Οι τροφές που ρίχνουν την κακή χοληστερίνη

proino-ugieino-xolisterini
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024

Για να κρατήσουμε το καρδιαγγειακό μας υγιές και το κεφάλι μας ήσυχο, είναι σημαντικό εκτός από τη συνολική χοληστερίνη να ρίξουμε και την LDL χοληστερόλη, η οποία και μόνο που λέγεται «κακή» ξέρουμε ότι πρέπει να την κρατήσουμε χαμηλά.

Η κακή χοληστερόλη (LDL) ξέρουμε όλοι ότι είναι επικίνδυνη για την υγεία, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης, δηλαδή στη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτή η διαδικασία σιγά-σιγά στενεύει τις αρτηρίες και περιορίζει την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων, όπως εμφράγματα, εγκεφαλικά, υπέρταση και καρδιοπάθειες. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να την κρατήσουμε χαμηλά, αποφεύγοντας επεξεργασμένες τροφές και πολλά κορεσμένα και τρανς λιπαρά, βάζοντας την άσκηση στη ζωή μας και δίνοντας έμφαση στις παρακάτω τροφές, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

 Βρόμη και κριθάρι: Αυτά τα δημητριακά είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν τη χοληστερίνη και την απομακρύνουν από το σώμα. Η βρόμη και το κριθάρι μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη μέχρι και 10%.

Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα, καρύδια και άλλοι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. Έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί στη μείωση της LDL κατά την κατανάλωση περίπου 45 γραμμαρίων την ημέρα. Αυτό μεταφράζεται περίπου σε μια μικρή χούφτα καρπών.

Λιπαρά ψάρια: Σολομός, σκουμπρί και σαρδέλες είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, κυρίως των τριγλυκεριδίων, και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ελαιόλαδο: Πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπαρα και αντιοξειδωτικά, το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL χοληστερίνης και να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, ειδικά όταν καταναλώνεται ωμό στο φαγητό, σε ελεγχόμενες ποσότητες.

Όσπρια: Φασόλια, φακές, ρεβίθια και αρακάς είναι εξαιρετικές πηγές διαλυτών φυτικών ινών και πρωτεΐνης, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερίνης και αποτελούν μια υγιεινή εναλλακτική λύση έναντι του κρέατος που είναι πλούσιο σε λιπαρά και χοληστερίνη.

Φρούτα: Μήλα, σταφύλια, εσπεριδοειδή και μούρα είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και πηκτίνη, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. Τα μήλα και τα σταφύλια, ειδικότερα, έχουν συνδεθεί με τη μείωση της χοληστερόλης σε πολλές μελέτες.

Αβοκάντο: Πλούσιο σε καλά μονοακόρεστα λιπαρά, το αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της LDL χοληστερίνης ενώ αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL), την οποία θέλουμε ψηλά.

Αν με τη διατροφή, την άσκηση και την αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ δεν βλέπετε διαφορά στη χοληστερίνη σας, επισκεφτείτε διαιτολόγο-διατροφολόγο για ένα πιο εξατομικευμένο πλάνο ή τον γιατρό σας για να συζητήσετε το ενδεχόμενο φαρμακευτικής αγωγής.