικές επιλογές περιέχουν αρωματικές ουσίες, αλάτι ή ζάχαρη, που μειώνουν τη θρεπτική τους αξία. Η προσθήκη ζάχαρης αυξάνει τον γλυκαιμικό δείκτη του τροφίμου και τη συνολική θερμιδική αξία του. Συγχρόνως, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να συνδεθεί με αυξημένη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με την World Health Organization (WHO). Βέβαια, για άτομα με υπόταση που αναζητούν ένα σνακ που θα τους βοηθήσει να αναπληρώσουν το νάτριο που χρειάζονται οι ρυζογκοφρέτες με λίγο τυρί αποτελούν ιδανική επιλογή.
Καλή πηγή υδατανθράκων
Το ρύζι, το κύριο συστατικό των ρυζογκοφρετών, αποτελεί πηγή υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες αυτοί είναι απαραίτητοι για την παροχή ενέργειας στον οργανισμό και την υποστήριξη της πνευματικής και σωματικής απόδοσης. Ειδικά για άτομα που αθλούνται και χρειάζονται μια γρήγορη πηγή ενέργειας πριν την προπόνηση, οι ρυζογκοφρέτες μπορούν να τους λύσουν τα χέρια. Μπορούν να συνδυαστούν με φυστικοβούτυρο, μπανάνα και κανέλα ή με cottage και ντοματίνια για τους λάτρεις των αλμυρών, αποτελώντας έτσι εξαιρετικό pre workout snack.
Εφόσον οι ρυζογκοφρέτες συνδυαστούν με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Ο συνδυασμός τους με πηγές πρωτεϊνών και λιπαρών, όπως το γιαούρτι, το τυρί ή τα αυγά, μπορεί να συμβάλει στην αίσθηση κορεσμού και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Έτσι, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα μικρό και χορταστικό σνακ.
Μείωση στρες
Τα τραγανά σνακ, όπως οι ρυζογκοφρέτες, είναι γνωστό ότι έχουν την ικανότητα να προσφέρουν ένα αίσθημα ικανοποίησης κατά τη μάσηση, κάτι που μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση του άγχους. Η επαναλαμβανόμενη κίνηση της μάσησης και η ευχαρίστηση από την τραγανή υφή μπορούν να λειτουργήσουν αγχολυτικά για πολλούς ανθρώπους. Μάλιστα, υπάρχουν πλέον στο εμπόριο chips ρυζογκοφρέτας, που μπορούν να αντικαταστήσουν τα κανονικά πατατάκια και να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια μιας ταινίας, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με πολλές θερμίδες και λιπαρά.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι αν οι ρυζογκοφρέτες δεν σας ικανοποιούν γευστικά δεν είναι απαραίτητο να ενσωματωθούν στη διατροφή σας. Μια ισορροπημένη διατροφή προκειμένου να γίνει βίωμα θα πρέπει να απαρτίζεται από θρεπτικά τρόφιμα που είναι στις γεύσεις μας και τα καταναλώνουμε με ευχαρίστηση.
Φλώρα Γιατρά
Βιοχημικός
www.diatrofi.gr
Βιβλιογραφία
American Journal of Clinical Nutrition. (2015). “Glycemic index and its relation to weight gain and diabetes risk.”
British Journal of Nutrition. (2016). “Fiber intake and its effects on satiety and weight management.”
Harvard School of Public Health. (2021). “Healthy snacking: Tips for making nutritious choices.”
Johnson, A. M., & Thomason, L. P. (2020). Gluten-free food products: Trends and nutritional content. International Journal of Food Science and Technology, 55(3), 231-245. doi:10.1111/ijfs.14255
Smith, K. E., & Larson, L. J. (2018). Low-calorie snacking: Benefits and drawbacks. Journal of Nutrition Research, 10(1), 22-34. doi:10.1016/j.nutres.2017.09.003
World Health Organization (WHO). (2020). “Guidelines for sodium intake and cardiovascular health.”
White, B. L., & Walker, C. E. (2019). Nutritional and health benefits of rice-based snacks. Journal of Food Science and Nutrition, 8(2), 105-116. doi:10.1007/s12345-019-00045-6