Μια διαφορετική συνταγή για χειμωνιάτικη φασολάδα
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας συστήνει το σπανάκι και την πάπρικα στη φασολάδα, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερη τη διατροφική αξία του εθνικού μας πιάτου.
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε όσπρια και λαχανικά και η εθνική μας φασολάδα είναι σίγουρα ένα πιάτο που την τιμά, με πολλά οφέλη και μπόλικη γεύση. Επειδή, όμως, πάντα μας αρέσει να πειραματιζόμαστε και να προσθέτουμε τόσο υφές, όσο και θρεπτική αξία, αυτή τη φορά τη δοκιμάζουμε αλλιώς, σε μια εναλλακτική συνταγή, όπου προσθέτουμε υλικά όπως καπνιστή πάπρικα, σπανάκι και φρέσκια ντομάτα. Η φασολάδα θα αποκτήσει μια πιο πλούσια γεύση και θρεπτικά στοιχεία και πιο συγκεκριμένα θα σας χαρίσει περισσότερο λυκοπένιο, μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, αντιοξειδωτικά και θα σας συστήσει σε μια διαφορετική βερσιόν του εθνικού μας φαγητού, που το πάει ένα επίπεδο παραπάνω.
500γρ. φασόλια (μουλιασμένα αποβραδίς)
2 καρότα κομμένα σε φέτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
2 φύλλα δάφνης
1/2 ματσάκι σπανάκι
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε τα καρότα και τη ντομάτα και αφήστε τα να μαραθούν.
Στη συνέχεια, προσθέστε τα φασόλια, την πάπρικα και τα φύλλα δάφνης και καλύψτε τα με νερό. Αφήστε να σιγοβράσουν για περίπου 1-1.5 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
Στο τέλος, προσθέστε το σπανάκι και αφήστε να μαγειρευτεί για 5-10 λεπτά.
Προσθέστε αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο ακόμη κατά το σερβίρισμα.
Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.createhealth.gr
fb page getactive
Instagram @feedyourimmunity / @createhealthbymarselou