Τι να προσέξετε πριν επιλέξετε δίαιτα

ti-na-proseksete-prin-epileksete-diaita

ΤΡΙΤΗ, 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Οι περισσότερες δίαιτες υπόσχονται θαυματουργά αποτελέσματα σε ελάχιστο χρόνο. Δείτε, ποιες είναι οι συνηθέστερες παγίδες και επιλέξτε σωστά.

Συνήθως με την αλλαγή του χρόνου θέτουμε νέους στόχους, ένας εκ των οποίων είναι να χάσουμε κάποια περιττά κιλά. Αν κάνετε μια έρευνα στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετά διαιτητικά προγράμματα που εγγυώνται την γρήγορη, εύκολη και ανώδυνη απώλεια βάρους, αλλά όπως και εκείνα τα email που υπόσχονται άμεσα και γρήγορα κέρδη (αρκεί να στείλετε όλα τα προσωπικά και τραπεζικά στοιχεία σας…), θέλει λίγη προσοχή καθώς δίαιτα από δίαιτα διαφέρει…

Το μέγεθος μιας «μερίδας»

Αν και συχνά στην τηλεόραση οι παχύσαρκοι απεικονίζονται ως λαίμαργοι άνθρωποι που τρώνε όλη την ώρα, η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα και αν τρώτε μόνο τρία γεύματα την ημέρα διατρέχετε τον ίδιο κίνδυνο. Ακόμα όμως και υγιεινά τρόφιμα όπως χυμοί και φρούτα μπορεί να έχουν πολλές θερμίδες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αίσθηση του πόσο μεγάλη πρέπει να είναι μια μερίδα και έτσι τα πιάτα μας μπορεί να θυμίζουν… λόφο ή μικρό βουνό!

Η δίαιτα είναι ένα παιχνίδι, στο οποίο θα προσπαθήσετε να κλέψετε

Αρκετά θερμιδομετρικά προγράμματα απλουστεύουν τη δίαιτα ώστε να γίνεται σαν παιχνίδι. Είναι πιο απλό να μετράτε πόντους, παρά να προσθέτετε θερμίδες. Το παιχνίδι όμως έχει κανόνες που θέσπισαν άλλοι, οπότε συχνά το ανθρώπινο ένστικτο μας ωθεί να τους ανατρέψουμε και να κλέψουμε.

Παράλληλα, τέτοιου είδους δίαιτες δεν καλύπτουν όλο το φάσμα των ουσιών που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, οπότε συχνά περνά η αντίληψη ότι είναι προτιμότερο να καταναλώσει κάποιος διαιτητικά αναψυκτικά παρά γάλα ή χυμούς. Επίσης αυτά τα προγράμματα ορίζουν πόσο τακτικά πρέπει να τρώτε. Είναι στη διακριτική σας ευχέρεια να φάτε τρία ισορροπημένα γεύματα ή μόνο ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας για πρωινό και τίποτα άλλο όλη μέρα, αφού έχουν τους ίδιους πόντους….

Προσοχή στις δίαιτες που απαιτούν να τρώτε μόνο τα δικά τους προϊόντα

Πολλά από τα διαιτητικά προγράμματα βγάζουν κέρδος από τις μηνιαίες συνδρομές, όπου σας ελέγχουν το βάρος και παρέχουν group therapy υποστήριξη. Άλλη τακτική είναι να σας λανσάρουν τα δικά τους προϊόντα, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για το διαιτητικό πρόγραμμα τους. Το πρόβλημα με αυτά είναι ότι κατά πρώτο λόγο τα συγκεκριμένα γεύματα είναι πιο ακριβά από τα συμβατικά τρόφιμα και κατά δεύτερο πρέπει να συνεχίσετε να πληρώνετε συνδρομές ώστε να έχετε ενεργή συμμετοχή στο πρόγραμμα. Όσο για το αποτέλεσμα; Εμφανές στην αρχή αλλά όχι με μεγάλη διάρκεια καθώς μετά το τέλος της δίαιτας ξαναπαίρνετε εύκολα τα κιλά που χάσατε.

Τα group meetings δεν είναι για όλους

Θυμίζει έντονα σκηνή αμερικανικής ταινίας καθώς στα διαιτητικά προγράμματα με group meetings, συχνά θα δείτε να επιβραβεύονται άλλοι παρευρισκόμενοι με χρυσά αστέρια και κορδέλες αφού διηγηθούν για το πώς κατάφεραν να αντισταθούν σε πειρασμούς. Εκτός του ότι κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος για το αν είναι αληθινές οι ιστορίες, αυτή η πρακτική δεν έχει κανένα νόημα.

Οι συγκεντρώσεις δεν έχουν το ειδικό βάρος των αντίστοιχων που γίνονται στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, γιατί δεν έχετε «πιάσει πάτο» ώστε να πρέπει να αντιμετωπίσετε τους δαίμονες σας. Απλά τρώτε περισσότερο από όσο θα έπρεπε, ίσως όχι και τόσο. Δεν έχετε την ίδια εμπειρία με τους υπόλοιπους παρευρισκομένους, το οποίο είναι σημαντικό για να δημιουργηθούν κοινοί δεσμοί μεταξύ ξένων ώστε το group therapy να έχει κάποιο όφελος. Και φυσικά δεν έχετε ούτε τον ίδιο σωματότυπο ούτε τον ίδιο μεταβολισμό.

Και μετά τη δίαιτα, τι;

Μία ιδιαίτερα συνηθισμένη παγίδα στην οποία πέφτουν όσοι ακολουθούν προγράμματα δίαιτας είναι πως μετά το τέλος τους, δεν ξέρουν ούτε τι πρέπει να τρώνε ούτε πως θα διατηρήσουν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα. Και έτσι ξαναπαίρνουν τα κιλά. Αρκετά από τα προγράμματα δίαιτας έχουν ως σκοπό μόνο την απώλεια κιλών και όχι τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους και έτσι όσοι έχουν υποβληθεί σε μια σκληρή δίαιτα μετά νιώθουν «μόνοι» και «χαμένοι» λόγω έλλειψης καθοδήγησης.