Αγχολυτικές οδηγίες για τις γιορτές

xmas-stres
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Βρισκόμαστε στο μέσο της εορταστικής περιόδου και μπορεί η χαρά των ημερών να υπάρχει στην ατμόσφαιρα αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό που τελικά επικρατεί είναι το στρες.

Τα έξοδα, οι μετακινήσεις, το άγχος της φιλοξενίας, ποιους θα δούμε, τι δε θα προλάβουμε να κάνουμε, όλα συνηγορούν ώστε οι μέρες ηρεμίας να μετατραπούν σε μέρες άγχους και αγωνίας.

Επειδή όμως όλοι χρειαζόμαστε ξεκούραση, πριν καταφύγουμε σε αγχολυτικά φάρμακα, ας ξεκινήσουμε  με αγχολυτικές επιλογές.

• Αν υπήρξαν οικογενειακές διαφορές κατά τη διάρκεια του χρόνου, φροντίστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα και να το επιλύσετε. Με τον τρόπο αυτό θα απαλλαγείτε από το βάρος της φιλονικίας, θα ξεκαθαρίσετε τις όποιες «γκρίζες ζώνες» στις σχέσεις σας και θα ωφελήσετε τον οργανισμό σας με ηρεμία. Φυσικό επακόλουθο, η καλύτερη καρδιακή λειτουργία και ο ποιοτικός ύπνος.

• Προγραμματίστε την ημέρα σας και μην αναλώνεστε στον πανικό να προλάβετε τα πάντα. Ο χρόνος σας είναι πολύτιμος, αλλά αν γίνετε σκλάβος του, το μόνο που θα κερδίσετε είναι άγχος, αυξημένη πίεση και ενδεχομένως ημικρανίες και στομαχικές διαταραχές.

• Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ, όσο και αν οι ημέρες το επιτρέπουν.

• Στην περίπτωση δε, που θα χρειαστεί να οδηγήσετε, αποφύγετε να πιείτε

αλκοόλ για την ασφάλεια τη δική σας και της οικογένειάς σας. Το «καθαρό» μυαλό ειδικά αυτές τις ημέρες είναι κάτι που απαιτεί συνέπεια και σωστή σκέψη.

• Μην εξαργυρώνετε την αγάπη και τα δώρα σε χρήμα. Αποβάλλετε το άγχος, που μεταφράζεται σε οικονομικό όφελος. Ειδικά σε εποχές κρίσης, τα οικονομικά δώρα όχι μόνο επιτρέπονται αλλά σας βοηθούν να μην «χαθείτε» σε έναν κυκεώνα στρες, ότι δε θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις όλων.

• Προσπαθήστε να μη διαταράξετε τον ύπνο σας. Ο ύπνος είναι ένα πολύτιμο αγαθό, που δυστυχώς πλέον λίγοι σεβόμαστε. Ωστόσο, είναι το στοιχείο εκείνο που προσφέρει στον οργανισμό τον απαιτούμενο χρόνο, ώστε να αναπληρώσει την ενέργειά του. Αντίθετα, ο κακός ύπνος, επιφυλάσσει κακές εκπλήξεις με τα νεύρα να είναι έτοιμα να «εκραγούν» και το στρες να σας καταβάλει.

• Τέλος, φροντίστε τη διατροφή σας. Οι γευστικοί πειρασμοί που είναι διάχυτοι στο χώρο σίγουρα δε βοηθούν αλλά προσπαθήστε να ακολουθήσετε όσο το δυνατόν, μία ισορροπημένη διατροφή χωρίς στερήσεις αλλά και χωρίς υπερβολές. Δοκιμάστε από όλα αλλά με μέτρο καθώς οι διατροφικές κραιπάλες φορτώνουν τον οργανισμό, όχι μόνο με κενές θερμίδες, αλλά και με ενοχές και άγχος, που ανακυκλώνονται συνεχώς και δε βοηθούν καθόλου.