Χριστουγεννιάτικη πρασόσουπα με αμύγδαλα
Ξεκινάμε να φτιάχνουμε το μενού των Χριστουγέννων, με μια σούπα που ξεφεύγει από τις κλασικές, με πρωταγωνιστή το πράσο.
Το πράσο είναι ένας διακριτικός ήρωας της χειμερινής κουζίνας, που με την απαλή του γεύση προσφέρει φυσική γλυκύτητα και βάθος σε κάθε πιάτο, χωρίς να καλύπτει τις άλλες γεύσεις. Στις γιορτές, η πρασόσουπα γίνεται η τέλεια εκκίνηση για ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι: ζεστή, βελούδινη και αρωματική, ανοίγει την όρεξη και προσφέρει μια αίσθηση θαλπωρής. Προσθέστε και το τραγανό των ψημένων αμυγδάλων που την ολοκληρώνει και προσθέτει μια γιορτινή νότα πολυτέλειας και αντίθεση στην κρεμώδη υφή, κι έχετε μια πολύ ξεχωριστή σούπα για το εορταστικό -κι όχι μόνο- τραπέζι σας.
Υλικά (για 4-6 μερίδες)
4 μεγάλα πράσα, μόνο το λευκό και το ανοιχτό πράσινο μέρος, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
50 γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
200 ml κρέμα γάλακτος
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
50 γρ. αμύγδαλα φιλέ, ελαφρώς ψημένα

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο. Προσθέστε τα πράσα, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 8-10 λεπτά. Προσθέστε το ζωμό και αφήστε να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά μέχρι τα πράσα να γίνουν πολύ μαλακά.
Με ένα μπλέντερ χειρός ή σε κανονικό μπλέντερ, πολτοποιήστε τη σούπα μέχρι να γίνει λεία και βελούδινη. Προσθέστε την κρέμα, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Ζεστάνετε ελαφρά χωρίς να φτάσει σε βρασμό.
Σερβίρετε τη σούπα ζεστή, γαρνίροντας με τα ψημένα αμύγδαλα για τραγανή υφή και το σχοινόπρασο.
Tip: Μπορείτε να προσθέσετε λίγες σταγόνες τρούφας ή λίγο τριμμένο τυρί παρμεζάνα για ακόμα πιο γιορτινή αίσθηση.







