Αγκινάρα: To διατροφικό “διαμάντι” του Μαρτίου

agkinara
ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Την έκφραση «καρδιά αγκινάρα» όλοι την γνωρίζετε, αυτό όμως που σίγουρα σας διαφεύγει είναι πως πέρα από ένα εξαιρετικό λαχανικό, η αγκινάρα αποτελεί κι ένα πολύτιμο φάρμακο.

Το επιστημονικό της όνομα είναι «κινάρα η σκόλυμος» (Cynara scolymus) και ευδοκιμεί σε πολλά μέρη της Μεσογείου και φυσικά στη χώρα μας. Περιέχει βιταμίνες Α, C και του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, φώσφορο. Καθαρίζει το αίμα και μειώνει τη χοληστερίνη, τονώνει την καρδιά, ωφελεί τα νεφρά, το συκώτι και βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης, των ρευματισμών και της παχυσαρκίας.

Κάντε ένα δώρο στον οργανισμό σας

Με λίγα λόγια πρόκειται για μια σπουδαία διαιτητική και υγιεινή τροφή, που αξίζει να συμπεριλάβουμε στο διαιτολόγιό μας. Ο Μάρτης είναι ο μήνας της, οπότε είναι η καλύτερη περίοδος, για να την απολαύσετε και να ωφεληθείτε από τις ευεργετικές της ιδιότητες. Μην ξεχνάτε! Οι αγκινάρες έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό.

Πώς θα τις καθαρίσετε;

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! Διαλέξτε αγκινάρες μικρές ή μέτριου μεγέθους που δεν έχουν ξεφουντώσει και ξεκινήστε από το κοτσάνι. Αφαιρέστε  τα φυλλαράκια και τα αγκάθια που υπάρχουν εκεί  και μετά αρχίζουμε με τα φύλλα. Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα προσεκτικά, χωρίς να παίρνετε τη σάρκα από την αγκινάρα. Σπάστε τα φύλλα αρκετά κοντά στη βάση τους. Όταν τελειώσετε, βάλτε τις σε μια λεκάνη νερό,  στύψτε 1-2 λεμόνια και διαλύστε 1 κουταλιά αλεύρι, ώστε να γλυκάνουν και να πάρουν λευκό χρώμα.

Mυστικό για γνώστες

Αν και το πιο νόστιμο μέρος τους για τους περισσότερους είναι το εσωτερικό τους, τα φύλλα είναι εκείνα που προσφέρουν τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Φάρμακο για έμπειρους πότες

Βγήκατε, το ξενυχτήσατε και ήπιατε κι ένα ποτηράκι παραπάνω; Κανένα πρόβλημα! Με ένα πιάτο αγκινάρες α λα πολίτα «σώζετε» το συκώτι σας, αφού οι θετικές επιπτώσεις από την αγκινάρα είναι τεράστιες

Σύμμαχος του πεπτικού συστήματος

Είναι ένα φυσικό διουρητικό, που βοηθά την πέψη και τη βελτίωση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης, αλλά και στην ανακούφιση γαστρεντερικών προβλημάτων. Άλλωστε μια αγκινάρα περιέχει νερό σε ποσοστό 85% και γι’ αυτό σχετίζεται με την υγεία του ουροποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο.

Για γερά κόκαλα

Οι γυναίκες και όλοι όσοι διατρέχουν κίνδυνο οστεοπόρωσης θα πρέπει να τις προτιμούν, αφού πρόκειται για  πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία συμμετέχει στη διατήρηση της υγείας των οστών, ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη οστεοκαλσίνη.

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]