Αυτή είναι η πιο σημαντική αλλαγή που πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας

Καλύτερη υγεία, ισχυρό ανοσοποιητικό, ισορροπία στο έντερο… Όλα αυτά έχουν κοινό παρονομαστή την ποικιλία φυτικών τροφών στο πιάτο, με βάση το μεγαλύτερο ερευνητικό πρότζεκτ που έχει γίνει ποτέ για το έντερο.
Σε ένα συνεχόμενο κυνήγι της καλύτερης υγείας, της απώλειας βάρους, του πιο λαμπερού δέρματος, του ισχυρού ανοσοποιητικού, η λύση μάλλον βρίσκεται ήδη στην κουζίνα μας και δεν είναι άλλη από την ποικιλία σε φυτικές πολύχρωμες τροφές.
Το American Gut Project ξεκίνησε το 2012 και είναι το μεγαλύτερο έργο ανάλυσης του μικροβιώματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα με τη συλλογή δεδομένων από συμμετέχοντες, οι ερευνητές αναλύουν τις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου μέσω γενετικής αλληλούχισης (genetic sequencing). Η ανάλυση αυτή αποκαλύπτει την ποικιλία των βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών που κατοικούν το έντερο και πώς αυτοί συνδέονται με διάφορες καταστάσεις υγείας, όπως η πέψη, η ανοσοποιητική λειτουργία, η ψυχική υγεία και πολλές άλλες.
Μέσω αυτού του έργου, οι συμμετέχοντες μπορούν να στείλουν δείγματα κοπράνων για ανάλυση και να λάβουν προσωπικά αποτελέσματα που δείχνουν τη σύνθεση του μικροβιώματός τους. Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο του εντερικού μικροβιώματος στη γενική υγεία και την ευημερία των ανθρώπων.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις είναι ότι η ποικιλία των φυτικών τροφών που καταναλώνουμε είναι άμεσα συνυφασμένη με την ποικιλία του μικροβιώματος. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα που καταναλώνουν τουλάχιστον 30 διαφορετικές φυτικές τροφές την εβδομάδα έχουν πιο πλούσιο και υγιές μικροβίωμα σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν λιγότερες. Αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι μια πολύχρωμη, ποικιλόμορφη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες τροφοδοτεί τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου.
Στο πλαίσιο της έρευνας είδαν επίσης ότι τα βακτήρια του εντέρου ποικίλλουν περισσότερο ανάλογα με τη διατροφή παρά με τη γεωγραφία. Δηλαδή, δύο άνθρωποι που ζουν σε διαφορετικές χώρες αλλά έχουν παρόμοια διατροφή μπορεί να έχουν πιο παρόμοιο μικροβίωμα από δύο ανθρώπους που ζουν στην ίδια χώρα αλλά τρώνε διαφορετικά.
Ακόμη, η κατανάλωση αντιβιοτικών μπορεί να μειώσει δραματικά την ποικιλία του μικροβιώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σημαντική είναι η συχνή κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο, το κεφίρ, το γιαούρτι και το kombucha, καθώς μπορεί να επηρεάσει θετικά την εντερική χλωρίδα.
Με βάση τα παραπάνω, η πιο σημαντική αλλαγή που πρέπει να κάνετε είναι η στροφή σε ποικιλία φυτικών τροφών στην καθημερινότητα, ώστε να φτάνετε και να ξεπερνάτε τις 30 διαφορετικές φυτικές τροφές την εβδομάδα, αφήνοντας χώρο και για τροφές ζύμωσης.