Μέτρον άριστον και στα εορταστικά τραπέζια!
Αρκεί να κάνετε μερικές μικρές αλλαγές στον τρόπο που τρώτε και πίνετε όταν κάθεστε στο τραπέζι, για να επιτύχετε… νόστιμα, θρεπτικά και διαιτητικά Χριστούγεννα.
Φέρτε στο μυαλό σας την εικόνα ενός εορταστικού τραπεζιού: όλοι τρώμε και πίνουμε σα… να μην υπάρχει αύριο! Και μετά τι; Καούρες, φούσκωμα και τύψεις, ενώ τα αποτελέσματα στις επόμενες ιατρικές εξετάσεις, αποδεικνύονται «αμείλικτα».
Φυσικά, οι χριστουγεννιάτικες λιχουδιές και τα πλούσια γιορτινά τραπέζια, είναι –το λιγότερο που μπορούμε να πούμε- δελεαστικά και νόστιμα και δεν θα πρέπει να εμποδίζουμε τον εαυτό μας από το να τα απολαμβάνει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε όσο και ό,τι βρίσκουμε μπροστά μας, χωρίς σκέψη και φραγμούς.
Αρκεί να κάνετε μερικές μικρές αλλαγές στον τρόπο που τρώτε και πίνετε όταν κάθεστε στο τραπέζι…
Το τσιμπολόγημα
Εάν ανυπομονείτε μέχρι την ώρα του φαγητού και θέλετε να φάτε οπωσδήποτε κάτι, ξεχάστε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα και προτιμήστε καρύδια και αμύγδαλα ή αποξηραμένα φρούτα. Το λίπος και η πρωτεΐνη στα καρύδια και τους ξηρούς καρπούς, θα μειώσουν την όρεξή σας, συγκρατώντας σας από την υπερκατανάλωση τροφής αργότερα. Επίσης μπορείτε να «τσιμπολογάτε» λαχανικά και θρεπτικά ποτά όπως οι φρέσκοι χυμοί και το τσάι.
Το κυρίως πιάτο
Η γέμιση
Ξέρουμε ότι την ονειρεύεστε -απλά έχετε κατά νου ότι ακόμη και μια μικρή μερίδα «γέμισης», μπορεί να έχει πάνω από 500 θερμίδες. Γι’ αυτό προσπαθήστε να βάλετε στο πιάτο σας όσο λιγότερη γέμιση μπορείτε. Και αν μαγειρεύετε εσείς, προτιμήστε μια γέμιση με λίγων θερμίδων υλικά, όπως λαχανικά και καρπούς.
Το ψωμί
Η σάλτσα
Μια κουτάλα από σάλτσα, μπορεί να έχει 200 ή περισσότερες θερμίδες. Αντί λοιπόν να «πνίξετε» τη γαλοπούλα σας σε ένα… τσουνάμι σάλτσας, χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι της σούπας για να βάλετε μικρότερες δόσεις σάλτσας σε κάθε πιάτο. Ακόμη και λίγη σάλτσα, είναι αρκετή για να δώσει γεύση στο φαγητό σας, χωρίς να σας επιβαρύνει με αμέτρητες θερμίδες.
Η επικάλυψη και τα συνοδευτικά
Μπορείτε να τρώτε πολλά από αυτά, ιδιαίτερα τα φρέσκα, σε σάλτσες, σαλάτες ή ως συνοδευτικά του κρέατος και γλυκών, αντί για άλλα, επεξεργασμένα συνοδευτικά που μπορεί να περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.
Οι πατάτες
Επιλέξτε τις γλυκοπατάτες για ένα πιο νόστιμο και θρεπτικό αποτέλεσμα. Αυτές οι πορτοκαλί πατάτες είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνες C, Β6 και Ε. Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες είναι… ευέλικτες στο μαγείρεμα. Δοκιμάστε τες ψητές, πουρέ, στον ατμό ή στη σχάρα. Μπορείτε επίσης να τις προσθέσετε σε σούπες και μαγειρευτά φαγητά ή να τις ψήσετε στην σχάρα και να τις βάλετε σε σαλάτες.
Τα ποτά
Το επιδόρπιο
Όταν γεμίζετε το πιάτο σας σε έναν μπουφέ ή ένα τραπέζι και βάζετε λίγη ακόμη γαλοπούλα με γέμιση, πίτες, πατάτες και άλλες λαχταριστές γεύσεις, μην παραλείψετε να σκεφτείτε ότι πρέπει να αφήσετε χώρο στο στομάχι σας και για το… επιδόρπιο. Απλά προσπαθήστε και σε αυτό να είστε σχετικά εγκρατείς. Δεν είναι ανάγκη π.χ. να προσθέσετε και παγωτό στην καρυδόπιτα, ούτε να φάτε και κουραμπιέ και μελομακάρονο και δίπλες.