6 από τις πιο σημαντικές τροφές σύμφωνα με τους διατροφολόγους
Το να προσλαμβάνουμε διάφορα είδη θρεπτικών ουσιών κάθε μέρα, από διαφορετικές τροφές, βοηθά στην βελτιστοποίηση της ευεξίας και μας προσφέρει μεγαλύτερη προστασία κατά της γήρανσης και των ασθενειών.
Το να επιλέγουμε μια ποικιλία τροφών εποχής, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς εφοδιάζει τον οργανισμό μας με ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών ουσιών, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Αυτό είναι σημαντικό, επειδή κάθε θρεπτικό συστατικό έχει μοναδικές λειτουργίες. Με άλλα λόγια, η βιταμίνη C δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τη «δουλειά» του καλίου και η προστατευτική δράση του λυκοπενίου (του αντιοξειδωτικού που βρίσκεται στις ντομάτες, το καρπούζι και το ροζ γκρέιπφρουτ), διαφέρει από εκείνη των ανθοκυανινών (που βρίσκονται στα σκούρα μούρα, τα μαύρα φασόλια και τη μελιτζάνα).
Υπάρχουν λοιπόν ορισμένα τρόφιμα που θα πρέπει να τα τρώμε καθημερινά, καθώς πληρούν δύο βασικά κριτήρια: Πρώτον, προσφέρουν μοναδικές ιδιότητες και μάλιστα μπορούμε να αλλάζουμε κάθε φορά τα πράσινα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως που τρώμε κάθε μέρα και να απολαμβάνουμε εξίσου σημαντικά οφέλη.
Και δεύτερον, κάθε ένα από αυτά είναι ευέλικτο και χορταστικό και άρα μπορείτε εύκολα να το συμπεριλάβετε στα γεύματά σας.
Αβοκάντο
Εκτός του ότι περιέχει τα υγιή για την καρδιά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την «κακή», LDL χοληστερόλη και αυξάνουν την «καλή», HDL χοληστερόλη, το αβοκάντο έχει επίσης σημαντικά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη γήρανση και διάφορες ασθένειες και σχεδόν 20 διαφορετικές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.
Μια πρόσφατη μελέτη, έδειξε ότι όσοι τρώνε αβοκάντο, προσλαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών, βιταμινών E και K, μαγνησίου και καλίου και επίσης, ζυγίζουν λιγότερο και έχουν μικρότερη μέση χωρίς να τρώνε λιγότερες θερμίδες!
Αυτό το κρεμώδες, «πολύτιμο» φρούτο, βοηθά το σώμα μας να απορροφά περισσότερα αντιοξειδωτικά από άλλα υγιεινά τρόφιμα. Σε μια άλλη μελέτη, οι άνδρες και οι γυναίκες που έτρωγαν σαλάτες με 2,5 κουταλιές της σούπας αβοκάντο, απορρόφησαν πάνω από επτά φορές περισσότερο άλφα καροτένιο και δεκατρείς φορές περισσότερη βήτα καροτίνη, τα οποία δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.
Μπορείτε να συμπεριλαμβάνετε το αβοκάντο σε smoothies, να το απλώνετε σε ψωμί αντί για βούτυρο, να το βάζετε σε σαλάτες και φυσικά να φτιάχνετε με αυτό νόστιμη guacamole.
Φασόλια και φακές
Ακόμη και οι μικρές ποσότητες φασολιών -1/2 φλιτζάνι την ημέρα- έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη κατά 8% και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 16 %.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ, είναι ένα ισχυρό, αντιφλεγμονώδες τρόφιμο. Σε μια μελέτη όπου συμμετείχαν πάνω από 250 άτομα με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, όσοι λάμβαναν εκχύλισμα τζίντζερ δύο φορές την ημέρα, παρουσίασαν λιγότερο πόνο και χρειάζονταν λιγότερα φάρμακα για τον πόνο, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο τριμμένο τζίντζερ σε ζεστό τσάι, παγωμένο νερό, smoothies, σάλτσα σαλάτας και άλλες σάλτσες, αλλά και να το συμπεριλάβετε σε συνταγές για γλυκά.
Αμύγδαλα
Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή περιέχουν επίσης ναρινγενίνη, ένα αντιοξειδωτικό της οικογένειας των φλαβονοειδών, που έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την αύξηση του βάρους και αποκρούει το μεταβολικό σύνδρομο, που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2 και καρδιακή νόσου.
Σκούρα σοκολάτα
Είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτική για την υγεία μας καθώς προστατεύει την καρδιά και ενισχύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Το καλύτερο από όλα όμως είναι πως η σοκολάτα βελτιώνει τη διάθεση, δημιουργώντας την ίδια αίσθηση ευφορίας που νιώθουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι!