Πώς αντιμετωπίζεται η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

pos-antimetopizetai-i-gastrooisofagiki-palindromisi-gastrooisofagiki-palindromisi

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Όσοι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ζουν καθημερινά παρέα με δυσάρεστα συμπτώματα στο στομάχι. Δείτε, πώς θα αντιμετωπίσετε μία και καλή το πρόβλημα αυτό.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση λέγεται η κατάσταση στην οποία υπάρχει παλινδρόμηση γαστρικών οξέων από το στομάχι στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται συνήθως σε ανεπάρκεια του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, ο οποίος είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός ώστε οι τροφές και τα υγρά του στομάχου να μην παλινδρομούν στον οισοφάγο μετά το φαγητό.

Μπορεί να συνυπάρχει και διαφραγματοκήλη, δηλαδή ένα τμήμα του στομάχου να βρίσκεται πάνω από το διάφραγμα μέσα στον θώρακα.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μία χρόνια κατάσταση η οποία εκδηλώνεται κλινικά με καυστικό πόνο πίσω από το στέρνο, με όξινες ερυγές, με αναγωγή υγρών ή τροφών στον οισοφάγο συνήθως μετά από τα γεύματα και μετά την κατάκλιση.

Υπάρχουν βέβαια και καταστάσεις που η παλινδρόμηση είναι λανθάνουσα, δεν προκαλεί δηλαδή κανένα σύμπτωμα.

Συνήθως αντιμετωπίζεται με φάρμακα που μειώνουν την γαστρική έκκριση και την οξύτητα των υγρών του στομάχου, ώστε η παλινδρόμηση των υγρών να μην προκαλεί βλάβες στον οισοφάγο.

Πολλές φορές όμως, η συντηρητική θεραπεία με φάρμακα δεν είναι αρκετή για να προστατεύσει τον οισοφάγο από τα καυστικά υγρά του στομάχου, οπότε και δημιουργούνται βλάβες στον βλεννογόνο του κατώτερου οισοφάγου.

Οι βλάβες αυτές μπορεί να ποικίλουν από τις πιο απλές όπως μία ήπια οισοφαγίτιτδα χωρίς δυσπλασία, μέχρι αλλοιώσεις βαριάς δυσπλασίας, μεταπλασίας (οισοφάγος Barrett) ή ακόμα και ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου.

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες δεν υπάρχει παλινδρόμηση μόνο γαστρικών υγρών αλλά και χολής από το δωδεκαδάκτυλο, η οποία δεν αναστέλλεται από κανενός είδους φάρμακο και η οποία σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου στον οισοφάγο. Οι περιπτώσεις αυτές δεν μπορούν να θεραπευθούν με κανενός είδους φάρμακο και συνεπώς χρειάζονται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Στις περιπτώσεις που η φαρμακευτική θεραπεία δεν βοηθά, χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση της παλινδρόμησης. Οι επεμβάσεις που γίνονται, ονομάζονται αντιπαλινδρομικές και στόχο έχουν να δημιουργήσουν έναν σφιγκτήρα στην περιοχή της γαστροοισοφαγικής συμβολής, που διορθώνει την παλινδρόμηση και απαλλάσσει τον ασθενή από τον κίνδυνο των επιπλοκών που αναφέραμε προηγουμένως, αλλά και από την εφ’όρου εξάρτησή του από τα φάρμακα.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η κλασσική αντιπαλινδρομική επέμβαση είναι η λαπαροσκοπική θολοπλαστική Nissen. Η φιλοσοφία της επέμβασης είναι:

Αρχικά να διορθώσει την παρουσία πιθανής διαφραγματοκήλης και να επαναφέρει το στομάχι στην κοιλιά και κατόπιν να δημιουργήσει έναν βαλβιδικό μηχανισμό στην γαστροοισοφαγική συμβολή, με την περιέλιξη του θόλου του στομάχου γύρω από αυτήν.

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά, διαρκεί περίπου 1 ώρα και στην πλειονότητά τους οι ασθενείς εξέρχονται από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα.

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος όπως στις περισσότερες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και σε πλήρη φυσική δραστηριότητα μετά 2-3 ημέρες.

Του Παναγιώτη Γλεντή, Ειδικού Χειρουργού-Λαπαροενδοσκόπος Λαπαροσκοπικής-Ρομποτικής-Ογκολογικής Ενδοκρινικής Χειρουργικής & Χειρουργικής Παχυσαρκίας και επιστημονικός συνεργάτης του www.iator.gr .