Κάστανο και ορμόνες: Πώς μπορεί να «δουλέψει» υπέρ σας
Εκτός από υγιεινό γλύκισμα που έρχεται πακέτο με τον χειμώνα και μια τροφή που βοηθάει στο έντερο, το κάστανο έχει πολλά οφέλη, μεταξύ των οποίων κι ένα που δεν είναι ευρέως γνωστό: συμβάλλει στην ορμονική υγεία.
Δεν είναι τυχαίο ότι το κάστανο θεωρείται ένας από τους «θησαυρούς του χειμώνα», αφού πέρα από τη γεύση του και την παράδοση, έχει ένα θρεπτικό προφίλ που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα: περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία. Τόσο η σταθερή αποδέσμευση ενέργειας όσο και τα βιοδραστικά συστατικά του το καθιστούν ένα σύμμαχο για όσους θέλουν να στηρίξουν την ορμονική τους υγεία ειδικά σε φάσεις όπως αλλαγές της περιόδου, μεταβατικές ορμονικές φάσεις ή περιόδους στρες.
Φτιάξτε την πιο νόστιμη καστανόσουπαΔείτε ακόμα
[CREDITS]
Σταθερός ρυθμός γλυκόζης
Το κάστανο περιέχει σημαντικό ποσοστό αμύλου (υδατάνθρακες), αλλά δεν δρα όπως ένας απλός υδατάνθρακας που προκαλεί απότομες ανόδους σακχάρου. Από μελέτες έχει φανεί ότι μέρος του αμύλου του κάστανου είναι ανθεκτικό άμυλο (resistant starch), το οποίο δεν διασπάται εύκολα στο λεπτό έντερο αλλά φτάνει στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνεται από τα βακτήρια. Η κατανάλωση αυτού του τύπου αμύλου έχει συνδεθεί με καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, δηλαδή «λιγότερη ινσουλινοαντίσταση», γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της γλυκόζης και ως εκ τούτου στην ορμονική ισορροπία.
Αντιοξειδωτικά που «κατευνάζουν» τη φλεγμονή
Τα κάστανα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, τανίνες και άλλες φαινολικές ενώσεις. Αυτά τα συστατικά ασκούν αντιοξειδωτική δράση, βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και προστατεύουν τα κύτταρά σας από το οξειδωτικό στρες, παράγοντες που είναι συχνά «άσπονδοι εχθροί» της ορμονικής σας ισορροπίας. Μην ξεχνάτε ότι η χρόνια φλεγμονή μπορεί να διαταράσσει τη λειτουργία των ορμονών και εδώ το κάστανο μπορεί να λειτουργήσει ως μια φυσική γραμμή άμυνας, στο πλαίσιο πάντα μιας συνολικής αντιφλεγμονώδους διατροφής και τρόπου ζωής.
Στήριξη του εντέρου -και μέσω αυτού των ορμονών
Το ανθεκτικό άμυλο από το κάστανο, όπως αναφέρθηκε, φτάνει στο παχύ έντερο όπου «τρέφει» τα ευεργετικά βακτήρια. Αυτή η ζύμωση παράγει βραχείας αλύσου λιπαρά οξέα (όπως butyrate), τα οποία είναι γνωστά για το ρόλο τους στην υγεία του εντερικού φραγμού και στη ρύθμιση της φλεγμονής. Ένα υγιές έντερο στέλνει πιο «καθαρά» σήματα στο υπόλοιπο σώμα –συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ορμονών – και συμβάλλει στην αποφυγή διακυμάνσεων που μπορεί να προέρχονται από μικροφλεγμονές.
Μέταλλα και βιταμίνες για βασική υποστήριξη
Τα κάστανα περιέχουν ιχνοστοιχεία όπως μαγγάνιο, κάλιο και χαλκό, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, φολικό οξύ). Αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά παίζουν κρίσιμο ρόλο στον μεταβολισμό, στην ενέργεια και στη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα την ορμονική ισορροπία.

- Βραστά ή ψητά: Μια χούφτα ψητά ή βραστά κάστανα στο σνακ είναι πλούσια πηγή σταθερής ενέργειας και ανθεκτικού αμύλου.
- Πουρές: Αν τα κάνετε πουρέ, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως βάση σε υγιεινά πρωινά ή γλυκά, μαζί με γιαούρτι ή φρούτα.
- Σούπα: Αρκεί να μαγειρέψετε βρασμένα κάστανα μαζί με κρεμμύδι, λίγο σκόρδο και ζωμό λαχανικών, και στη συνέχεια να τα πολτοποιήσετε.
- Αλεύρι κάστανου: Χρησιμοποιήστε το σε ψωμιά ή pancakes για μια πιο ήπια αποδέσμευση υδατανθράκων.
Τι να προσέξετε
Παρότι το κάστανο βοηθά στη ρύθμιση σακχάρου, δεν πρέπει να θεωρηθεί «φάρμακο». Αν έχετε διαβήτη ή ορμονικά προβλήματα, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας πριν το εντάξετε σημαντικά στη διατροφή σας. Η μετρημένη κατανάλωση είναι κλειδί: έχει υδατάνθρακες, οπότε η υπερβολή μπορεί να αναιρεί οφέλη. Καλό είναι να το συνδυάζετε με άλλα θρεπτικά τρόφιμα (π.χ. πρωτεΐνη, φυτικές ίνες) ώστε η γλυκόζη να απορροφάται σταδιακά και να το αφήνετε να δουλεύει υπέρ σας.
Πηγές
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0268005X23007749
https://fppn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s43014-023-00156-x
https://www.ovid.com/journals/qascf/abstract/10.1111/j.1757-837x.2012.00180.x~phenolic-compounds-and-antioxidant-activities-of-chestnut?redirectionsource=fulltextview






