Συνταγή για τις πιο λαχταριστές χριστουγεννιάτικες δίπλες
Οι δίπλες συμπληρώνουν το τρίπτυχο των χριστουγεννιάτικων γλυκών μαζί με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, και φέρνουν στο τραπέζι την πιο παλιά, σχεδόν τελετουργική εκδοχή του χειμωνιάτικου κεράσματος: λεπτό φύλλο, καυτό λάδι και μέλι που αρωματίζει το σπίτι πριν καν προλάβoυμε να δοκιμάσουμε την πρώτη μπουκιά.
Οι δίπλες είναι από τα γλυκά που κουβαλάνε μέσα τους ολόκληρη την ελληνική παράδοση των γιορτών και κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όταν τα σπίτια γεμίζουν μυρωδιές μελιού και κανέλας. Η ιστορία τους πάει πίσω σε παλιότερα χρόνια της Πελοποννήσου, αλλά και σε νησιά όπως τη Σίφνο και την Κρήτη, όπου θεωρούνταν γλυκό γιορτής, ευημερίας και χαράς -ίσως τις έχετε ακούσει και ως «ξεροτήγανα», αλλά και «αυγοκαλάμαρα». Η λεπτή, τραγανή ζύμη που τυλίγεται την ώρα του τηγανίσματος συμβολίζει –σύμφωνα με λαϊκές παραδόσεις– την καλοτυχία που «αγκαλιάζει» το νέο χρόνο και παρά τις τοπικές παραλλαγές, η ουσία μένει ίδια: απλή ζύμη, καυτό λάδι, μέλι και καρύδι. Τίποτα περιττό, μόνο αυτό που χρειάζεται για να κάνετε ένα γλυκό που μοιάζει ταπεινό, αλλά έχει χαρακτήρα και ιστορία.
Υλικά
Για το φύλλο
- 6 αυγά
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.σ. ούζο ή τσίπουρο (για να ανοίγει το φύλλο)
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. baking powder
- Αλεύρι όσο πάρει (περίπου 500–600 γρ.) μέχρι να γίνει ελαστική ζύμη που δεν κολλάει
Για το σιρόπι
- 500 γρ. μέλι
- 200 γρ. ζάχαρη
- 150 ml νερό
- 1 ξυλάκι κανέλα
- Φλούδα από 1 λεμόνι
Για το τελείωμα
- Καρύδι ψιλοκομμένο
- Κανέλα

Χτυπάτε τα αυγά με το αλάτι και τη ζάχαρη, προσθέτετε το ούζο και το baking powder και στη συνέχεια ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει. Την αφήνετε να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα και μετά την κόβετε σε κομμάτια για να ανοίξετε πολύ λεπτά φύλλα, τα οποία στη συνέχεια κόβετε σε λωρίδες. Ζεσταίνετε άφθονο λάδι και ρίχνετε μέσα τις λωρίδες μία μία, τυλίγοντάς τες με ένα πιρούνι την ώρα που τηγανίζονται, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τις αφήνετε σε χαρτί να στραγγίξουν για λίγη ώρα και να απορροφηθεί το πολύ λάδι και στη συνέχεια ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και τη φλούδα λεμονιού για λίγα λεπτά. Βουτάτε μέσα τις δίπλες για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να τραβήξουν όσο χρειάζεται. Τις σερβίρετε σε πιατέλα και τις πασπαλίζετε με καρύδι και κανέλα.
Tip
Για το τηγάνισμα προτιμήστε ηλιέλαιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ελαιόλαδο, αλλά αλλά δίνει πιο έντονη γεύση και σκουραίνει το φύλλο πιο γρήγορα, οπότε θέλει προσοχή.







