4 από τις πιο υγιεινές σαλάτες που πρέπει να τρώτε συχνά

ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025
Χειμώνα-καλοκαίρι, η σαλάτα πρέπει να καταλαμβάνει το μισό μας πιάτο για να καταφέρουμε να φτάσουμε τις 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα για ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, γερό ανοσοποιητικό και καλή υγεία μέσα κι έξω. Ποιες είναι όμως μερικές από τις πιο υγιεινές σαλάτες του κόσμου;
Σαλάτα με κινόα
Η κινόα είναι ένας αρχαίος σπόρος που έχει κερδίσει δημοτικότητα λόγω των πλούσιων θρεπτικών του χαρακτηριστικών. Είναι μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης, δηλαδή περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας και ταυτόχρονα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο και μαγνήσιο. Όταν συνδυάζεται με φρέσκα λαχανικά όπως αγγούρια, ντομάτες και αβοκάντο, προσφέρει μια ισχυρή δόση βιταμινών, αντιοξειδωτικών και καλών λιπαρών. Το ντρέσινγκ με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού προσθέτει γεύση χωρίς να περιέχει περιττές θερμίδες ή αλάτι και μας δίνει ένα αποτέλεσμα ιδανικό για όποιον αναζητά έναν πλούσιο συνδυασμό πρωτεϊνών και φυτικών ινών, ενώ παράλληλα βοηθά στην ενίσχυση της υγείας του πεπτικού συστήματος.
Η χωριάτικη είναι μια κλασική επιλογή που συνδυάζει φρέσκα και εποχιακά υλικά: ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, ελιές, φέτα και φυσικά ελαιόλαδο. Αυτός ο συνδυασμός προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη C από τις ντομάτες και τις πιπεριές), μέταλλα (όπως το κάλιο και το μαγνήσιο) και αντιοξειδωτικά. Το ελαιόλαδο, με τα μονοακόρεστα λιπαρά του συμβάλλει στην καρδιοαγγειακή υγεία, ενώ η φέτα (σε μικρές ποσότητες) προσφέρει πρωτεΐνη και ασβέστιο. Τον χειμώνα, μπορείτε να αξιοποιήσετε ντοματίνια και να συνεχίζετε να την απολαμβάνετε. Αν τις προσθέσετε και ένα βραστό αυγό, έχετε ένα πλήρες γεύμα.

Το αβοκάντο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά που προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία και συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Τα φασόλια, από την άλλη, είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, προσφέροντας αίσθημα κορεσμού και ενισχύοντας την υγεία του πεπτικού συστήματος. Μια σαλάτα, λοιπόν, που περιέχει και τα δύο είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στη μείωση των φλεγμονών και στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Προσθέτοντας ένα ελαφρύ ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, έχετε ένα θρεπτικό γεύμα που προάγει την υγεία της καρδιάς και τονώνει την ενέργεια σας.

Το σπανάκι είναι μια υπερτροφή από μόνο του, πλούσια σε σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Κ και Α, ιδανικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγεία των οστών. Ο σολομός, από την άλλη, είναι εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση της καρδιοαγγειακής υγείας και της εγκεφαλικής λειτουργίας. Αυτή η σαλάτα είναι ένα πλήρες γεύμα που προσφέρει τις απαραίτητες πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και βιταμίνες για έναν υγιή οργανισμό. Εάν θέλετε να προσθέσετε λίγη επιπλέον γεύση, μπορείτε να συμπληρώσετε τη σαλάτα με λίγα καρύδια ή σπόρους.