Τι είναι η σοκολάτα Ντουμπάι που σαρώνει στο Tik Tok και πώς να τη φτιάξετε μόνοι σας

sokolata-ntoumpai
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025

Ήρθε από το Ντουμπάι, αναστάτωσε όλο το ελληνικό διαδίκτυο με φίλους και εχθρούς του trend που έχει δημιουργήσει και νομίζουμε πώς είναι ώρα να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και –γιατί όχι- να δοκιμάσουμε να τη φτιάξουμε.

Ανάμεσα στα πολλά που γίνονται viral συνεχώς στο Tik Tok και στο Instagram, τους τελευταίους μήνες του 2024 το ενδιαφέρον μονοπώλησε μια σοκολάτα που σίγουρα δεν είχαμε δοκιμάσει ξανά στη ζωή μας. Η σοκολάτα Ντουμπάι συνδυάζει με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο τη σοκολάτα, με κρέμα φιστικιού και φύλλο κανταϊφιού, κάνοντάς την ακόμα πιο γλυκιά και λαχταριστή, με τις θερμίδες να ξεπερνούν τις 500-600 σε μια μπάρα 100 γραμμαρίων και τους Tik Tokers να την προβάλλουν με μανία.

Η αρχική ιδέα προήλθε από το ζαχαροπλαστείο Fix Dessert Chocolatier στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου το προϊόν ονομάστηκε «Can’t Get Knafeh of It». Η ιδέα προέκυψε από την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα προϊόν που να αντικατοπτρίζει την κουλτούρα της περιοχής, με έμφαση στις πολυτελείς γεύσεις και την εντυπωσιακή παρουσίαση, ενώ παρασκευάστηκε με τις καλύτερες πρώτες ύλες, όπως εξαιρετικής ποιότητας κακάο από την Αφρική ή τη Λατινική Αμερική. Συχνά, μάλιστα, εμπλουτίζεται με τοπικά αρώματα, όπως σαφράν, κάρδαμο, ή ακόμη και βρώσιμα φύλλα χρυσού.

Στην Ελλάδα, η ζήτηση αυξήθηκε όταν την έφερε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ωστόσο υπήρξαν και αντιδράσεις. Ο λόγος ήταν η υψηλή τιμή του προϊόντος σε ορισμένες περιπτώσεις, με τιμές να ξεκινούν από 7,5 ευρώ για 100 γραμμάρια, καθώς και η υψηλή θερμιδική του αξία. Επιπλέον, προέκυψαν νομικά ζητήματα σχετικά με την ονομασία «σοκολάτα Ντουμπάι» και κατά πόσο μπορεί να προστατευτεί ως ονομασία προέλευσης.

Αν, ωστόσο, σας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και θέλετε να τη δοκιμάσετε, φτιάξτε τη μόνοι σας με την παρακάτω συνταγή.

Σπιτική σοκολάτα Ντουμπάι
Υλικά για περίπου 6-8 κομμάτια

  • 100 γρ. φύλλο κανταϊφιού
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (μαύρη ή γάλακτος, ανάλογα με την προτίμησή σας)
  • 150 γρ. κρέμα φιστικιού Αιγίνης (ή φυστικοβούτυρο αν προτιμάτε)
  • 50 γρ. τριμμένα φιστίκια Αιγίνης (για διακόσμηση)
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά για την κρέμα)
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Ξετυλίξτε το φύλλο κανταϊφιού και «αερίστε» το με τα χέρια σας. Αλείψτε το κανταϊφι με το λιωμένο βούτυρο ώστε να γίνει τραγανό και ψήστε το σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί για 10-12 λεπτά, μέχρι να γίνει χρυσαφένιο. Αφήστε το στη συνέχεια να κρυώσει εντελώς.

Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων, μέχρι να γίνει λεία. Αν η κρέμα φιστικιού που έχετε δεν είναι γλυκιά, προσθέστε ζάχαρη άχνη και εκχύλισμα βανίλιας για γεύση.

Σε μια φόρμα (ή ατομικά φορμάκια), βάλτε μια λεπτή στρώση λιωμένης σοκολάτας. Στρώστε πάνω από τη σοκολάτα μια στρώση τραγανού κανταϊφιού, έπειτα βάλτε μια στρώση κρέμας φιστικιού Αιγίνης και καλύψτε με την υπόλοιπη λιωμένη σοκολάτα. Αν θέλετε, πασπαλίστε την επιφάνεια με τριμμένα φιστίκια Αιγίνης.

Βάλτε τη σοκολάτα στο ψυγείο για περίπου 2-3 ώρες, μέχρι να σφίξει. Ξεφορμάρετε προσεκτικά και κόψτε σε κομμάτια.

Tips

  • Αν θέλετε πιο τραγανό αποτέλεσμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι ή σιρόπι στο φύλλο κανταϊφιού πριν το ψήσετε.
  • Για διαφορετική και ακόμη πιο γλυκιά παραλλαγή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκή σοκολάτα.