Ποια τρόφιμα δεν πρέπει να πλένουμε πριν το μαγείρεμα;
Υπάρχει περίπτωση ο υπερβολικός ζήλος μας για το πλύσιμο των τροφών να φέρει και αντίθετα αποτελέσματα σε ορισμένες περιπτώσεις.
Όταν αγοράζουμε πολλά τρόφιμα και πριν τα καταναλώσουμε, συνηθίζουμε να τα πλένουμε καλά στη βρύση καθαρίζοντάς τα από βρομιές και χημικά, κάτι που όντως χρειάζεται στις περισσότερες περιπτώσεις. Όπως σε όλα τα πράγματα, ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις που πρέπει να τηρήσουμε και που το πλύσιμο στη βρύση μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα και να αυξήσει τον κίνδυνο επιμόλυνσής μας ή να αλλοιώσει το τρόφιμο στο μαγείρεμα. Ποια είναι αυτά; Πόσο καιρό συντηρούνται τα τρόφιμα στο ψυγείο;
Δείτε ακόμα
Πλένοντας αυτά τα τρόφιμα, υπάρχει κίνδυνος να διασπείρουμε επικίνδυνα βακτήρια (όπως τη σαλμονέλα ή το E. coli) σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας, στον νεροχύτη, στα εργαλεία ή ακόμα και στα ρούχα μας. Η καλύτερη λύση είναι απλώς να τα μαγειρέψετε καλά. Το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία εξουδετερώνει τα βακτήρια και αρκεί για να είστε ασφαλείς.
Αυγά
Τα αυγά καλύπτονται με ένα φυσικό προστατευτικό στρώμα που αποτρέπει τα βακτήρια από το να εισχωρήσουν στο εσωτερικό τους. Το πλύσιμο μπορεί να αφαιρέσει αυτή την προστασία, που σημαίνει ότι ξεπλένοντάς τα στη βρύση, μειώνετε την ασφάλειά σας από βακτήρια. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ελέγχετε τα αυγά για βρομιές πριν τα χρησιμοποιήσετε και αν υπάρχουν, σκουπίστε την επιφάνεια με ένα στεγνό πανί.
Μανιτάρια
Τα μανιτάρια απορροφούν νερό και αν πλυθούν, χάνουν τη σφριγηλότητά τους και γίνονται μαλακά κατά το μαγείρεμα, δίνοντας ένα όχι και τόσο απολαυστικό αποτέλεσμα. Προτιμήστε να τα καθαρίσετε απαλά με μια υγρή πετσέτα ή βουρτσίστε τα για να αφαιρέσετε χώμα και ακαθαρσίες.
Πολλές φορές πλένουμε το ρύζι για να αφαιρέσουμε το υπερβολικό άμυλο, αλλά σε συγκεκριμένες συνταγές (όπως ριζότο ή παέγια), αυτό μπορεί να επηρεάσει την υφή. Το ίδιο ισχύει και για τα ζυμαρικά. Καλύτερα, λοιπόν, να ελέγξετε τη συνταγή πριν αποφασίσετε.
Προπλυμένα φρούτα και λαχανικά
Τα προπλυμένα προϊόντα, όπως συσκευασμένες σαλάτες, είναι ήδη ασφαλή για κατανάλωση και επιπλέον πλύσιμο μπορεί να τα μολύνει αν η κουζίνα σας δεν είναι απόλυτα καθαρή. Χρησιμοποιήστε τα, λοιπόν, απευθείας από τη συσκευασία, αρκεί να διατηρούνται σωστά στο ψυγείο.