Κι όμως το άγχος παχαίνει: 5 επιστημονικές αποδείξεις
Έχετε ακούσει μερικές κυρίες που επιμένουν ότι ενώ δεν τρώνε παχαίνουν; Ε, δε μπορεί κάτι περίεργο πρέπει να συμβαίνει.
Βγάζοντας από τη λίστα των αιτιών, τις ευφάνταστες δικαιολογίες πολλών, που ενδεχομένως και να τρώνε κρυφά και να μην το παραδέχονται, η ουσία είναι ότι το «παράξενο» μη-υλικό στοιχείο που παχαίνει είναι ένα και μοναδικό: το άγχος.
Κι όμως, το άγχος μπορεί όχι μόνο να μας εμποδίσει να χάσουμε κιλά αλλά να μας προσθέσει κιόλας και τις αποδείξεις τις κρατά στα χέρια της... η επιστήμη.
Το άγχος επιβραδύνει τον μεταβολισμό
Ο μεταβολισμός μας είναι ουσιαστικά ένα κοκτέιλ διαφόρων ορμονών. Όταν όλες οι ορμόνες είναι σωστά ρυθμισμένες, τότε τα όργανα και οι σωματικές διεργασίες (η πέψη, ρύθμιση του σακχάρου κ.λπ), λειτουργούν ρολόι.
Αλλά το χρόνιο στρες μπορεί να «θέσει» τις ορμόνες εκτός εαυτού, επιβραδύνοντας το μεταβολισμό. Η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, για παράδειγμα, πλημμυρίζουν το σώμα κατά τη διάρκεια περιόδων στρες και αυτό μπορεί να επιβραδύνει την ικανότητα του οργανισμού να κάψει θερμίδες, λίπη και ζάχαρη.
Ακόρεστη πείνα
Οι ορμόνες είναι επίσης υπεύθυνες για τα συνθήματα… της πείνας. Πιο απλά, η γκρελίνη είναι η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για το αίσθημα της πείνας και η λεπτίνη είναι η ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε πλήρεις.
Υπό συνθήκες στρες, το σώμα καταστέλλει τα επίπεδα της λεπτίνης και αυξάνει τα επίπεδα της γκρελίνης, με αποτέλεσμα να θέλουμε να τρώμε περισσότερο χωρίς να αισθανόμαστε κορεσμό, λαμβάνοντας στην ουσία πολύ περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται το σώμα.
Οι λιγούρες
Το χρόνιο στρες δεν προκαλεί μόνο το αίσθημα της πείνας αλλά ... προκαλεί και εμάς να καταναλώσουμε τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη. Με άλλα λόγια, το στρες προκαλεί έντονες λιγούρες, που μπορούν να μας αναγκάσουν να τρώμε περισσότερες ανθυγιεινές τροφές και πρόχειρα φαγητά, με αποτέλεσμα να φορτώνουμε το σώμα μας με λίπος.
Η κατανάλωση αυτή δημιουργεί με τη σειρά της στρες για την απόκτηση των κενών αυτών θερμίδων με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, που δύσκολα σπάει.
Το άγχος καταστρέφει τα επίπεδα του σακχάρου
Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Όταν λοιπόν υποφέρουμε από στρες (ειδικά από χρόνιο), το σώμα δεν είναι σε θέση να τη ρυθμίσει προκαλώντας σειρά προβλημάτων.
Η ευαισθησία στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποθήκευση του λίπους στο σώμα και να δημιουργήσει αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος, προκαλώντας μας να τρώμε περισσότερα ανθυγιεινά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπος. Όλα αυτά φυσικά δυσχεραίνουν την όποια προσπάθεια απώλειας βάρους.
Κοιλιακό λίπος Vs άγχος
Το κοιλιακό λίπος είναι ο απόλυτος σύμμαχος του στρες. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης,
Ένα δυσάρεστο υποπροϊόν που επηρεάζει το βάρος είναι η αποθήκευση του λίπους γύρω από την κοιλιά. Ακόμα κι αν είμαστε σε θέση να χάσουμε βάρος όμως, τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να προκαλέσουν το λίπος να προσκολληθεί στην κοιλιακή περιοχή.
Η ουσία είναι ότι το στρες μπορεί να υπονομεύσει τους στόχους απώλειας βάρους και να συμβάλλει στην αύξησή του. Αν λοιπόν ανήκετε στην κατηγορία όσων προσπαθούν να χάσουν βάρος ανεπιτυχώς, ίσως να πρέπει για αρχή να ελέγξετε το άγχος σας.