Κρύο; Καιρός για φαγητό...

kruo-kairos-gia-fagito

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Η συμβουλή περνάει από γενιά σε γενιά. Όταν ο καιρός είναι κρύος, οι γιαγιάδες, μας συμβούλευαν να φάμε για να… δυναμώσουμε! Πόση αλήθεια κρύβει αυτός ο ισχυρισμός;

«Το κρύο, θέλει φαγητό», συνήθιζαν να λένε οι παλιότεροι, όταν το θερμόμετρο έπεφτε αισθητά και ως μόνη λύση φάνταζε η κατσαρόλα, που σιγοέβραζε πάνω στην κουζίνα.

Πόσο όμως, ισχύει αυτή η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη; Πώς μπορεί να μας βοηθήσει το φαγητό να «βγάλουμε» τον χειμώνα χωρίς αρρώστιες και βασανιστικές ιώσεις;

Αντίο στις ιώσεις με σωστή διατροφή

Έρευνες έχουν κατά το παρελθόν αποδείξει, πως η φυσική άμυνα του οργανισμού μας, μπορεί να ενισχυθεί χάρη στα συστατικά ορισμένων τροφών. Αν δηλαδή, το πιάτο μας είναι σωστά… εφοδιασμένο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τότε οι ιώσεις μάλλον δεν θα μας απασχολήσουν τους κρύους μήνες του χρόνου.

Μια σειρά από βιταμίνες, βότανα και ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά, μπορούν να ενισχύσουν τον οργανισμό μας και να αποτελέσουν μια πολύτιμη «ασπίδα» ενάντια σε κάθε εξωτερική απειλή. Ας δούμε, εν συντομία, ποιες είναι ορισμένες από τις βιταμίνες και τα στοιχεία , που θωρακίζουν τον οργανισμό μας ενάντια στις ιώσεις του χειμώνα και σε ποια τρόφιμα μπορούμε να τα βρούμε.

-Βιταμίνη C: κυρίαρχη στα φρούτα

Είναι η κατεξοχήν βιταμίνη των… φρούτων! Μπορούμε να τη βρούμε σχεδόν σε όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ κ.α.), στις πιπεριές, τις φράουλες, τα ακτινίδια, τα φραγκοστάφυλα, τα μούρα κ.α.

Η χορήγηση βιταμίνης C, έχει αποδειχθεί, πως προλαμβάνει τις ιώσεις και το κρυολόγημα, ενώ καταπολεμά και την πνευμονία και ωφελεί ιδιαίτερα τους ασθενείς σε στάδιο ανάρρωσης.

-Βιταμίνη D: ήλιε, καλέ μου φίλε

Αν η βιταμίνη C ήταν η βιταμίνη των φρούτων, τότε και η βιταμίνη D, είναι η βιταμίνη του… ήλιου! Ο ανθρώπινος οργανισμός, παράγει σημαντική ποσότητα βιταμίνης D, απλά και μόνο με την έκθεση στο ηλιακό φως! Διαφορετικά, αν η πηγή μας δεν είναι ο ήλιος, μπορούμε να καταναλώσουμε τρόφιμα πλούσια σε περιεκτικότητα βιταμίνης D, όπως ο τόνος, η σαρδέλα, ο σολομός, αλλά και το συκώτι, τα αυγά και όλα τα γαλακτοκομικά.

-Βιταμίνη Ε: πράσινη δύναμη

Και από τα φρούτα και τον ήλιο, ώρα για την πράσινη πλευρά της κουζίνας. Ο λόγος για τη βιταμίνη Ε, που εμπεριέχεται στις ελιές και το ελαιόλαδο, στο σπανάκι και τα περισσότερα σαλατικά και φυλλώδη, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά και τα προϊόντα ολικής αλέσεως.

-Σελήνιο: ασπίδα του αναπνευστικού

Το συναντάμε στο κρέας, το συκώτι, τα ψάρια, τα αυγά, στα θαλασσινά (αστακός, καβούρια, τόνος) καθώς και στα δημητριακά και τους ξηρούς καρπούς. Το σελήνιο, καταπολεμά αποτελεσματικά τις αναπνευστικές λοιμώξεις ενώ θωρακίζει γενικότερα τον οργανισμό από κάθε είδους ιώσεις, που εμφανίζονται κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

«Γιατρικά» τα τρόφιμα

Οι τροφές, μπορούν πραγματικά να αποτελέσουν «γιατρικό» του οργανισμού και κυρίως τον χειμώνα, όπου η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη και οι ιώσεις καραδοκούν. Και καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός με την πάροδο των ετών χάνει τις άμυνες του, η πρόληψη ασθενειών μέσω της τροφής είναι ίσως ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες αναφέρουν, πως ενώ τα συμπληρώματα διατροφής διεκδικούν ήδη σημαντικό μερίδιο στην καθημερινότητά μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε, πως η ιδανικότερη πηγή πρόσληψης, δεν είναι άλλη από τα ίδια τα τρόφιμα, τα οποία θα πρέπει να ευεργετούν τον οργανισμό μας με την ποικιλία τους. Αν όμως, κατόπιν ιατρικής εξέτασης, διαπιστωθεί, πως ο οργανισμός μας πάσχει από την έλλειψη κάποιας βιταμίνης, η πρόσληψή της θα πρέπει να γίνει κυρίως μέσω των τροφών, που την εμπεριέχουν και δευτερευόντως από τα συμπληρώματα διατροφής με τα αμφίβολα αποτελέσματα.