Πώς διορθώνουμε τα λάθη στην κουζίνα;

pos-diorthonoume-ta-lathi-stin-kouzina

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Οι μικροκαταστροφές στην κουζίνα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Διορθώστε γρήγορα τη ζημιά και αποφύγετε τα χειρότερα ακολουθώντας τις συμβουλές του διάσημου σεφ, Michel Roux.

Υπερβολικά αλατισμένο; Ρίξτε μια πατάτα!

Η μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού από το κανονικό είναι ένα συνηθισμένο λάθος, που συμβαίνει αρκετά συχνά. Μια λύση είναι η προσθήκη περισσότερων υλικών από τα υπόλοιπα, ώστε να απορροφηθεί το αλάτι. Φυσικά, έτσι θα δημιουργηθούν και περισσότερες μερίδες φαγητού. Όμως, καλύτερα να υπάρχει φαγητό και για την επόμενη ημέρα παρά να πεταχτεί όλο στα σκουπίδια. Εναλλακτικά, αν σας πέσει περισσότερο αλάτι από το κανονικό, απλά τοποθετήστε μέσα στην κατσαρόλα για ένα τέταρτο μια ξεφλουδισμένη πατάτα και το αλάτι θα απορροφηθεί αμέσως.

Καμένο φαγητό; Αλλάξτε σκεύος!

Η πιο συνηθισμένη «καταστροφή», που συμβαίνει στην κουζίνα, είναι το καμένο φαγητό. Αν αφήσετε παραπάνω στη φωτιά το φαγητό, σίγουρα θα καεί. Βγάλτε το αμέσως από την κουζίνα αλλά μην επιχειρήσετε να ξύσετε ή να αφαιρέσετε τα καμένα μέρη του φαγητού. Απλά, πάρτε μια άλλη κατσαρόλα ή τηγάνι και τοποθετήστε εκεί όσα κομμάτια δεν έχουν εμφανώς καεί. Αυτή η κίνηση, θα σώσει το μεγαλύτερο μέρος του φαγητού σας.

Και με το καμένο σκεύος, τι γίνεται;

Για να αφαιρέσετε τα καμένα υπολείμματα φαγητού από ένα σκεύος (π.χ. κατσαρόλα, τηγάνι κ.α.), απλά προσθέστε λίγο νερό με μαγειρική σόδα και αφήστε το να βράσει για 20 λεπτά και κατόπιν να κρυώσει. Θα διαπιστώσετε, πως τα περισσότερα καμένα υπολείμματα θα αφαιρεθούν πανεύκολα.

Όχι άλλοι σβώλοι-στις σάλτσες!

Αρκετές φορές, οι σάλτσες που φτιάχνουμε, δημιουργούν αντιαισθητικούς σβώλους. Ο καλύτερος τρόπος για να τους αφαιρέσουμε είναι να σουρώσουμε τη σάλτσα σε ένα σουρωτήρι. Και έτσι, η σάλτσα, θα αποκτήσει και πάλι την υγρή, ρευστή μορφή της.

Ξαναζωντανέψτε το μπαγιάτικο ψωμί!

Ο ενδεδειγμένος τρόπος για να ξαναζωντανέψετε το ήδη μπαγιάτικο ψωμί είναι ο εξής: τυλίξτε το καρβέλι για περίπου 20 λεπτά με ένα υγρό πανί. Κατόπιν, αφαιρέστε το πανί και βάλτε το στο φούρνο να ζεσταθεί για 3 λεπτά. Θα διαπιστώσετε, πως έγινε ξανά φρέσκο και γευστικό!

Παγώστε αμέσως το κρασί

Ήρθαν απρόσμενα επισκέπτες στο σπίτι σας και θέλετε να παγώσετε άμεσα ένα μπουκάλι κρασί; Πάρτε μια σαμπανιέρα, γεμίστε την παγάκια, ρίξτε λίγο νερό και μια χούφτα χοντρό αλάτι. Το κρασί μέσα σε 10 λεπτά, θα έχει θερμοκρασία 8 βαθμών Κελσίου!

Δείπνο με φίλους χωρίς απρόοπτα

Για να μην αγχωθείτε υπερβολικά, ετοιμάστε όσα περισσότερα μπορείτε, πριν έρθουν οι φίλοι σας. Αν ωστόσο, έχετε ετοιμάσει κρύα ορεκτικά και δεν χωρούν στο ψυγείο, τοποθετήστε από πάνω τους μια υγρή, καθαρή πετσέτα και θα διατηρηθούν ολόφρεσκα για αρκετή ώρα.

Γευστικό κρέας εύκολα και απλά

Για να ενισχύσετε τη γεύση του κρέατος, κάντε μικρές χαρακιές με ένα κοφτερό μαχαίρι και ρίξτε μέσα βότανα, σκόρδο, ενισχυτικά γεύσης ή μπαχαρικά. Αφήστε το να ψηθεί και θα διαπιστώσετε, πως η γεύση του είναι ασύγκριτη.

Εντυπωσιακά φλαμπέ εφέ

Αν θέλετε να προσφέρετε κάποιο φλαμπέ επιδόρπιο στους καλεσμένους σας μπορείτε να το πραγματοποιήσετε εύκολα με τις τηγανητές μπανάνες, λουσμένες με ρούμι ή μπράντι. Ωστόσο, το μυστικό για να ανάψει η φωτιά, είναι να βεβαιωθείτε, πως όλα είναι ήδη ζεστά από πριν: το γλυκό, το σκεύος αλλά και το ποτό, που θα έχετε ζεστάνει σε κάποιο σκεύος, πριν την… ανάφλεξη!