Φυσικό SPF από τη διατροφή: Υπάρχει τελικά;
H δύναμη της διατροφής είναι τεράστια και μπορεί να μας προστατέψει σε διάφορους τομείς, μέσα κι έξω. Ακόμη και από τον ήλιο.
Η (υπερβολική) έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία έρχεται αναπόφευκτα μαζί με το καλοκαίρι, τις διακοπές, τις βόλτες και τα μακροβούτια και η πρόωρη γήρανση του δέρματος είναι αναπόφευκτη αν δεν προστατευτούμε, με τον κίνδυνο καρκίνο του δέρματος επίσης να καιροφυλακτεί. Γι’ αυτό και η αντηλιακή προστασία είναι απολύτως απαραίτητη, κάθε μέρα, όχι μόνο στις διακοπές.
Εκτός, όμως, από αυτό, το τι βάζουμε στο πιάτο μας μπορεί να ενισχύσει την προστασία μας και ταυτόχρονα την υγεία μας, αν αξιοποιήσουμε τροφές που λειτουργούν ως φυσικό SPF για το δέρμα μας. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στη φθορά από την ηλιακή ακτινοβολία, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αντικαθιστούν το αντηλιακό. Στην ουσία, λειτουργούν συμπληρωματικά και μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του δέρματός σας «εκ των έσω».
Προστασία από τον ήλιο: Τι ισχύει και τι όχιΔείτε ακόμα
[CREDITS]
Οι τροφές αυτές περιέχουν ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως καροτενοειδή (β-καροτίνη, λυκοπένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη), βιταμίνη C και Ε, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, αλλά και Ω-3 λιπαρά οξέα. Τα συστατικά αυτά μειώνουν το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία, βοηθούν στην επιδιόρθωση των κυττάρων και ενισχύουν τη συνοχή και ελαστικότητα του δέρματος.
Ποιες τροφές με φυσικό SPF να εντάξετε στο καλοκαιρινό σας μενού
Ντομάτα και πελτές
Η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές με αποδεδειγμένη δράση κατά της φωτογήρανσης. Σημειώστε ότι το μαγειρεμένο λυκοπένιο (π.χ. σε σάλτσα, πελτέ) απορροφάται ακόμα καλύτερα από τον οργανισμό.
Καρότα και γλυκοπατάτες
Περιέχουν β-καροτίνη, που όχι μόνο ενισχύει την άμυνα της επιδερμίδας απέναντι στην UV ακτινοβολία, αλλά βοηθά και στο φυσικό «μαύρισμα» με ασφάλεια.
Κόκκινα φρούτα (καρπούζι, φράουλες, κεράσια)
Πλούσια σε πολυφαινόλες και βιταμίνη C, που προλαμβάνουν τις βλάβες στο κολλαγόνο και βοηθούν στην αναγέννηση του δέρματος.
Σκούρα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, ρόκα, kale)
Περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που προσφέρουν αντιφλεγμονώδη και φωτοπροστατευτική δράση.
Πράσινο τσάι
Περιέχει κατεχίνες, που έχει φανεί σε μελέτες ότι μειώνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο, εφόσον καταναλώνεται τακτικά.
Ελαιόλαδο και ξηροί καρποί
Αποτελούν πηγή βιταμίνης Ε, που προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από τη φθορά.
Λιπαρά ψάρια και λιναρόσπορος
Πλούσια σε ω-3 λιπαρά, με αντιφλεγμονώδη δράση που προστατεύει το δέρμα από τις φλεγμονές που προκαλεί η UV ακτινοβολία.

Αν και αυτές οι τροφές προσφέρουν ενίσχυση, δεν έχουν συγκεκριμένο δείκτη προστασίας SPF όπως ένα αντηλιακό. Δεν λειτουργούν άμεσα ή τοπικά και δεν προστατεύουν από εγκαύματα ή από την άμεση δράση της ακτινοβολίας. Η διατροφή μπορεί να συμβάλλει σε καλύτερη συνολική ανθεκτικότητα του οργανισμού και του δέρματος στον ήλιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την αντηλιακή σας κρέμα.
Τι να κάνετε στην πράξη
- Φροντίστε να φοράτε πάντα αντηλιακό, ακόμα και στην πόλη ή στη σκιά, ανανεώνοντάς το κάθε 2 ώρες
- Προσθέστε καθημερινά στο διαιτολόγιό σας τουλάχιστον 3-4 τροφές με αντιοξειδωτικά
- Πίνετε αρκετό νερό και αποφύγετε την αφυδάτωση, που κάνει το δέρμα πιο ευάλωτο
- Προτιμήστε τροφές όσο πιο φρέσκες και φυσικές γίνεται






