Σπιτικά μελομακάρονα με άρωμα πορτοκάλι και μια παραλλαγή με τζίντζερ
Δοκιμάστε μια κλασική συνταγή για μελομακάρονα και οι πιο τολμηροί, χαρίστε τους τη σπιρτάδα του τζίντζερ, κάνοντας φέτος τη διαφορά.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 200 ml ελαιόλαδο
- 50 ml σπορέλαιο
- 100 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
Για το σιρόπι
- 500 ml νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. μέλι
- 1 φλούδα λεμονιού
Για το πασπάλισμα
- 200 γρ. καρύδια τριμμένα
- Λίγη κανέλα και γαρίφαλο (προαιρετικά)
Προετοιμασία σιροπιού: Σε κατσαρόλα, βράζετε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού για περίπου 5 λεπτά. Αφαιρείτε από τη φωτιά, προσθέτετε το μέλι και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
Προετοιμασία ζύμης: Σε ένα μπολ, ανακατεύετε τα υγρά υλικά (ελαιόλαδο, σπορέλαιο, χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα) και τη ζάχαρη. Σταδιακά, προσθέτετε τα στερεά (αλεύρι, σιμιγδάλι, μπαχαρικά, μαγειρική σόδα). Ζυμώνετε απαλά μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει.
Πλάθετε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και τα πιέζετε ελαφρώς με ένα πιρούνι για να σχηματίσετε σχέδια. Τοποθετείτε στη συνέχεια σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε στους 180°C (προθερμασμένος φούρνος) για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Στο τέλος, έρχεται το σιρόπιασμα. Βουτάτε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα (περίπου 10-15 δευτερόλεπτα) και τα τοποθετείτε σε πιατέλα. Πασπαλίζετε τα μελομακάρονα με τριμμένα καρύδια και λίγη κανέλα.
Αν θέλετε να προσθέσετε τζίντζερ στη συνταγή για τα μελομακάρονα, μπορείτε να το βάλετε στην ίδια φάση που προσθέτετε τα υπόλοιπα μπαχαρικά στη ζύμη, όπως την κανέλα και το γαρίφαλο. Δοκιμάστε περίπου 1/2 κ.γ. φρέσκου τριμμένου τζίντζερ ή 1/4 κ.γ. σε σκόνη. Αν προτιμάτε πιο έντονη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο παραπάνω, αλλά να το κάνετε σταδιακά, καθώς το τζίντζερ έχει αρκετά έντονη γεύση και άρωμα. Η προσθήκη τζίντζερ θα δώσει στα μελομακάρονα μια υπέροχη, ζεστή γεύση που συνδυάζεται ωραία με την πορτοκαλί και τη κανέλα.