Μερικοί διατροφικοί μύθοι που πρέπει να ξεχάσετε
Αποκαθιστούμε την πραγματικότητα για μερικούς κοινούς και διαδεδομένους μύθους που έχουν επικρατήσει για τη ζάχαρη, το λίπος, ακόμη και τα τηγανητά τρόφιμα, ώστε να μπορείτε να κάνετε τις καλύτερες επιλογές για καλύτερη υγεία.
Υπάρχουν αρκετοί διατροφικοί μύθοι που αναπαράγονται και επαναλαμβάνονται από περιοδικά ή τηλεοπτικές εκπομπές, είτε από στόμα σε στόμα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα τηγανητά φαγητά. Όλοι λένε πως κάνουν κακό, έτσι δεν είναι; Ε λοιπόν, όχι. Όταν οι ειδικοί διερεύνησαν κατά πόσον τα τηγανητά θα μπορούσαν να είναι υγιεινά, ανακάλυψαν ότι με τις σωστές προϋποθέσεις, τα τηγανητά μπορούν να είναι ωφέλιμα και δεν πρέπει να αποκλείονται εντελώς από μια υγιεινή διατροφή.
Διαβάστε για μερικούς ακόμη μύθους που έχουν επικρατήσει στον τομέα της διατροφής.
Μύθος νο 1: Η ζάχαρη είναι πάντα ένα βλαβερό πρόσθετο
Αλήθεια: Η ζάχαρη είναι απαραίτητη στην κουζίνα. Σκεφτείτε εκείνες τις συνταγές για κέικ, μπισκότα ή παγωτό και λάβετε υπόψη ότι και άλλες γλυκαντικές ουσίες όπως το «φυσικό» μέλι είναι βασικά επεξεργασμένη ζάχαρη και όλα μεταβολίζονται από το σώμα μας με τον ίδιο τρόπο. Η ζάχαρη εξισορροπεί επίσης τη γεύση σε υγιεινά τρόφιμα που μπορεί να είναι κάπως άγευστα από μόνα τους.
Φυσικά, δεν πρέπει να το παρακάνετε. Οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα υγείας προτείνουν να μην τρώμε περισσότερο από 10% των συνολικών θερμίδων μας σε ζάχαρη.
Μύθος νο2: Τα αυγά αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης μας
Αλήθεια: Η διαιτητική χοληστερόλη που βρίσκεται στα αυγά, έχει λίγη σχέση με την ποσότητα της χοληστερόλης στο σώμα μας
Η σύγχυση αυτή, εξηγείται ως εξής: Η ίδια λέξη, «χοληστερόλη», χρησιμοποιείται για να περιγράψει δύο διαφορετικά πράγματα. Η διαιτητική χοληστερόλη -τα λιπαρά μόρια σε ζωικά τρόφιμα όπως τα αυγά- δεν επηρεάζει σημαντικά το ποσό της χοληστερόλης που κυκλοφορεί στο αίμα μας.
Το σώμα μας δημιουργεί τη δική του χοληστερόλη, γι’ αυτό δεν χρειάζεται ιδιαίτερα από αυτήν των τροφών.
Αντ’ αυτού, εκείνα που ενισχύουν το μηχανισμό δημιουργίας χοληστερόλης του σώματός μας, είναι ορισμένα κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Τα αυγά περιέχουν σχετικά μικρές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 1,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Έτσι, το να αποκλείσετε τα αυγά από τη διατροφή σας, δεν είναι και τόσο έξυπνη ιδέα, καθώς πρόκειται για μια πλούσια πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων.
Μύθος νο3: Όλα τα κορεσμένα λίπη, αυξάνουν τη χοληστερόλη του αίματος
Οι ερευνητές εδώ και καιρό γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλά είδη κορεσμένων λιπών και αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τον οργανισμό μας όταν καταναλώνονται. Το στεαρικό οξύ, ένα είδος κορεσμένου λίπους που βρίσκεται φυσικά στο κακάο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα και τα πουλερικά, αλλά και στο φοινικέλαιο και στο έλαιο της καρύδας, δεν έχει βλαβερή, LDL χοληστερόλη, αλλά ενισχύει ευεργετικά τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.
Το να προτιμάμε λοιπόν τροφές όπως η καρύδα και η σοκολάτα, που περιέχουν στεαρικό οξύ, μπορεί τελικά να είναι πιο υγιεινό από ό, τι νομίζαμε μέχρι σήμερα.
Μύθος νο 4: Το μοναδικό φιλικό για την καρδιά ποτό με αλκοόλ, είναι το κόκκινο κρασί
Αλήθεια: Μπύρα, κρασί και άλλα ποτά, παρέχουν τα ίδια οφέλη για την υγεία. Το λεγόμενο… γαλλικό παράδοξο πρόβαλε το κόκκινο κρασί ως ωφέλιμο για την υγεία και οι ερευνητές θεώρησαν ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει είναι αυτά που μας προστατεύουν από την καρδιακή νόσο.
Μια πιο πρόσφατη έρευνα ωστόσο, έδειξε ότι δεν είναι τα αντιοξειδωτικά η… απάντηση. Το αλκοόλ -η αιθανόλη- αυξάνει τα επίπεδα της προστατευτικής HDL ή καλής χοληστερόλης, που βοηθά στην προστασία από τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες και μειώνει τους πηκτικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην καρδιακή προσβολή και στα εγκεφαλικά επεισόδια.
Οποιοδήποτε είδος ποτού περιέχει αλκοόλ, όταν καταναλώνεται με μέτρο, βοηθά στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας!
Μύθος νο 5: Τα τηγανητά φαγητά είναι πάντα βλαβερά
Επιπλέον, το λίγο λάδι που διαπερνά την επιφάνεια του τροφίμου, δημιουργεί μια τραγανή, νόστιμη κρούστα. Για να εμποδίσουν τις τροφές να απορροφήσουν πολύ λάδι, τηγανίστε τες σωστά, όπως απαιτεί κάθε συνταγή. Για τις περισσότερες τροφές, οι 190 βαθμοί κελσίου, είναι η βέλτιστη θερμοκρασία.
Οι υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες, αυξάνουν την απορρόφηση λαδιού. Μπορείτε να ελέγχετε τη θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο και να στραγγίζετε τα τηγανισμένα τρόφιμα σε μια χαρτοπετσέτα για ένα ή δύο λεπτά πριν τα φάτε.